Cavalier King Charles

  • Grootte reu
    32 tot 36 cm
  • Grootte teef
    30 tot 34 cm
  • Gewicht reu
    5 tot 8 kg
  • Gewicht teef
    5 tot 8 kg
  • Kleur
    Zwart en tan (roodbruin), ruby (volledig donkerrood), blenheim (levendig kastanjebruin en wit), driekleurig (zwart en wit met sporen van roodbruin)
  • Haarlengte
    Lang en zijdezacht, zonder krullen
  • Leeftijd
    9 Tot 14 Jaar
  • Vatbaarheid voor ziekten
    Hartaandoeningen, eczeem, allergie, zwaarlijvigheid
  • Voeding
    Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën
  • Verzorging
    Elke week borstelen

Identiteitskaart

(zie huidig artikel)

Herkomst van de Cavalier King Charles

Hij behoort tot de een van de vele trouwe gezellen van Engelse koningen waaronder Charles II, die deze hond tot zijn favoriete ras verklaarde.

In 1928 werd de Cavalier King Charles-spaniël in Engeland officieel erkend, en daarna in 1945 door de Kennel Club. Maar het duurde tot 1950 voordat dit ras in België belandde.

Karakter en vaardigheden van de Cavalier King Charles

De Cavalier King Charles is een zachtaardige, vriendelijke en zeer aanhankelijke hond met een rustig karakter, die steeds meer het hart van de gezinnen verovert. Hij is sociaal in de omgang, rustig en past zich zeer goed aan bejaarde mensen aan.

De Cavalier King Charles en kinderen

Een van de redenen voor zijn grote succes is de uitzonderlijke band van de Cavalier King Charles met kinderen en andere dieren, terwijl zijn intuïtieve intelligentie in combinatie met een fenomenaal aanpassingsvermogen ervoor zorgen dat hij zich naar elke situatie kan schikken.

Een ommetje maken met uw Cavalier King Charles

Van plan om een ommetje te maken? Uw Cavalier King Charles staat al klaar bij de plaats waar zijn leiband hangt! Denk eraan dat hij afstamt van een lange lijn voorouders die jachthonden waren en altijd met veel plezier meegaat voor een wandeling op het platteland, zelfs als hij gewoon is aan een leven in de stad.

Blijft u liever lekker thuis? Geen probleem, hij zal maar wat graag rustig bij u blijven.

De Cavalier King Charles houdt niet van eenzaamheid

De Cavalier King Charles is uitstekende gezelschap, maar hij heeft wel één foutjehij is niet graag alleen en zoekt altijd zijn baasjes op.

Het ideale baasje voor een Cavalier King Charles

De Cavalier King Charles: een hond die gezelschap nodig heeft!

U hebt het al begrepen: deze kleine hond blijft niet graag alleen en heeft nood aan het gezelschap van zijn baasjes, die bij hem thuis moeten zijn. Als u de hele dag werkt en 's morgens vertrekt om pas 's avonds terug thuis te komen, dan is dit geen ras dat voor u geschikt is.

De Cavalier King Charles: een aanhankelijke hond

Deze eerder eenvoudige gezelschapshond is eigenlijk zo goed als voor iedereen geschikt omdat hij zich makkelijk aan verschillende levensomstandigheden aanpast. 

Deze hond is ook geschikt voor nieuwbakken baasjes: hij is aanhankelijk en dynamisch, niet agressief en makkelijk op te voeden. Hij zoekt dus een baasje dat getuigt van tederheid.

Lichamelijke kenmerken van de Cavalier King Charles

De vacht van de Cavalier King Charles

Deze hond lijkt op een kleine spaniël! Zijn halflange vacht is bijzonder zacht en heeft contrasterende tekeningen die verschillende kleuren kunnen aannemen: zwart en tan (roodbruin), ruby, blenheim of driekleurig, volgens de normen van het ras.

De grootte van de Cavalier King Charles

Dit is een kleine hond: op volwassen leeftijd wegen mannetjes en vrouwtjes minder dan 8 kg en zijn ze maximum 34 cm groot.

Het gezicht van de Cavalier King Charles

Zijn lieve kopje is een van de kenmerken die hondenliefhebbers het meest bevallen.

Verzorging van de Cavalier King Charles

Dit hondje heeft een lange, zijdezachte vacht die lichtjes golvend is en moet regelmatig geborsteld worden (1 keer per week), met een metalen borstel en daarna met een fijne kam om het borstelen af te werken. 

Reiniging van de ogen en de tanden

Zijn ogen moeten lichtjes met fysiologisch serum worden schoongemaakt. Dit kleine ras is gevoelig voor tandplak en heeft hierdoor een slechte adem.

Indien nodig kunt u bij de dierenarts de tandplak laten verwijderen.

Uw Cavalier King Charles wassen

Om hem te wassen, moet u erop letten om een geschikte shampoo te gebruiken en hem goed af te drogen: u kunt hem een keer per jaar wassen, of vaker, indien nodig.

Lichaamsbeweging die u met een Cavalier King Charles kunt doen

De Cavalier King Charles is geen bijzonder sportieve hond, ook al is hij een bolletje vol energie!

Maar ondanks zijn kleine gestalte, heeft hij nood aan een beetje lichaamsbeweging: spelletjes binnen in huis en dagelijks wat wandelen zijn voor hem ideaal, maar hij houdt ook van activiteiten zoals “agility”.

Ziektes van de Cavalier King Charles

De Cavalier King Charles is helaas vaak getroffen door erfelijke aandoeningen, die zeer ernstig zijn. Chiari-malformatie (CM), Syringomyelie (SM) en hartklepafwijkingen zijn hiervan de bekendsten.

Chiari-malformatie (CM en Syringomyelie (SM) 

De oorzaak van deze afwijkingen is hoogstwaarschijnlijk erfelijk. Om het ras gezond te houden, of te maken, worden fokhonden vaak gecontroleerd op deze afwijkingen, dit gebeurt d.m.v. een MRI-scan. Bij de Chiari-malformatie komen de kleine hersen door het achterhoofd naar buiten. Bij Syringomyelie ontstaan er holtes in het ruggenmerg. Deze aandoeningen zijn beiden te zien op de scan. Wat we zien bij deze aandoening is dat de hond met de snuit of het hoofd langs muren en/of vloeren schuurt of dat ede hond zich aan de hals of het hoofd krabt zonder deze aan te raken. Als gevolg van deze ziektes kan de hond veel pijn hebben, vreemd gaan bewegen (waggelend lopen) en soms kan er doofheid optreden.

Bij aanschaf van een Cavalier King Charles is het daarom belangrijk deze te nemen bij een goede fokker die dit onderzoek heeft gedaan.

Mitralisendocardiose: Mitral Valve Disease (MVD) – hartklepaandoening

Dit hartklepprobleem openbaart zich meestal als de hond 4 à 5 jaar oud is. De mitrale hartklep verdikt zich, waardoor deze niet meer goed sluit, er ontstaat lekkage in het hart. Dit kan leiden tot hartfalen en de dood. De helft van alle Cavaliers van vijf jaar en alle Cavaliers van tien jaar hebben last van deze erfelijke aandoening. Deze aandoening vereist levenslange medicatie, vaak ook vochtafdrijvers en een zoutarm dieet.

Andere ziektes van de Cavalier King Charles

Allergieën: allergische dermatitis of atopie

Openbarstende puistjes, eczeem, jeuk, roodheid, zwellingen… Dit zijn allemaal symptomen van dermatitis. Zij treden op na contact met allergene stoffen (huismijt, haren, stuifmeel, schimmels, voeding…).

Het kan ook om een voedingsallergie gaan, die soms problemen met de spijsvertering veroorzaakt. Klik hier om meer over allergieën bij honden te lezen.

Als uw hond deze symptomen heeft, moet u hem naar de dierenarts brengen.

Zwaarlijvigheid: opgelet met zijn voeding

Men dient vooral goed op zijn voeding te letten: hij is nogal een smulpaap en kan lijden aan zwaarlijvigheid en stoornissen die daarmee gepaard gaan.

Kou en vocht

Verder is hij gevoelig voor kou en vocht. Denk eraan om hem af te vegen en te drogen als u met hem buiten wandelt, in een vochtig veld of wanneer het regent.

Te voorziene dierenartskosten voor een Cavalier King Charles

Hierna volgt een raming van het budget dat u moet voorzien om uw hond te laten verzorgen bij een hartaandoening, een allergie of eczeem:

Goed om weten: u dient hieraan preventieve verzorging toe te voegen, zoals vaccinaties, tandplak verwijderen, nagels bijknippen, behandelingen tegen parasieten (vlooien, wormen), enz.

Fan van kleine gezelschapshonden? Bekijk meer info over de dwergspaniël, de chihuahua, de bichon maltezer en de bichon frisé.