Wat is een urineonderzoek bij je hond?
De dierenarts test bij een urineonderzoek de urine uit de blaas van je viervoeter. Op deze manier kunnen diverse gezondheidsproblemen gevonden worden, waaronder een blaasontsteking, nierproblemen en suikerziekte. Vaak kun je de urine zelf opvangen als de hond plast, in andere gevallen wordt dit gedaan met een katheter of steriele punctie. Soms is verder onderzoek nodig, vooral bij honden met overgewicht.
Hoe werkt een urineonderzoek?
Bij een urineonderzoek moet je vaak zelf urine van je hond opvangen en naar de dierenartskliniek brengen. Het kan echter ook voorkomen dat de dierenarts een steriel monster nodig heeft. Hij haalt dan urine uit de blaas met behulp van een punctie of katheter. Vervolgens wordt de urine geanalyseerd, waarbij onder meer wordt gekeken naar de kleur, geur en PH-waarde. Zo nu en dan stuurt de dierenarts een monster op naar een laboratorium voor verder onderzoek, wat meestal extra kosten met zich meebrengt.
Tip van Santévet: Laat je dierenarts grondig controleren of je viervoeter gezond is en bijvoorbeeld geen diabetes heeft, wat volgens dit onderzoek steeds vaker voorkomt onder honden.
Waarvoor is een urineonderzoek nodig?
Een urineonderzoek is nodig als je hond de volgende klachten heeft:
- Moeite met plassen
- Vaker of minder plassen dan normaal
- Kleine beetjes plas
- Bloed in de urine
- Urine met een sterke geur
Hoeveel kost een onderzoek van de urine bij de dierenarts?
Gemiddeld ligt de prijs voor een urineonderzoek bij je hond tussen de € 50 en € 100. Dit hangt echter wel van het type onderzoek af. Een standaard urineonderzoek waarbij je de urine zelf naar de dierenarts brengt, is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een uitgebreide test door een laboratorium. Ook krijg je met extra kosten te maken als de dierenarts een katheter of punctie moet uitvoeren om urine uit de blaas af te nemen.
Wat als je geen geld hebt voor een urineonderzoek bij de dierenarts of voor het chippen van je kat?
Maak een afspraak met je dierenarts om je financiële situatie te bespreken. Veel praktijken bieden namelijk gespreide betalingen aan of hanteren sociale tarieven. Sommige dierenartsen werken ook samen met dierenwelzijnsorganisaties die financiële steun kunnen verlenen.
Verschillende gemeenten in België bieden ook steun via het OCMW of hebben speciale regelingen voor mensen met een beperkt inkomen. We raden je aan om je bij de gemeente te informeren. Hieronder vind je nog een paar goede opties om je dierenartskosten te betalen:
Optie |
Beschrijving |
Dierenvoedselbanken |
Bieden ze naast voedsel voor je hond soms ook hulp bij medische kosten. |
Goede doelen |
Bieden gratis zorg voor huisdieren van mensen met een laag inkomen. Stichting Prins Laurent is een goed voorbeeld. |
Dierenartsen Zonder Grenzen |
Biedt soms gratis zorg aan huisdieren van mensen in financiële nood. |
Wordt de prijs voor het urineonderzoek van je hond vergoed?
De hondenverzekering van Santévet dekt de niet-voorzienbare kosten van je hond volledig, tot je jaarlijkse plafond en het bedrag dat opgenomen is in je formule. Begin op tijd met het verzekeren van je viervoeter, want als je dier ouder dan 7 jaar is, kun je hem/haar niet meer inschrijven. Bij sommige rassen is de leeftijdsgrens op 5 jaar gezet.
Bronnen:
● https://www.inshared.nl/dierenverzekering/vergoedingen/urineonderzoek