Gids en advies voor katten

Katten kunnen mysterieus zijn, maar ze zijn niet zo onafhankelijk als we vaak denken. Deze blog helpt u om een gelukkige, gezonde kat aan uw zijde te hebben. Een kat die spint van geluk en waarmee u tedere en leuke momenten mee kan delen. Om uw kat in goede gezondheid te houden, en om zijn welzijn gedurende zijn hele leven te garanderen, geven onze dierenartsen en experten u het beste advies in onze verschillende rubrieken.

    Onze artikels per soort

    Het universum van honden

    Gezondheid, verzorging, training ... Onze dierenartsen en experten geven u het beste advies om uw hond in topvorm te houden!

  • Kattenziektes

    Diabetes mellitus bij katten

    20/11/2023
    Diabetes is een aandoening van de suikerregulatie, waarbij de kat te veel glucose (suiker) in het bloed heeft. De alvleesklier maakt onvoldoende insuline aan of het lichaam reageert niet goed op insuline. Insuline is nodig om glucose uit het bloed naar de cellen te transporteren. Bij katten met suikerziekte blijft glucose in de bloedbaan aanwezig, waardoor het bloedsuikergehalte stijgt. Dit leidt tot verschillende gezondheidsproblemen en klachten.
  • Opvoeding en gedrag van katten

    Hoe leer je een kat goed gedrag aan?

    24/5/2023

    Ja, het is mogelijk een kat te trainen. Dit is moeilijker dan een hond trainen, en zal zeker meer geduld van je vragen, maar het kan zeker! Hoe pak je dit aan? Wanneer begin je ermee? Santévet vertelt hoe je je kat goed gedrag kan aanleren, slecht gedrag kan afleren en wat je juist niet moet doen.

  • Opvoeding en gedrag van katten

    Waarom beweegt een kat haar staart heen en weer?

    29/7/2021

    U hebt het vast al gemerkt: een kat beweegt haar staart vaak heen en weer, en doet dat op verschillende wijzen, naargelang haar humeur. Maar in tegenstelling tot een hond, is een kat die haar staart beweegt niet per definitie tevreden. Van oorsprong is de staart van een kat eigenlijk van fundamenteel belang voor haar evenwicht. Maar het is ook een middel om met haar soortgenoten en met ons, menselijke wezens, te communiceren! Elke beweging van haar staart heeft een eigen betekenis. Wilt u weten wat uw kat u wil zeggen? Lees dan aandachtig verder. 

  • News kat

    Tien dingen die je nog niet wist over katten

    3/8/2023

    Katten maken al eeuwenlang deel uit van ons leven. Ze werden in de oudheid vereerd door de Egyptenaren vanwege hun jachtvaardigheden, vervolgens in de middeleeuwen verstoten vanwege bijgeloof en in de huidige tijd weer in huis gehaald om deel uit te maken van ons gezin. Katten zijn ondertussen uitgegroeid tot een van de populairste huisdieren in ons land. Zo heeft bijna 30% van de Belgische gezinnen een kat. Katten zijn schattig, grappig en nodigen uit om te knuffelen. Ook het internet hebben ze veroverd, met meer dan 2 miljoen kattenvideo's op YouTube in 2015 en meer dan 6,5 miljard kattenfoto's op het web. Het woord "kat" is overigens een van de meest gezochte woorden op het internet. In 2002 besloot het IFAW (International Fund for Animal Welfare) om 8 augustus uit te roepen tot Internationale Kattendag! Het ideale moment dus om je tien leuke weetjes over onze trouwe viervoeters te geven !

  • Opvoeding en gedrag van katten

    Wat wil een kat die de hele tijd miauwt zeggen ?

    6/5/2024

    Een kat die miauwt, geeft aan dat hij behoefte heeft aan iets. Hij wil misschien naar buiten, hij heeft misschien ruzie, hij heeft misschien pijn ... Een kat kan op verschillende manieren communiceren, en miauwen is daar een van. Om uw dier te leren begrijpen, is het essentieel om hem te observeren, met hem te spelen en hem te aaien.

  • Kattenziektes

    Wormen kat: niet te voorkomen, wel te verhelpen

    12/3/2024

    Wormen bij de kat is een vervelend iets, wat we het liefst zo snel mogelijk verholpen willen hebben. Er zijn diverse soorten parasieten die zich in uw kat kunnen nestelen. Door periodiek de kat te ontwormen, wordt voorkomen dat het dier ziek wordt of de besmetting overgaat op mensen.

  • Preventie bij katten

    Giftige planten voor katten

    16/10/2023

    We houden allemaal van onze wollige viervoeters en we zijn ook allemaal dol op kamerplanten, want planten staan zo gezellig in huis. Wist u echter dat sommige kamerplanten giftig zijn voor katten? Katten eten planten, dus er zijn planten die u absoluut uit uw huis (en tuin als uw kat naar buiten gaat) moet verwijderen. Een vergiftiging door planten kan leiden tot erge ziektes en zelfs de dood.

  • Opvoeding en gedrag van katten

    Help! Mijn kat plast in huis

    11/5/2023
    Je kat, die zindelijk is en altijd ofwel buiten ofwel in de kattenbak plaste, plast ineens in huis. Dat is vervelend, want het moet schoongemaakt worden en het laat geurtjes na. Maar, voor de kat zelf is het ook vervelend. Plassen in huis is namelijk een teken dat er iets mis is, ofwel met de kat zelf, ofwel in de omgeving. Wat zijn de redenen voor het in huis plassen en hoe kan het opgelost worden? De kat plast in huis: hoe komt het en hoe leert hij het af? - 123rf
  • Preventie bij katten

    Teken bij katten

    4/4/2024

    Teken zijn kleine parasieten die mensen en dieren kunnen besmetten, en dan vooral katten. Ze zijn heel gevaarlijk omdat ze verschillende ziekten kunnen overbrengen. Het is dus belangrijk om onze huisdieren te beschermen.

  • Opvoeding en gedrag van katten

    Wat mogen katten wel en niet eten?

  • Opvoeding en gedrag van katten

    Kan je een kat alleen thuislaten?

    16/10/2023

    Het grote voordeel van een kat als huisdier, in tegenstelling tot een hond, is dat je een kat makkelijk een tijdje alleen thuis kan laten. Je zou kunnen denken dat het de kat niet uitmaakt of het baasje thuis is of niet, hij slaapt toch lekker door. Niets is echter minder waar! Katten zijn gevoelige dieren en als het baasje opeens uit zijn omgeving verdwijnt, kan de kat daarvan in de war raken. Ook katten kunnen verlatingsangst voelen. Hoe kan je voorkomen dat alleen thuis zijn een vervelende ervaring is voor jouw kat?

  • News kat

    Tips voor reizen met uw kat

    6/6/2023

    Neem uw kat niet halsoverkop mee op reis zonder hierover na te denken! Een kat is erg gehecht aan zijn omgeving en houdt niet zo van verandering. Houdt hier rekening mee.

  • Kattenziektes

    Buikgriep bij hond en kat: verzorging en preventie

    3/12/2021

    Sinds begin januari heeft de epidemie van buikgriepen in België de epidemiedrempel overschreden. Het is één van de gevreesde winterkwaaltjes. Honden en katten kunnen er ook aan lijden. Deze symptomen, zoals braken of diarree, zijn evenwel niet specifiek voor deze ziekte. Hoe kunnen we reageren op een maagprobleem bij onze gezellen, hoe kunnen we deze onderscheiden van andere ziektes, wat moeten we doen bij symptomen en welke middelen moeten we inzetten om dat te voorkomen

  • Kattenziektes

    Hoe kan u tandvleesontsteking bij katten voorkomen en behandelen?

    8/2/2023

    Heeft uw kat last van een slechte adem? Is zijn tandvlees rood en ontstoken? Heeft hij minder eetlust? Dan heeft hij vast en zeker gingivitis. Deze ziekte heeft vele oorzaken en kan voorkomen bij alle katten, ongeacht hun leeftijd. Hoe kan een ontsteking van het tandvlees bij katten worden voorkomen? En hoe behandelt u deze aandoening best?

  • Kattenziektes

    Mijn kat heeft astma, wat nu?

    25/5/2023

    Astma treft ongeveer 1 à 5% van de katten. Maar hoe herken je astma bij katten? Wat zijn de symptomen?  En hoe help je je kat als hij astma blijkt te hebben? Santévet zet het voor jou op een rijtje!

  • Verzorging van katten

    Een wond bij een hond of kat: reiniging en verzorging

    26/4/2022

    Het kan alle honden of katten overkomen dat ze te maken krijgen met wonden. In veel gevallen hebben die wonden  reiniging en verzorging  nodig. Naast de dierenarts, speelt  de eigenaar  een belangrijke rol in een goede verzorging van een wond bij hun hond of kat. We geven daarom tekst en uitleg over de reiniging en verzorging van wonden bij honden en katten.

  • Kattenziektes

    Hond en kat: pas op voor oorinfecties!

    8/5/2020

    Otitis is een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Het is een pijnlijke aandoening, die vaak voorkomt bij honden en meer in het bijzonder bij sommige rassen, vanwege de vorm van het oor, maar ook door andere factoren. Hoewel het ''zeldzamer'' is bij katten, moet ook het niet worden onderschat.

  • Kattenvoeding

    Kruid, melk, vis: heeft de kat dit echt nodig?

    8/5/2020

    Kattenkruid, melk, vis, ... We horen vaak dat katten er dol op zijn. Maar dergelijke vooroordelen zijn moeilijk uit te roeien. En als de kat nu eens, omwille van zijn gezondheid, bepaalde dingen zou kunnen of moeten vermijden. En het baasje de voorkeur zou geven aan andere?

  • Kattenverzekering

    VIP Family: een aanbieding van Santévet voor grote families!

    19/4/2024

    Een hond of een kat in huis is gezellig en leuk... Maar hoe zit het met twéé honden of twéé katten, of een hond én een kat? Een grote dierenfamilie, een gezellige drukte… maar het is niet voor niks! Om eigenaren van meerdere huisdieren te helpen hun dierenartskosten beter te managen, ook in wat mindere tijden, biedt Santévet haar speciale Family VIP-aanbieding aan! Ontdek nu de voordelen ervan.

  • Preventie bij katten

    Hou uw kat gezond en controleer zijn gewicht

    28/11/2023

    Overgewicht is de oorzaak van veel ziekten en kan bovendien ook bestaande ziekten verergeren. Dierenartsen stellen dit reële probleem meer en meer vast, maar vele baasjes zijn zich hier niet van bewust. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, is het belangrijk het gewicht van uw kat in de gaten te houden, en dit van jongs af aan en gedurende zijn hele leven.

  • Opvoeding en gedrag van katten

    Kattenoppas tijdens je vakantie

    11/5/2023

    Katten zijn geliefde huisdieren, om hun karakter maar ook omdat je ze makkelijker een tijdje alleen laat dan honden. Maar de kat moet natuurlijk wel eten en drinken, zelfs de meest onafhankelijke. En afhankelijk van hun karakter kunnen katten zich wel alleen voelen en daar angstig van worden. De hele dag op je werk zijn en de kat alleen achterlaten is natuurlijk heel iets anders dan drie weken op vakantie gaan. Er zijn oplossingen die zowel prettig zijn voor jou als eigenaar als voor de kat zelf. 

  • Kattenziektes

    Astma bij katten: alles wat u moet weten

    17/2/2023

    Astma is een ernstige ademhalingsziekte die katten op dezelfde manier kan treffen als mensen. Het is een ontsteking van de luchtwegen die hoesten en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt. Als de diagnose eenmaal is gesteld, is meestal een levenslange behandeling nodig. Wij geven hier meer informatie over deze aandoening.

  • Kattenziektes

    Artrose bij katten

    16/10/2023

    Minstens 26% en hoogstens 90% van de katten zou aan artrose lijden. Bij katten die 14 jaar of ouder zijn, heeft minstens 82% last van deze ziekte. Katten kunnen hierdoor veel pijn hebben en helaas worden de symptomen van artrose niet altijd herkend door de eigenaar, waardoor de pijn niet wordt bestreden. Katten kunnen bovendien hun pijn ook goed verbergen. Behandelingen, waardoor de kat minder of geen pijn meer heeft, bestaan wel degelijk en kunnen uw kat een onbezorgde oude dag bezorgen.

  • Kattenziektes

    Waarom en wanneer moet ik mijn kat laten steriliseren?

    22/4/2024

    Waarom uw kat laten steriliseren? Is dit verplicht? Is dat goed voor mijn huisdier? Welke voordelen levert steriliseren of castreren op voor mijn huisdier? Er zijn heel wat vragen die u zich kan stellen vooraleer u uw huisdier laat steriliseren. Het steriliseren van katten is soms verplicht en soms sterk aangeraden, daarom is het belangrijk de voor- en nadelen te kunnen afwegen.

  • News kat

    De oudste kat ter wereld

    11/5/2023

    Gemiddeld wordt een huis-, tuin- en keukenkat (lees: een kat van een onbestemd ras) zo’n veertien à vijftien jaar oud. Raskatten worden iets minder oud, tussen de tien en dertien jaar. Poezen leven gemiddeld iets langer dan katers. Er zijn natuurlijk katten die veel ouder worden. Hier kan je leuke weetjes over de oudste kat ter wereld vinden! Bereken bovendien hoe oud jouw kat nu eigenlijk is in vergelijking met jou! 

  • Verzorging van katten

    Katten wassen zichzelf, of toch meestal

    28/10/2021

    De meeste katten zijn niet meteen liefhebbers van water. Een kat wassen of in bad stoppen, is dan ook een hele opdracht. Gelukkig is dat meestal helemaal niet nodig. Katten wassen namelijk zichzelf. En deze taak nemen ze heel serieus, want na slapen is het hun voornaamste dagactiviteit.

  • News kat

    Een kat adopteren: de mogelijkheden en aandachtspunten

    28/10/2021

    Een kat adopteren voor de kinderen of om wat extra warmte in huis te brengen, is een goed idee. Het is dan wel belangrijk om goed voorbereid te zijn. Die kleine, schattige, nieuwe huisgenoot verdient dan ook de best mogelijke thuiskomst. Op onze website verzamelden we de nodige informatie over de adoptie van een kat.

  • Kattenziektes

    Alles over allergie bij katten

    11/5/2023

    Zelf ken je allergie misschien maar al te goed. Je gaat hoesten, niezen, je keel zwelt op… Maar ook je huiskat kan allergisch zijn en symptomen vertonen. In dit artikel lees je alles over de mogelijke allergieën bij een kat, hoe je ze kunt vaststellen en wat je eraan kunt doen.

  • Kattenvoeding

    Wat moet een kitten eten om gezond groot te worden?

    8/11/2023

    Kittens eten niet hetzelfde voedsel als volwassen katten. Om kittens goed te helpen groeien, is het belangrijk dat ze voeding hebben die op hun leeftijd en behoeften is aangepast. We zullen in dit artikel nader ingaan op wat een kitten precies nodig heeft en waarom, zodat dat lieve kleine poesje dat u geadopteerd heeft een gezonde kat wordt waar u heel veel jaren veel liefde van krijgt en veel plezier aan heeft.

  • Opvoeding en gedrag van katten

    Help, ik heb een agressieve kat!

    30/11/2023

    Katten zijn vrij emotioneel en deze emoties kunnen zich soms uiten in agressief gedrag. Ook kunnen omgevings- of sociale veranderingen reacties opwekken die, alhoewel ze verrassend en soms extreem zijn, volkomen normaal zijn. Zo kan een verhuizing of de komst van een baby in het gezin flink wat stress teweegbrengen bij de kat, die dat soms in agressie uit. Lees hier meer over de verschillende vormen van agressie bij katten en wat u kan doen als uw kat agressief verdrag vertoont.

  • News kat

    De leeftijd van een kat in mensenjaren: hoe kan je dit berekenen?

    31/1/2023

    Hoe oud is mijn kat écht? Veel eigenaars stellen zich deze vraag en vragen zich af of, zoals voor de hond wordt gezegd, het volstaat om de leeftijd van de kat met een getal te vermenigvuldigen om de mensenleeftijd te verkrijgen. Dit klopt niet! Een kat groeit heel snel tijdens de twee eerste levensjaren. Zijn twee jaar komen ongeveer overeen met de leeftijd van 24 jaar. Hij is dan volwassen. Vanaf deze fase wordt ervan uitgegaan dat een bijkomend jaar voor een kat gelijk is aan vier mensenjaren. Wanneer hij 10 jaar is, is uw kat dus 56 in mensenjaren.