Respecteer het ritme van je hond
Je kunt heel wat verschillende activiteiten met je hond doen. Van wandelen en heerlijk zwemmen (onder begeleiding) tot leuke fietstochtjes... zowel op het platteland, op het strand, in de bergen ...
Voor alle activiteiten in de buitenlucht moet je niet alleen rekening houden met de aard van je hond maar ook met zijn capaciteiten en gezondheidstoestand. Verder moet je je altijd schikken naar het ritme van je trouwe viervoeter. Voorzie steeds de mogelijkheid om onderweg even halt te houden op een schaduwrijke plek.
Opgepast voor een zonnesteek in de zomer
Een van de belangrijkste gevaren in de zomer is en blijft een mogelijke zonnesteek, een echt probleem dat ondanks de onophoudelijke waarschuwingen maar blijft duren.
Als je graag lange wandelingen en trektochten met je hond maakt kun je gebruikmaken van een balsem voor de kussentjes aan de poten.
Een verzorgings- en EHBO-set voor je hond
Net als alle reinigingsproducten (shampoos, lotions voor het schoonmaken van ogen en oren, enz.) en verzorgingsproducten (wormbestrijdingsmiddelen, parasietenbestrijdingsmiddelen, vaccinaties) kun je de set vóór je vertrek halen bij je dierenarts of in een kliniek of dierenartspraktijk op de vakantiebestemming, dankzij het Preventiepakket dat in alle hondenverzekeringsformules van Santévet wordt aangeboden.
Hetzelfde geldt voor zonnebrandcrèmes voor honden, die je tijdens een uitstap of een dagje op het strand moet gebruiken, vooral bij honden met een kwetsbare huid en om gevoelige plekken te beschermen
Je kunt het Preventiepakket ook gebruiken om producten te kopen voor de verzorgingsset van je hond, die je van tevoren kunt klaarmaken en overal mee naartoe kunt nemen. Een tekentang bijvoorbeeld of producten zijn erg handig voor het behandelen van kleine "wondjes" zoals:
- snijwonden;
- oppervlakkige brandwonden;
- wondjes die je zelf kunt behandelen.
De verzorgingsset bevat ook eerstehulpmiddelen zoals antihistaminica voor allergische reacties op bijvoorbeeld wespensteken.
Fietsen met je hond
Fietsen met je hond (bikejöring) kan perfect als je gebruikmaakt van een aangepast apparaat (een antenne voor bikejöring) om je hond aan je fiets vast te maken.
Zo vermijd je dat je hond gaat trekken en voorkom je mogelijke verwondingen na een val, zowel voor jou als voor je hond. Een kleine hond neem je dan weer het best mee in een aangepast mandje.
Wat te doen bij een ongeval met je hond?
Onderschat het niet, tijdens trektochten of fiets- of wandeltochten kunnen honden ook te maken krijgen met verstuikingen of breuken. Als dat gebeurt, raden we je af om zelf een geïmproviseerde spalk in mekaar te knutselen.
Elke ingreep kan namelijk leiden tot een agressieve reactie bij om het even welke hond, ook die van jou. Het beste wat je kunt doen is hond met een grote handdoek of een groot deken als op een "stretcher" naar de dichtstbijzijnde dierenarts brengen.
Als je hond tijdens een tocht gebeten wordt door een adder of gestoken wordt door een horzel of wesp gebruik je best geen uitzuigpompje. Breng ook geen tourniquet aan.
Blijf echter rustig en laat je hond zo weinig mogelijk inspanning leveren. Breng hem zo snel mogelijk naar een dierenartspraktijk waar hij door de dierenarts en zijn team verzorgd zal worden.
Wandelen met je hond: opgelet voor "ongewenste" ontmoetingen
Let in de bergen ook op voor kuddes met vee of schapen en de honden die ze hoeden, zoals de Pyrenese berghond of 'Patou'. Vaak vind je bordjes die wijzen op hun aanwezigheid. Als baasje is het dan ook belangrijk om je viervoeter goed bij je te houden, ook al moet je hem dan aanlijnen of vastbinden.
Een hondenverzekering dekt de veterinaire kosten in het geval van een ongeluk en/of ziekte terwijl je met je hond op vakantie bent, een moment dat je je er vaak niet aan verwacht. Die dekking geldt zowel in België als in het buitenland.