Mijn hond heeft vlooien: wat moet ik doen?

De levenscyclus van vlooien 

Er zijn verschillende soorten vlooien. Ctenocephalides felis, de kattenvlo, is de meest voorkomende vlo op honden (ongeveer 90%).

De levenscyclus van vlooien bestaat uit vier fasen:

- het eitje

- de larve

- de nimf

- het volwassen stadium

Vrouwelijke vlooien leggen hun eitjes op hun gastheer, in dit geval de hond. Deze eitjes blijven niet op het dier achter, maar komen terecht in zijn omgeving, waar ze uitgroeien tot larven. 

Deze larven voeden zich met organisch materiaal en vervellen tot nimfen die zich ontwikkelen tot resistente cocons. Uiteindelijk komen dan de volwassen vlooien tevoorschijn om zich te voeden met het bloed van hun gastheer.

De lengte van deze cyclus varieert afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Bij gunstige omstandigheden (warmte en vochtigheid) kan de cyclus in 3 weken voltooid zijn. Bij ongunstige omstandigheden kan dit echter tot zelfs 6 maanden duren.

Symptomen en signalen: hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?

hondje beagle

Meestal worden vlooien bij de hond gevonden op de onderrug, aan de basis van de staart en op de onderbuik, waar het haar dunner is.

Het kan een hele uitdaging zijn om de symptomen van een vlooienplaag bij uw hond te herkennen, maar de meest voorkomende zijn:

- Overmatig likken

- knagen

- intens krabben

Wanneer u de huid van uw hond nakijkt, kunt u vlekken van alopecia of rode en pijnlijke plekken zien.

- Een allergische reactie op vlooien kan zich uiten met korstjes op de huid.

- Als u bovendien ziet dat uw hond vaak aan de basis van zijn staart knaagt, kan dit een teken van besmetting zijn.

- Tot slot kunt u tijdens het borstelen van uw hond kleine zwarte vlekjes ontdekken, waarschijnlijk uitwerpselen van vlooien.

Een effectieve manier om de aanwezigheid van vlooienuitwerpselen op te sporen, is het gebruik van een vlooienkam. Let wel, niet alle vlooien zijn echter met het blote oog te zien!

Als uw hond een van deze symptomen vertoont, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen om de diagnose te bevestigen. Zo krijgt u ook advies over de correcte behandeling.

Hoe krijgt een hond vlooien?

Honden kunnen op verschillende manieren vlooien krijgen. De meest voorkomende is direct contact met een ander besmet dier zoals een andere hond, kat of zelfs een konijn.

Vlooien kunnen ook in de omgeving van een hond aanwezig zijn. Schaduwrijke en buitenruimtes met een gematigde temperatuur, huizen, tuinen en zelfs tapijten kunnen vlooien herbergen die wachten op een kans om een gastheer te bespringen.

Vlooien worden aangetrokken door de warmte en vacht van dieren, waar ze zich nestelen en hun eitjes leggen. Het is daarom essentieel om niet alleen uw hond, maar ook zijn omgeving te behandelen om een vlooienplaag te voorkomen. Een goede hygiëne in huis is alvast een preventieve maatregel.

Waarom zijn er meer vlooien en teken in bepaalde seizoenen?

Dit komt vooral door twee belangrijke factoren. Het grootere aantal vlooien en teken is eerst en vooral te wijten aan de opwarming van de aarde en de mildere temperaturen, en zelfs aan een zekere mate van vochtigheid.

Ook het seizoen is bevorderlijk voor hun voortplanting omwille van hun levenscyclus. De herfst, net als de lente, is immers een van de gunstigste seizoenen voor de vermenigvuldiging van deze externe parasieten. Vlooien komen echter ook voor in de zomer, dus wees voorzichtig!

Niet alleen op het platteland, maar ook in de stad

Niet alleen honden (en katten) die op het platteland wonen, kunnen vlooien krijgen. Ook dieren in de stad kunnen er last van hebben. Vlooien en teken komen voor in tuinen (heggen, openbare parken, houtstapels, verschillende schuilplaatsen, …) en ook binnenshuis. Vlooien "nestelen" zich graag in kleine hoekjes en gaatjes zoals:

- vloerplanken

- tapijten 

- vloerkleden

- bekledingsstoffen van meubels

- beddengoed 

- slaapplaatsen van dieren

- doorgangen

- …

Zijn vlooien een probleem voor honden?

Het is belangrijk dat u weet dat vlooien bij honden niet alleen onaangenaam zijn, maar ook gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Vlooien zijn parasieten die zich voeden met het bloed van uw hond, wat kan leiden tot bloedarmoede, vooral bij puppy's of zwakke honden.

Vlooien kunnen bovendien bij dieren een allergie (DAPP, dermatitis veroorzaakt door vlooienbeten) veroorzaken, wat leidt tot hevige jeuk, huidlaesies en haaruitval. 

Vlooienlintworm, ook bekend als Dipylidium caninum, is het resultaat van het inslikken van een vlo die besmet is met een lintwormlarve terwijl de hond zich verzorgt. Een van de tekenen om te zien dat uw hond besmet is, is wanneer de hond met zijn billen over de grond wrijft. Deze worm kan ook op mensen worden overgedragen. 

Een vlooienplaag kan bovendien voor stress en onrust bij uw hond zorgen. Het is dus van vitaal belang om uw hond snel en effectief te behandelen in geval van vlooien.

Zijn er gevaren voor mensen bij een vlooienbeet? 

Thaise hond

Een vlooienplaag bij een hond vormt een reëel gevaar voor mensen. Hondenvlooien kunnen worden overgedragen op mensen, die vervolgens gebeten kunnen worden. De gevolgen van een vlooienplaag voor mensen zijn niet min: jeuk, huiduitslag, huidinfecties en allergieën behoren tot de meest voorkomende symptomen.

In sommige gevallen kan de aanwezigheid van vlooien zelfs leiden tot de overdracht van besmettelijke ziekten. Mensen kunnen dus ziektes oplopen door de vlooien van hun hond. Bovendien kunnen deze parasieten zich snel verspreiden in de omgeving van de mens, ook op textiel zoals tapijten en beddengoed.

Het is dus van cruciaal belang om uw hond en zijn omgeving tegen vlooien te behandelen om niet alleen het dier, maar ook de mens te beschermen. Het beddengoed van het dier moet worden gewassen (veel kussens mogen op 40° C in de wasmachine) en regelmatig stofzuigen van de leefomgeving helpt ook om vlooien te elimineren. 

Een besmette hond: hoe de vlooien behandelen en verwijderen?

Er bestaan een aantal behandelingen en preventieve maatregelen om vlooien bij honden te bestrijden. Afhankelijk van de leeftijd en levensstijl van uw hond zal uw dierenarts de meest geschikte behandeling aanbevelen.

Vanaf wanneer moet u uw puppy behandelen? 

Voor een puppy is de eerste vlooienbehandeling over het algemeen tussen de zes en acht weken. Deze leeftijd varieert echter afhankelijk van het gebruikte type product en het gewicht van de puppy.

Voordat u met de behandeling begint, is een consultatie bij een dierenarts essentieel om een precieze diagnose en aanbevelingen te krijgen die zijn aangepast aan de leeftijd, het gewicht en de algemene gezondheid van de puppy.

Als de behandeling eenmaal is gestart, moet deze regelmatig worden herhaald om het hele jaar door bescherming te bieden. Geneesmiddelen tegen vlooien moeten worden toegediend volgens de aanbevelingen van de fabrikant, die per product kunnen verschillen. 

Een laatste punt om rekening mee te houden is dat preventie belangrijk is, zelfs als uw puppy nog geen vlooien heeft. Vlooien kunnen al binnen 24 tot 48 uur na aankomst op de hond beginnen met eten en eitjes leggen. Het is dus het beste om met de behandeling te beginnen voordat de vlooien op de puppy springen.

Effectieve antiparasitaire behandelingen

Als u uw hond tegen vlooien wilt beschermen, is het belangrijk om een effectief antiparasiticum te kiezen. Er zijn verschillende formules:

- Antivlooien tabletten voor langdurige behandeling, voor orale toediening, die langdurige bescherming bieden.

- Vlooienpipetten (spot on) . Deze topische behandelingen worden rechtstreeks op de huid van uw hond aangebracht en bieden bescherming tegen verschillende parasieten, waaronder vlooien, muggen en teken.

- Halsbanden tegen parasieten: Deze producten bieden langdurige bescherming en worden vaak aanbevolen voor honden die veel tijd buiten doorbrengen.

- Antiparasitaire sprays: Dit zijn praktische oplossingen die rechtstreeks op de vacht van de hond kunnen worden aangebracht om vlooien te doden.

- Antivlooienpoeders

- Shampoos: Deze shampoos worden gebruikt om een besmet dier te behandelen en van vlooien te ontdoen. Een goede shampoobeurt beschermt de vacht van uw hond daarna echter niet.

Houd er rekening mee dat de effectiviteit van deze producten kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het ras, de leeftijd en de algemene gezondheidstoestand van uw huisdier. Het is daarom raadzaam om een dierenarts te raadplegen om de juiste behandeling tegen parasieten voor uw hond te kiezen.

Het preventiebudget dat in alle hondenverzekeringen van Santévet is opgenomen dekt verzorgingsproducten (inclusief antiparasietbehandelingen) en onderhoudsproducten, evenals bepaalde procedures. Dit bedrag wordt elk jaar automatisch vernieuwd en kan naar goeddunken van de eigenaar en bij de dierenarts van uw keuze worden gebruikt.

Hoe kan u op natuurlijke wijze afkomen van vlooien?

Er zijn een aantal natuurlijke oplossingen die kunnen helpen om van de vlooien van uw hond af te komen. Ten eerste kan een vlooienbad op basis van natuurlijke producten zoals citroen of citrusvruchten effectief zijn.

Deze ingrediënten hebben een afstotende werking op vlooien. Het gebruik van appelazijn of witte azijn kan ook helpen om vlooien af te weren. U kunt dit toevoegen aan het badwater van uw hond of verdunnen in een spray om op zijn vacht te gebruiken.

Specifieke essentiële oliën, zoals eucalyptus of munt of etherische lavendelolie, kunnen ook gebruikt worden om vlooien weg te houden. Essentiële oliën moeten voorzichtig worden gebruikt. Respecteer zeker de aanbevolen dosissen, want sommige van deze oliën kunnen giftig zijn voor honden. Volg het advies en de aanbevelingen van uw dierenarts op.

Tot slot kunt u biergist of voedingsgist, een andere natuurlijke oplossing, aan de voeding van uw hond toevoegen. Dit product is rijk aan vitamine B en zou een afwerend effect op vlooien hebben.

Al deze natuurlijke oplossingen kunnen naast conventionele antiparasitaire behandelingen worden gebruikt om hun effectiviteit te vergroten, omdat natuurlijke producten niet systematisch de parasieten elimineren of uw dier volledig beschermen. 

Mijn hond heeft vlooien! Deze parasieten zijn niet alleen vervelend voor het welzijn van uw hond, maar ook voor de gezondheid van de mensen om hem heen. Het is dus van vitaal belang om van dit ongedierte af te komen. Er zijn gelukkig oplossingen, en uw dierenarts kan u de beste behandeling voor uw huisdier voorstellen. Aarzel daarom niet om advies te vragen, want u moet deze externe parasieten 365 dagen per jaar bestrijden.