Wat zijn de symptomen van vergiftiging bij de hond?
Veel planten worden als giftig voor honden beschouwd, maar de mate van gevaar is natuurlijk afhankelijk van het type plant en van het lichaam van uw hond. Sommige planten veroorzaken milde symptomen, terwijl andere onmiddellijke hulp van de dierenarts kunnen vereisen. Zeker in het laatste geval is het belangrijk om de symptomen van het eten van giftige planten te herkennen. De meest voorkomende zijn:
- Braken
- Diarree
- Kwijlen
- Maagdarmklachten
- Dufheid/overmatig slapen
- Zwakte
Als u denkt dat uw hond een giftige plant heeft binnengekregen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Laat uw hond niet braken, tenzij uw dierenarts u zegt dit te doen. Als u weet welke plant de hond heeft gegeten of gelikt, neem dan een staal van de plant mee naar uw dierenarts. De arts kan dan het potentiële gevaar van de plant te beoordelen en de best mogelijke oplossing zoeken.
Hetzelfde geldt voor katten, sommige planten zijn giftig voor hen. Lees hier meer over giftige planten voor katten.
Welke planten zijn giftig voor honden?
Als u een hond in huis heeft, is het belangrijk om te weten welke kamerplanten en bloemen u niet in huis mag hebben. Wandelingen maken met uw hond is heerlijk, maar hou wel in de gaten wat hij eet! Er is een groot aantal planten dat giftig is bij inname:
- Aloë vera: Hoewel aloë vera voordelen heeft, vooral bij huidverzorging voor honden en mensen, mag de hond deze plant beslist niet innemen. Het sap van de aloë vera is giftig bij inname.
- Herfstkrokus: Deze vaste tuinplant bloeit in de herfst en is gemakkelijk te herkennen aan de kleurrijke, tulpachtige bladeren. Hij bevat een alkaloïde genaamd colchicine, dat schadelijk is voor honden.
- Narcis: Meerjarige narcissen bloeien in de late winter of vroege lente. Hoewel het eten van elk deel van de bloem schadelijk kan zijn voor honden, is vooral de bol giftig.
- Lelies: Lelies zijn een zeer populaire keuze voor bloemenvazen en tuinen, en er zijn tientallen soorten. Sommige soorten lelies, zoals de prairielelie, lelietjes-van-dalen en calla-lelies, kunnen echter milde tot ernstige symptomen van vergiftiging bij honden veroorzaken.
- Chrysanten: Deze kleurrijke planten verschijnen in de herfst en zijn een essentiële herfstdecoratie. Hoewel de gifstoffen in chrysanten natuurlijke insectenwerende middelen zijn, kunnen ze ook een gevaar vormen voor honden; de hele plant is giftig en mag niet worden ingenomen.
- Klimop: De meeste soorten klimop zijn over het algemeen licht giftig voor honden.
- Wisteria (Blauwe regen): Deze klimplant wordt soms erg groot. Laat uw hond niet in de buurt van deze imposante planten, want de zaden en peulen zijn giftig.
De gevaren van sommige bomen voor een hond.
Sommige fruitbomen kunnen gevaarlijk zijn voor honden, vooral omdat de zaden of pitten verstikkingsgevaar kunnen opleveren of zelfs giftig kunnen zijn. Blijf uit de buurt van appel-, perzik-, kersen- en pruimenbomen. Als uw hond zin heeft in fruit en groenten, bekijk dan deze gezonde hondenvoeding.
Ook eikenbomen kunnen een gevaar voor de hond opleveren, of in dit geval de eikels. De eikels bevatten een giftige stof die tannine heet. Eikels kunnen een interne obstructie veroorzaken als ze worden ingeslikt. Te veel tannine resulteert in buikpijn, diarree en braken. Te veel tannine kan ook leiden tot schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van uw hond. Dit kan grote gevolgen hebben zoals nierfalen en soms zelfs de dood.
Welke struiken leveren gevaar op voor een hond?
Naast bomen en planten zijn sommige struiken ook gevaarlijk voor een hond. Deze struiken zijn vrij populair omdat ze zo mooi zijn, maar let op als u een hond heeft:
- Azalea: azalea's komen veel voor in het wild en in tuinen. Het zijn populaire bloeiende struiken die vaak in de buurt van bomen staan. Het eten van azaleabladeren kan gezondheidsrisico’s hebben voor honden, variërend van kwijlen en braken tot ernstigere symptomen zoals stuiptrekkingen en coma.
- Hulst: deze feestelijke plant, die vaak te zien is tijdens de feestdagen, is er in verschillende soorten, waaronder Amerikaanse hulst, Japanse hulst en Engelse hulst. De stekelige bladeren kunnen maagdarmschade bij honden veroorzaken (niet giftig).
- Hortensia: Deze bekende planten staan bekend om hun kleurrijke bloemen en bloeien in de lente en zomer. De bladeren en bloemen van de hortensia zijn schadelijk voor honden, vooral als ze in grote hoeveelheden worden gegeten.
- Oleander: de oleander sierstruik bloeit over het algemeen van de zomer tot het begin van de herfst en komt vaak voor in tuinen. De bladeren en bloemen zijn giftig voor honden, dus wees voorzichtig als u uw puppy meeneemt naar het huis van een vriend of buur die deze decoratieve planten heeft.
Pas op voor deze giftige planten en struiken bij de aanleg van de tuin
- Zet geen begonia’s in de tuin, het eten van de wortels door de hond kan (inwendige) brandwonden veroorzaken aan het spijsverteringstelsel en de bek.
- De zo gewaardeerde buxus bevat alkaloïden, wat spijsverteringsproblemen geeft. Gelukkig is de struik bitter en dat weerhoudt de meeste honden ervan om de plant te eten, maar let goed op, want de buxus veroorzaakt ook ernstige vergiftiging.
- De dahlia veroorzaakt jeuk en soms zelfs ontstekingen aan de huid bij de hond.
- De hortensia is vrij populair in de tuin, maar is giftig voor honden. Het gaat hier om de hele plant, maar vooral de bladeren en de knoppen. De gevolgen kunnen ernstig zijn voor het spijsverteringsstelsel, maar ook voor hart en zenuwen.
- De conifeer komt veel voor in onze tuinen, vooral als heg. Deze hele boom is giftig, behalve het vlezige deel van de vrucht. Hierdoor is het risico op vergiftiging beperkt voor honden, die alleen het vlezige deel van de vrucht eten. De pit is echter het giftigste deel en vormt een gevaar als erop wordt gekauwd.
Vermijd giftige planten in de moestuin.
In de moestuin vermijdt u best avocado’s, aardappelen, rabarber en tomaten. In aardappelplanten kan de giftige stof solanine spijsverteringsproblemen en soms problemen in het zenuwstelsel van de hond opleveren. De bladeren en de stengels van tomatenplanten bevatten eveneens solanine.
De bovengenoemde planten, bloemen, struiken en bomen zijn een direct gevaar voor de gezondheid van uw hond. Deze lijst giftige planten is niet compleet. Zoek bij twijfel over een plant (liefst) de latijnse naam op via het internet of vraag raad aan uw dierenarts.
Op Santévet leest u nog veel meer over preventie of behandeling van ziektes bij de hond. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar: