Diarree bij honden: wanneer moet u zich zorgen maken?

Een zieke hond Spijsverteringsproblemen komen vaak voor bij honden: ze moeten dan braken en/of hebben diarree. Deze problemen zijn  vaak onschuldig, maar als ze blijven voorkomen dan kan dit ook betekenen dat er iets ergers aan de hand is. Als de diarree na 24 uur niet ophoudt, als uw hond nog steeds braakt, als er bloed in de ontlasting zit of als er andere symptomen zijn, dan moet u uw dierenarts raadplegen.

Wanneer moet u zich zorgen maken over diarree bij uw hond?

De oorzaak van diarree bij honden is heel vaak goedaardig en normaal gezien stopt de diarree binnen een paar uur vanzelf.

De voeding van uw hond kan de schuldige zijn, zeker in het geval van diarree.

U hoeft uw dier dan alleen maar te laten vasten, en soms kan het nodig zijn om zijn voeding te veranderen, zodat alles weer normaal wordt.

Diarree wordt gedefinieerd als een hogere frequentie van losse of waterige ontlasting dan normaal.

Als de diarree echter langer dan 24 uur aanhoudt of als er bloed in de ontlasting zit, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts.

Als uw hond andere klinische verschijnselen vertoont, zoals trillen, apathie, gebrek aan eetlust, niet willen eten of koorts, dan is het advies van uw dierenarts ook erg belangrijk. U wil immers geen ernstiger ziektebeeld, vergiftiging of voedselvergiftiging missen.

Als uw hond oud of zwak is (suikerziekte of een andere ziekte), kan u het beste snel uw dierenarts raadplegen. Uw hond kan uitgedroogd raken, wat snel kan gaan, en dat is een diergeneeskundig spoedgeval.

Diarree kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals:

  • braken;
  • gas;
  • opgeblazen gevoel;
  • geborrel in de buik;
  • buikpijn;
  • koorts;
  • slechte adem;
  • bloed in de ontlasting;
  • uitdroging ...

Hoe kan diarree snel worden gestopt?

Wat moet ik mijn hond geven om diarree te stoppen?

Allereerst moet u uw hond 12 tot 24 uur laten vasten en voldoende water ter beschikking stellen, want een ziek dier heeft de neiging om uit te drogen. Uitdroging moet koste wat het kost worden vermeden.

Vasten vermindert de frequentie van diarree en braken, maar geeft het spijsverteringsstelsel ook rust.

Is rijst goed tegen buikkrampen?

Als u ziet dat de diarree de algemene gezondheid van uw hond niet heeft aangetast, en als de diarree niet langer dan 24 uur heeft geduurd, dan kan u uw hond na de periode van vasten ook zeker gekookte rijst en wit vlees geven.

Let op: vasten wordt niet aanbevolen voor puppy's en kleine hondenrassen, die gevoeliger zijn voor hypoglykemie. Het is daarom raadzaam om uw dierenarts te raadplegen, net zoals bij honden die aan suikerziekte lijden. Bij kleine honden moet u zeker waakzaam zijn voor uitdroging.

Kan ik mijn hond Smecta geven? Welke behandeling is aangewezen als mijn hond diarree heeft?

Het is raadzaam om uw hond een darmverband op basis van smectiet te geven. Dit type behandeling staat bekend als Smecta.

Smecta is een poeder op basis van smectiet dat wordt gebruikt als darmverband voor mensen. Om diarree bij honden te stoppen, zijn er beter geschikte diergeneeskundige equivalenten voor Smecta.

In het geval van acute of chronische diarree en als u geen geneesmiddelen voor dieren in huis heeft, kan u uw hond echter een beetje Smecta geven als noodoplossing in afwachting van een afspraak met uw dierenarts.

Diarree bij honden© Shutterstock

Diarree bij honden: hoe kan ik mijn hond op een natuurlijke manier behandelen?

Zorg voor een goede hydratatie

Diarree leidt tot uitdroging. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond genoeg drinkt. U kan uw hond aanmoedigen om gehydrateerd te blijven door meer waterbakjes in huis te zetten.

Geef uiteraard de voorkeur aan vers water, maar niet aan koud water. Vermijd ook water dat naar chloor ruikt, zoals dat het geval kan zijn bij kraanwater. Kies voor bronwater, maar geef geen mineraalwater.

Om uw huisdier goed gehydrateerd te houden, kan u het ook water geven met een pipet.

U kan ook rijstkookwater dat rijk is aan zetmeel gebruiken om de darmflora van de hond op natuurlijke wijze te herstellen.

Na een rustperiode van 24 uur kan u uw hond kleine maaltijden van licht verteerbaar voedsel aanbieden, verspreid doorheen de dag.

Zelfmedicatie moet u vermijden, zelfs als u gebruik maakt van wat u denkt dat natuurlijke methoden zijn. Het advies van een dierenarts is belangrijk. De Santévet hondenverzekering vergoedt dierenartskosten in geval van een ongeluk en/of ziekte. U kan dus met een gerust hart bij de geringste twijfel een dierenarts raadplegen.

De hond laten rusten

Houd uw hond rustig. Als hij diarree heeft, moet hij rusten. Het aantal wandelingen kan beperkt worden tot wat hij nodig heeft. Hij zal in elk geval niet graag spelletjes spelen of lange wandelingen maken.

Als de situatie ondanks alles niet verbetert of zelfs verslechtert, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts.

Wat veroorzaakt diarree?

Diarree bij uw hond kan verschillende oorzaken hebben, of de ontlasting nu vloeibaar of in losse vorm is. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken:

  • Vooral bij puppy's kan diarree worden veroorzaakt door parasieten. Sommige ziekten, zoals giardiosis, kunnen diarree bij puppy's veroorzaken. In het geval van een puppy met diarree kan de dierenarts een ontlastingonderzoek uitvoeren. Het is erg belangrijk om uw huisdier regelmatig te ontwormen om het te beschermen tegen inwendige parasieten (darmwormen) die verantwoordelijk zijn voor tal van ziekten, waarvan sommige kunnen worden overgedragen op mensen.
  • Indigestie: honden eten veel en zijn vaak gulzig. Sommigen vinden het heerlijk om onze restjes op te eten of om in de vuilbak te snuffelen! Hierdoor eten ze vaak dingen die ze niet zouden moeten eten, zoals eiwitten of aardappelen van slechte kwaliteit, wat braken of diarree kan veroorzaken.
  • Voedselintolerantie of allergie: naast diarree of losse ontlasting kunt u ook andere symptomen opmerken, zoals jeuk. In dit geval is diergeneeskundige zorg nodig om een geschikt dieet op te starten om zo de darmflora te herstellen.
  • Honden kunnen last hebben van een gevoelige spijsvertering, wat ook diarree kan veroorzaken. Op aanraden van de dierenarts kan een aangepast dieet worden aangeboden. Let ook altijd goed op de kwaliteit van de voeding van uw hond.
  • Medicatie: als uw hond medicijnen gebruikt of een specifieke behandeling heeft gekregen, zelfs voor korte tijd, dan kan dit spijsverteringsproblemen veroorzaken, met diarree en/of braken tot gevolg. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts.
  • Vergiftiging: uw hond kan bepaalde producten hebben gegeten die hem kunnen vergiftigen en die ernstige diarree of braken kunnen veroorzaken. Raadpleeg in dat geval dringend uw dierenarts, want het leven van uw hond is dan mogelijk in gevaar.
  • Een virale of bacteriële infectie: deze infectie kan worden veroorzaakt door bacteriën of virussen, zoals gastro-enteritis, die vaak losse of zelfs vloeibare ontlasting veroorzaakt, met bloed in de ontlasting afhankelijk van de ernst. Bij een bezoek aan de dierenarts kunnen verdere testen nodig zijn om de meest geschikte behandeling voor te schrijven.
  • Sommige ziekten kunnen diarree veroorzaken. Dit is het geval bij immuunziekten, chronische exocriene pancreatitis, enz.
  • Diarree kan ook worden veroorzaakt door pathologieën buiten het spijsverteringskanaal, zoals leverfalen, nierfalen, buikvliesontsteking of zelfs tumoren.
  • Tot slot is stress een factor die diarree kan bevorderen. Het is geen ziekte op zich, maar u mag dit zeker niet onderschatten. Zodra een medische oorzaak is uitgesloten, zal uw dierenarts u adviseren over wat u moet doen en welke veranderingen er eventueel nodig zijn om het probleem op te lossen.

Zoals u kan zien, zijn er veel redenen waarom honden last hebben van losse ontlasting, diarree of braken. Stress, parasieten (vooral bij puppy's) of ziekte (nierproblemen, diabetes, enz.) kunnen ook factoren zijn die diarree veroorzaken. Houd uw hond in het oog, u kent hem het beste! Als u ook maar de geringste twijfel hebt, aarzel dan niet om uw dierenarts te raadplegen.

Diarree bij honden© Shutterstock

Wat moet u doen als uw hond losse ontlasting of waterige diarree heeft, of zelfs diarree met bloed erin?

Afhankelijk van de ernst van de symptomen en de algemene toestand van uw hond moet er dan actie worden ondernomen.

Als het een puppy is, is het een diergeneeskundig noodgeval. Puppy's zijn vatbaarder voor bepaalde ziekten, en zelfs kleine spijsverteringsproblemen kunnen al genoeg zijn om de dood te veroorzaken.

In het geval van oudere, zieke of kwetsbare honden wordt dit ook als een diergeneeskundige noodsituatie beschouwd, omdat een verzwakt immuunsysteem weinig weerstand heeft tegen virale of bacteriële aanvallen, die fataal kunnen zijn voor de hond.

Als uw hond in goede gezondheid verkeert, is het aan u om oplettend te zijn: diarree die zich twee of drie keer per dag herhaalt of losse ontlasting zijn niet per se reden tot bezorgdheid. Laat uw dier vasten, geef het vers water en kijk wat er gebeurt. Diarree en braken gaan vaak vanzelf over. U kan uw hond dan een beetje rijst en een kleine hoeveelheid wit vlees geven. Als u rijst geeft, moet die wel goed gekookt zijn.

Als de symptomen echter langer dan 24 tot 48 uur aanhouden, als u bloed in de ontlasting ziet, een ander symptoom dat abnormaal lijkt (koorts, hoesten, gezwollen buik, trillen) of als uw hond ook braakt, dan moet u onmiddellijk uw dierenarts raadplegen.

Hoeveel keer per dag maakt een volwassen hond gemiddeld stoelgang?

Gemiddeld heeft een hond tot drie keer per dag een ontlasting, maar het aantal varieert van hond tot hond. Er moet rekening worden gehouden met een aantal criteria, zoals de leeftijd van het dier, zijn karakter, zijn levensstijl en zijn algemene gezondheidstoestand. Vooral de voeding is van belang: brokken, paté, zelfgemaakt eten, enz. Voedsel van slechte kwaliteit of overvoeding is vaak de oorzaak van diarree, zo niet de hoofdoorzaak. 

U moet daarom voor voeding van hoge kwaliteit kiezen en de voeding van uw hond indien nodig geleidelijk veranderen. Uw dierenarts is er om u te adviseren over de beste manier om uw hond te voeren, of u nu voor industrieel voer of zelfgemaakte maaltijden heeft gekozen.

Aan het uiterlijk van de ontlasting kan u zien of de spijsvertering goed of slecht is. De ontlasting moet goed gevormd en niet onwelriekend zijn.

Ontdek meer : 

- Glaucoom bij honden

Diarree is een spijsverteringsstoornis. De ontlasting kan zacht of vloeibaar zijn, met een verhoogde frequentie. Dit is niet systematisch ernstig zolang het verschijnsel niet aanhoudt. Als er  echter andere symptomen aanwezig zijn en wanneer de diarree niet snel afneemt, dan moet u onmiddellijk medische hulp inroepen. Dit kan een diergeneeskundig noodgeval zijn.