Gids en advies voor honden

Honden verdienen absoluut hun titel van "beste vriend van de mens". Uw hond is uw maatje, uw speelkameraad en/of sportpartner en ook uw vertrouwenspersoon, elke dag opnieuw. Als u een gezin heeft dan is uw hond ook de dikke vriend van uw kinderen. Voor dit dier is niets belangrijker dan zijn baasje en zijn huis. Daarom wil u ook het beste voor uw hond. Hier kan u alles vinden wat u moet weten om uw hond gezond te houden, zijn welzijn te verzekeren, hem dagelijks te verzorgen en hem te vermaken met respect voor zijn karakter, zodat hij goed zowel lichamelijk als mentaal goed in zijn vel zit.

 

 

    Onze artikels per soort

    De wereld van katten

    Gezondheid, verzorging, training ... Onze dierenartsen en experten geven u het beste advies om uw kat in topvorm te houden!

  • Hondenziekten

    Oogontsteking bij honden

    27/2/2024
    Oogonsteking of ontsteking van het bindvlies is een pijnlijke, maar doorgaans niet erg gevaarlijke aandoening bij honden, waarvoor een goede behandeling is. Wat zijn de symptomen, is conjunctivitis bij honden te voorkomen en hoe verloopt de behandeling?
  • Hondenziekten

    Artrose bij honden

    16/10/2023
    Artrose is een bekend probleem bij honden. Lees hier wat het is en wat u eraan kunt doen.
  • Hondenziekten

    Atopische dermatitis van de hond: hoe kan u dit verzorgen?

    9/10/2023

    Atopische dermatitis is een huidziekte die vrij vaak voorkomt bij honden. Vele rassen hebben er een genetische aanleg voor. Er bestaat momenteel geen enkele curatieve behandeling voor deze ziekte, het dier zal er dus zijn hele leven lang last van hebben. De symptomen kunnen echter met verschillende verzorgingen onder controle worden gehouden. We beschrijven dit vrij complex symptoom en de verschillende mogelijke therapieën hier in detail.

  • Preventie bij honden

    Wat kost een urineonderzoek bij je hond?

    Een urineonderzoek bij je hond kan cruciale gezondheidsproblemen aan het licht brengen zoals een blaasontsteking, nierproblemen of diabetes. De kosten variëren tussen de € 50 en € 100, afhankelijk van het type onderzoek en de dierenarts. Met een hondenverzekering kun je deze kosten vaak terugkrijgen.
  • Les vaccins chez le chien : obligation, calendrier, tarifs

    30/11/2023

    La vaccination chez les chiens est une mesure de prévention efficace contre certaines maladies infectieuses. Elle implique l'injection, selon un protocole précis, d'un vaccin contenant des agents pathogènes inactivés ou affaiblis pour stimuler la réponse immunitaire de l'animal.  Dans cet article, nous détaillerons les différents vaccins pour le chien, et nous examinerons le protocole recommandé pour les chiens.

  • tips-hond

    Hoe wordt de leeftijd van mijn hond ingeschat volgens de mensenleeftijd?

    26/4/2022

    Het berekenen van de leeftijd van uw hond is moeilijker dan u denkt! Bovendien moet rekening worden gehouden met verschillende criteria: het ras (want niet alle rassen hebben dezelfde levensverwachting, afhankelijk van hun grootte en gewicht), de levensstijl, het temperament, enz.

  • Preventie bij honden

    Wat is een teek?

    9/11/2023
    Teken zijn bloedzuigende beestjes die zich nestelen op muizen, honden, katten en zelfs mensen. Doordat teken bij verschillende dieren bloed opzuigen, kunnen ze drager zijn van ernstige ziekten. Verwijder een teek dus altijd als je er één ziet op jezelf, je hond, kat, enz. Omdat honden veel buiten zijn, lopen ze relatief veel risico op tekenbeten. Je moet je hond daarom goed tegen teken beschermen en altijd op teken controleren. Er zijn verschillende soorten teken die honden kunnen oplopen, zoals de hondenteek, schapenteek en egelteek. Deze kleine bruine/zwarte beestjes zoeken een (warme) plek om zich vast te bijten in de huid om zo bloed op te zuigen.
  • Hondenziekten

    Hoe verloopt de behandeling van diabetes bij honden?

    20/11/2023
  • Hondenziekten

    Huidproblemen bij honden

    3/6/2024
    Dermatologische problemen zijn een van de meest voorkomende redenen voor honden om naar de dierenarts te gaan. Er zijn veel verschillende ziekten, en de behandeling en de verzorging van elke ziekte is anders.
  • Hondenziekten

    Wat te doen wanneer je hond allergisch is?

    11/5/2023

    Sommige mensen zijn allergisch voor honden. Ze gaan niezen en hoesten, krijgen het benauwd en hun ogen beginnen te tranen of zwellen op. Maar wist je dat ook een hond allergieën kan hebben? In dit artikel bekijken we aan welke soorten allergie je hond kan lijden, vooral voedselallergieën, en wat je eraan kunt doen. Als baasje van je trouwe viervoeter wil je immers toch het allerbeste voor je hond?

  • Hondenziekten

    Halloween: welke gevaren loeren er voor onze honden en katten?

    29/10/2023

    Halloween is een feest van Angelsaksische oorsprong dat sinds de jaren ‘90 ook in onze contreien zijn intrede deed. Het wordt elk jaar gevierd op 31 oktober, op de vooravond van Allerheiligen. Hoewel dit feest niet door iedereen uitbundig wordt gevierd, is het niet zonder risico's voor huisdieren. Welke gevaren brengt Halloween voor honden en katten met zich mee? Hoe kunnen we die vermijden? En waarom is het absoluut geen goed idee om je hond of kat voor Halloween te vermommen? 

  • Preventie bij honden

    Mijn hond heeft vlooien: wat moet ik doen?

    Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem bij honden en kunnen een echte plaag worden voor zowel huisdieren als mensen. Hoe weet ik nu of mijn hond vlooien heeft? Hoe kom ik effectief van deze beestjes af? En vooral, hoe kan ik mijn hond beschermen tegen deze parasieten die verantwoordelijk zijn voor zowel jeuk als ziekten? Je kan al ons advies in dit artikel vinden. 
  • Preventie bij honden

    Schurft: drie mogelijke vormen bij honden

    Er zijn verschillende vormen van schurft bij honden: demodecitis, sarcoptische schurft en otodectose. Deze laatste vorm, ook wel bekend als oormijt, is een erg besmettelijke huidziekte bij honden die wordt veroorzaakt door een mijt. Honden kunnen die overbrengen op een andere hond door eenvoudig contact met andere honden, maar deze mijt kan ook op een andere diersoort (zoals een kat) worden overgedragen. De behandeling van oormijt is gelukkig heel eenvoudig. Het is wel erg belangrijk om de instructies van uw dierenarts nauwkeurig op te volgen. Hoe ontdekt u schurft bij honden? En wat kan u eraan doen? Lees hieronder het advies van onze hondenexperten.
  • tips-hond

    Werelddag tegen het in de steek laten van huisdieren

    27/6/2022

    De Werelddag tegen het in de steek laten van huisdieren vindt elk jaar plaats op de laatste zaterdag van juni. Een mooie gelegenheid om te zien hoe de situatie er in België voor staat in vergelijking met onze Europese collega’s. Hoeveel dieren worden er elk jaar in België achtergelaten? Welke maatregelen zijn er getroffen om deze plaag van het in de steek laten te bestrijden?

  • Hondenziekten

    Rabiës – hondsdolheid

    20/2/2024

    Rabiës, beter bekend als hondsdolheid, is een zeer ernstige zoönose. Een zoönose is een ziekte die van een dier op een mens kan worden overgedragen.  Alhoewel rabiës in het Nederlands meestal hondsdolheid wordt genoemd, zijn honden niet de enige dieren die het kunnen overdragen. Rabiës is een dodelijke ziekte, zowel voor mens als dier, maar het kan worden behandeld. Het is daarom belangrijk te weten hoe u rabiës kunt krijgen, zodat u snel actie kan ondernemen als u denkt dat uw dier of uzelf

  • tips-hond

    Buitenlandse reizen met je hond

    6/6/2023

    U wil uw hond meenemen op vakantie? Of misschien verhuist u met uw hond naar het buitenland? Er zijn formaliteiten verbonden als u een hond wil meenemen naar het buitenland. Sommige formaliteiten kunnen tot enkele maanden duren, dus wees er op tijd bij. 

  • Hondenverzekering

    De prijs van de castratie van een hond

    Je hond laten castreren is een veelvoorkomende ingreep die om verschillende redenen wordt uitgevoerd. In dit artikel bespreken we de kosten van castratie, de voordelen en nadelen, de nazorg en andere gerelateerde onderwerpen, zoals sterilisatie bij katten en het chippen van je huisdier.
  • Hondenziekten

    Leishmania bij honden

    28/2/2024
    Leishmania, of Canine Leishmaniosis, wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd leishmania infantum. Deze parasiet komt voor in Afrika, Azië, Zuid- en Centraal-Amerika, de Verenigde Staten en Zuid-Europa. Door reizen en import komt de ziekte ook vaker voor in onze regio. Leishmania is een ernstige ziekte die een hele reeks symptomen kan veroorzaken. De ziekte is niet te genezen, maar wel goed te behandelen. We gaan de symptomen nader bekijken, zodat je weet wanneer je naar de dierenarts moet gaan.
  • Hondenverzekering

    Payvet: vereenvoudig de betalingen van uw verzekerde klanten!

    15/1/2024
    Ontdek Payvet, de nieuwe betaalservice geïntroduceerd door Santévet. Speciaal bedoeld voor dierenartsen en hun klanten die verzekerd zijn bij Santévet! Hoe werkt Payvet? Hoe kunt u deze service aanbieden aan uw klanten? Raadpleeg ons artikel om uw financiële relatie met uw klanten te verbeteren!
  • Hondenverzekering

    Nieuws over je Santévet- klantenzone

    29/11/2024
    Bij Santévet willen we de zorg over de gezondheid van je huisdier altijd eenvoudiger, sneller en gebruiksvriendelijker maken. Daarom hebben we enkele aanpassingen aangebracht in je klantenzone, om je een betere ervaring en het best mogelijke kwaliteitsniveau qua service te bieden.
  • Hondenziekten

    Wormen bij de hond

    10/2/2023

    Net als mensen wormen in de ontlasting kunnen hebben of een lintworm kunnen krijgen, kunnen honden ook last hebben van wormen. Dat is om verschillende redenen een probleem. Ten eerste nemen deze wormen voedingsstoffen op die het lichaam van de hond eigenlijk zelf nodig heeft. Ook kunnen ze voor ernstige lichamelijke problemen zorgen. Daarnaast is het ook zo dat de eitjes en larven van deze wormen erg besmettelijk kunnen zijn, in sommige gevallen ook voor mensen. Daarom is het verstandig om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen en alert te zijn op mogelijke symptomen van een wormenbesmetting bij de hond.

  • Hondenvoeding

    Mogen honden noten eten ?

    27/2/2024

    Uw hond is waarschijnlijk (net zoals vele andere honden) niet bij de eettafel weg te slaan wanneer u aan het eten bent. Hem af en toe iets lekkers toeschuiven moet kunnen, maar wees voorzichtig, want een hond kan niet zomaar alles eten. Pas vooral op met noten!

  • Hondenziekten

    Discushernia bij honden: symptomen, behandeling en prognose

    26/2/2024

    Een discushernia is een frequente neurologische pathologie bij honden als gevolg van een beknelling van het ruggenmerg, waardoor vrij ernstige bewegingsproblemen ontstaan en een snelle behandeling door een dierenarts noodzakelijk is. Wij lichten hier de belangrijkste kenmerken van deze ziekte nader toe, zodat u de ziekte snel herkent en de hond snel hulp kunt bieden. .

  • Hondenziekten

    Nierfalen bij honden

    Nierfalen is een ernstige aandoening die zowel mensen als dieren, zoals honden en katten, kan treffen. Het is een ziekte waarbij de nieren niet goed functioneren. Zo hopen afvalstoffen zich op in het lichaam en worden belangrijke lichaamsprocessen verstoord.
  • Verzorging en onderhoud van honden

    Reverse sneezing bij honden

    Reverse sneezing is een veelvoorkomend fenomeen bij honden. Kom hier alles te weten over omgekeerd niezen bij je hond en wat je eraan kunt doen.
  • Hondenziekten

    Glaucoom bij honden

    6/5/2024

    Glaucoom is een ernstige aandoening aan het oog die meestal dringend moet worden behandeld om blijvende schade te voorkomen. In dit artikel bekijken we wat glaucoom is, hoe u het in een vroeg stadium kan ontdekken en welke behandelingsmogelijkheden er zijn.

  • Preventie bij honden

    Waarom zijn honden geconstipeerd en hoe kan u dit behandelen?

    20/2/2024

    De oorzaken van constipatie bij honden kunnen uiteenlopend zijn: een sedentaire levensstijl, zwaarlijvigheid, onvoldoende hydratatie of te veel inname van voedsel, spijsverteringsstoornissen, enz. Al deze oorzaken kunnen constipatie bij honden verklaren. Enkel een klinisch onderzoek door een dierenarts kan de redenen voor een verstopping bij uw hond verklaren. Wat kan u doen als uw hond geconstipeerd is? Zijn er natuurlijke manieren om te helpen? Hieronder de antwoorden van onze hondenexperts.

  • tips-hond

    Wat te doen na een hondenbeet?

    16/10/2023
    De meest voorkomende dierenbeten zijn honden- en kattenbeten. Zowel honden- als kattenbeten moet u behandelen omdat er altijd een risico op infectie bestaat. Om welk dier het ook gaat, beten moet u niet licht opvatten. Ze kunnen ernstig zijn. Zowel in Nederland als in België worden jaarlijks zo’n 150.000 mensen gebeten door een hond. We gaan in dit artikel dieper in op hoe u de beet moet behandelen, wanneer u dat best doet en wat de gevolgen van een hondenbeet kunnen zijn.
  • Verzorging en onderhoud van honden

    CBD voor honden

    CBD of cannabidiol wint steeds meer aan populariteit, niet alleen bij mensen maar ook bij dieren. Maar wat doet CBD precies bij honden? Is het veilig?
  • Hondenverzekering

    Met Payvet hoeft u geen dierenartskosten meer vooruit te betalen - Santévet

    30/11/2023
    Payvet is een dienst die gratis is inbegrepen bij alle Santévet-verzekeringsformules. Hiermee kan je profiteren van een voorschot op de kosten en gebruik je een speciale betalingsmethode om de uitgaven voor de veterinaire zorg van je huisdier te financieren! Ontdek hoe deze innovatieve service werkt en welke voordelen het je oplevert.
  • Preventie bij honden

    Epilepsie bij honden

    30/11/2023
    Epilepsie is een vrij zeldzame chronische neurologische aandoening bij honden. De ziekte veroorzaakt stuiptrekkingen die moeilijk te beheersen kunnen zijn in het dagelijkse leven. In dit artikel bekijken we de verschillende oorzaken van stuiptrekkingen, de stappen die nodig zijn om epilepsie vast te stellen en de verschillende behandelingen die beschikbaar zijn.
  • Hondenziekten

    Het syndroom van Cushing bij honden

    5/3/2024

    De ziekte van Cushing bij honden is een vrij veel voorkomend hormonaal syndroom bij oudere dieren. Er zijn vele gevolgen voor de gezondheid, en deze pathologie kan dan ook vrij complex lijken. Hier wat meer uitleg.

  • Hondenziekten

    IBD, chronische ontstekingsziekte bij de hond

    27/2/2024

    De chronische darmontstekingsziekte, IBD genoemd, is een spijsverteringskwaal die terugkerende maag-darmklachten veroorzaakt bij de hond. Ze is moeilijk vast te stellen en zeker niet de eerste oorzaak bij diarree of braken van het dier. Welke symptomen zijn alarmerend? Hoe kan u deze aandoening vaststellen? Wat zijn de mogelijke behandelingen en de prognose? Hier volgen enkele antwoorden.

  • Hondenziekten

    Maagtorsie bij de hond: de symptomen en oplossingen

    27/2/2024

    Bij een maagtorsie is de maag van een hond gekanteld, vandaar dat het ook wel eens een maagkanteling wordt genoemd. In de medische literatuur spreekt men dan weer van een maagdilatatievolvulus (MDV). Hoewel het alle honden kan overkomen, zijn grote hondenrassen meer vatbaar voor deze aandoening. Om een levensbedreigende situatie te voorkomen, is een snelle behandeling noodzakelijk.

  • Hondenverzekering

    Alles begrijpen over mijn Preventiepakket

    27/4/2022

    Zoals het spreekwoord zegt: "Beter voorkomen dan genezen!". Het is inderdaad belangrijk om te anticiperen, zodat uw trouwe metgezel zijn hele leven lang gezond blijft.

    Daarom heeft SantéVet sinds 2018* een Preventiepakket opgenomen in al haar formules voor dierenverzekering (honden en katten). Dit jaarlijkse budget maakt deel uit van de terugbetaling van de preventiekosten voor uw huisdier.

    Maar wat is "preventie" voor de gezondheid van de dieren? En hoe werkt uw SantéVet Preventiepakket?