Overgewicht bij honden

Overgewicht bij een hond wordt vaak niet opgemerkt. Een actieve hond met een gezonde eetlust kan zich volgens hondenbaasjes heel normaal gedragen. Het probleem is dat hondenbaasjes niet altijd weten wat een normaal of goed gewicht is. Daarnaast onderschatten baasjes soms de hoeveelheid voeding die ze hun hond geven, want naast de normale porties krijgen honden vaak ook nog eens snoepjes en tafelrestjes.

Wat is overgewicht?

Het ideale gewicht verschilt van hond tot hond. Elk ras heeft zijn specifieke ideale gewicht en bouw. Wanneer een hond meer energie binnenkrijgt dan hij verbruikt, omdat hij te weinig beweegt, wordt dat opgeslagen als vet.

Deze honden zijn vaak gevoelig(er) voor overgewicht:

●      cocker spaniëls

●      king charles spaniëls

●      labrador retrievers

●      kleinere minder actieve rassen, zoals chihuahua's

Bij honden die van nature een wat zwaarder gestel hebben, zoals bijvoorbeeld een labrador, wordt dat overtollige vet niet altijd als overgewicht ervaren. Wanneer een hond 10 tot 20 procent zwaarder is dan zijn verwachte lichaamsgewicht spreken we van een hond met overgewicht. Wanneer dat percentage hoger is dan 20 procent, dan wordt een hond als obees beschouwd.

Een voorbeeld: als een gezond gewicht voor een hond 20 kilo bedraagt, maar de hond weegt 12 procent meer (namelijk 22,4 kilo), dan zal dat niet meteen opvallen. Toch kan een dergelijk gewichtsverschil al voor kleine gezondheidsproblemen zorgen. Als dezelfde hond 25 kilo weegt, dan zal dat meteen een invloed hebben op de gewrichten, ingewanden en algemene gezondheid. Merkt het baasje die 5 overtollige kilo's wel op? Een jaarlijkse controle bij de dierenarts is dus geen overbodige luxe!

Wat zijn de oorzaken van overgewicht bij honden?

Overgewicht is een probleem waar tegenwoordig steeds meer honden mee te maken krijgen. Het tast niet alleen de levenskwaliteit van onze viervoeters aan, maar het kan ook hun levensverwachting verkorten.

Het is cruciaal om de oorzaken van overgewicht te begrijpen en op tijd te herkennen, zodat je op tijd kunt ingrijpen.

  1. Onjuiste voeding: Honden die te veel calorieën binnenkrijgen door te veel ongezonde snacks of voedsel van slechte kwaliteit, lopen een groter risico op overgewicht. Het is essentieel om hondenvoer te kiezen dat is afgestemd op de leeftijd, het ras en activiteitenniveau.

  2. Lichaamsbeweging: Honden hebben regelmatig (elke dag!) lichaamsbeweging nodig om hun gewicht onder controle te houden. Een sedentaire levensstijl, vaak veroorzaakt door een druk leven van de eigenaar of een gebrek aan ruimte om te spelen, kan leiden tot gewichtstoename.

  3. Genetische factor: Sommige hondenrassen hebben een genetische aanleg voor overgewicht. Deze honden kunnen gemakkelijker aankomen dan andere rassen, zelfs bij een vergelijkbare voeding en activiteitenniveau.

  4. Gezondheidsproblemen: Bepaalde gezondheidsproblemen, zoals hypothyreoïdie of andere endocriene aandoeningen, kunnen bijdragen aan overgewicht. Deze aandoeningen kunnen de stofwisseling van de hond beïnvloeden en leiden tot gewichtstoename, ongeacht de voedings- of bewegingsgewoonten.

  5. Veranderingen in levensstijl: Levensveranderingen zoals een verhuizing, de komst van een nieuw gezinslid of veranderingen in het schema van de eigenaar, kunnen ook invloed hebben op de eet- en bewegingsgewoonten van een hond. Stress of angst kan ervoor zorgen dat je hond te veel eet, terwijl een drukker leven de hoeveelheid beweging kan verminderen.

Het is belangrijk om deze oorzaken te begrijpen en om regelmatig de gewichtstoestand van je huisdier te controleren. Door aandacht te besteden aan voeding, beweging en algemene gezondheid, kunnen we mogelijk overgewicht voorkomen en bestrijden.

Wat zijn de risico's en gevolgen voor een hond met overgewicht?

Alle honden met overgewicht zijn vatbaarder voor ziektes en ongemakken dan honden met een gezond gewicht. Het risico bestaat dat ze minder lang leven en tijdens hun leven ook vaker met gezondheidsproblemen kampen. Overgewicht bij een hond kan in eerste instantie leiden tot gewrichtsproblemen, artritis en geven moeilijkheden bij bewegingen. Het overtollige vet zet een veel grotere druk op de spieren, pezen en in het algemeen het bewegingsapparaat van een hond. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat vet niet enkel een dode massa overtollige cellen is. Vet op zich brengt ook ontstekingsproblemen met zich mee en kunnen de nieren, lever, blaas en andere vitale organen treffen. Het tast de immuniteit aan van het dier waardoor het vatbaarder wordt voor allerlei ziektes.

Oudere honden met overgewicht blijken ook vaker last te krijgen van kanker, diabetes en andere chronische ziektes.

Help! Ik heb een te dikke hond!

Wat doe je als je hond te dik is?

Je weet dat je hond te dik is en je wilt er iets aan doen? Pas op! Ga niet onmiddellijk aan de slag met een heel streng dieet voor je hond. Net zoals bij mensen is een crashdieet voor je viervoeter schadelijk. Overgewicht bij een hond is niet iets dat in een paar dagen kan worden opgelost.

Ga langs bij je dierenarts die vervolgens een dieet- en bewegingsplan zal opstellen. Een dierenarts kan per ras en geslacht het ideale gewicht bepalen waar je als eigenaar naar moet streven. Met een hondenverzekering van Santévet moet je je geen zorgen meer maken over de dierenartskosten!

Wetenschappers beweren dat de juiste hoeveelheid voer belangrijker is dan beweging. Ongeveer 70 procent van het afslankingsplan van een hond moet bestaan uit de juiste voeding en de correcte hoeveelheid, 30 procent van het dieet bestaat uit extra beweging. De hoeveelheid voer speelt dus de belangrijkste rol bij het overgewicht van een hond.

Een hond die gesteriliseerd is, heeft gemiddeld minder energie/voeding nodig. De hond minder eten geven, is een goede eerste stap, maar de juiste voeding is minstens even belangrijk! Bepaalde merken bevatten hoofdzakelijk vulling en goedkope calorieën (zoals granen) die een hond vooral een overschot aan energie geven maar niet alle voedingsstoffen bevat die hij nodig heeft. Belangrijk is om te kiezen voor een evenwichtige voeding, wat een dierenarts perfect kan adviseren.

Uiteraard is beweging ook belangrijk en ook dat moet voorzichtig worden opgebouwd. Het valt absoluut te vermijden om met een hond dat helemaal niet getraind is meteen grote wandelingen of trainingen te doen. Wissel bijvoorbeeld iets langere wandelingen af met spelletjes thuis. Een hond kan namelijk op die manier verschillende spiergroepen trainen, zijn pezen en gewrichten weer versterken en het uithoudingsvermogen beter opbouwen.

Stappenplan: hoe kan ik mijn hond laten afvallen?

Met de juiste aanpak kun je je hond op een gezonde manier laten afvallen. Hieronder staan enkele effectieve strategieën om een gezond gewicht te bereiken én te behouden:

  1. Ga langs bij je dierenarts: Hij zal de algemene, huidige gezondheidstoestand van je hond beoordelen, het ideale gewicht bepalen en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uitsluiten.

  2. Pas de voeding aan:

○      Portiegrootte: Verminder de hoeveelheid voer. Volg de aanbevolen richtlijnen op de verpakking (of die van de dierenarts), maar houd rekening met de specifieke behoeften van je hond.

○      Kwaliteit van het voer: Kies voor hoogwaardig, caloriearm hondenvoer dat speciaal is ontwikkeld voor gewichtsverlies. Deze voeding bevat vaak meer vezels en minder vetten, waardoor je hond zich langer verzadigd voelt.

○      Beperk snoepjes: Vermijd ongezonde snacks en geef in plaats daarvan gezonde, caloriearme snacks.

  1. Verhoog de lichaamsbeweging geleidelijk:

○      Regelmatige wandelingen: Zorg voor dagelijkse wandelingen die langer of intensiever zijn dan normaal. Dit versterkt ook de band tussen jou en je hond.

○      Speeltijd: Speel actieve spellen met je hond, bijvoorbeeld met een frisbee of stuk touw.

○      Agility: somme honden houden van agilityspelletjes.

  1. Stel haalbare doelen: Gewichtsverlies moet geleidelijk gebeuren. Stel tussentijdse doelen op en controleer de vooruitgang. Houd het gewichtsverlies bij en pas het dieet of de oefeningen aan indien nodig.

  2. Wees geduldig en consistent: Gewichtsverlies kost tijd. Wees geduldig en moedig je hond aan.

Door deze stappen te volgen en consistent te blijven in je aanpak, kun je je hond helpen een gezond gewicht te bereiken en een gelukkiger, actiever leven te leiden.

Problemen bij overgewicht van de hond verdwijnen snel

Het goede nieuws is dat een hond een erg goed herstelvermogen heeft. Een paar kilootjes minder en wat extra beweging per week werpen al meteen hun vruchten af. De kwalen waarmee een hond kampt, kunnen erg snel afnemen wanneer er strikter op zijn gewicht wordt gelet. Uiteraard moeten zware chronische problemen nauwer worden opgevolgd. Deze kunnen nog langer nawerken, zelfs al zit de hond op een beter gewicht. Net zoals bij mensen geldt dus dat voorkomen beter is dan genezen. Regelmatige wandelingen en een afgemeten voeding zijn belangrijk voor een lang en gezond leven van de viervoeter.