Uw hond heeft de hik - is dat gevaarlijk?

Is het gevaarlijk als mijn hond de hik heeft? Een hond met de hik is niet gevaarlijk en is te vergelijken met een mens die de hik heeft. Het is een onschuldige kwaal die bij vrijwel alle honden vanzelf overgaat. Vaak wordt de hik veroorzaakt door te gulzig eten of te enthousiast spelen.

Zo komt u te weten of uw hond de hik heeft

Voor de aanschaf van een hond heeft u waarschijnlijk onderzoek gedaan naar het gedrag van honden, de verzorging, trainingsmogelijkheden en behandelingen tegen vlooien en teken. Waar u waarschijnlijk niet aan gedacht heeft, is dat een hond last kan krijgen van  verschillende onschuldige kwaaltjes . De hik is een voorbeeld van zo'n onschuldige kwaal.

 

Om die reden is het dan ook niet zo gek dat u eerst even schrikt als de buik van uw hond regelmatig samentrekt en er bij elke samentrekking een 'hik geluid' ontstaat. Gelukkig is er bij deze symptomen geen reden tot paniek. Vrijwel alle honden krijgen  een aantal keer per jaar  last van de hik en het gaat vanzelf over.

 

Hond met de hik? Dit is er aan de hand

De hik komt bij vrijwel elke hond voor en ontstaat door een samentrekking van een spier in de buik. Deze spier wordt ook wel het middenrif genoemd en is de spier die zorgt voor de scheiding tussen de buik en borstholte.

Het samentrekken van deze spier in combinatie met het sluiten van het
strottenklepje in de keel veroorzaakt het ‘hik geluid’. Zowel grote honden als
kleine honden van verschillende hondenrassen kunnen er last van krijgen.
Gemiddeld komt de hik wel vaker voor bij puppys en kleine honden dan bij volwassen (grote) honden.

 

 

Waardoor wordt de samentrekking van het middenrif veroorzaakt?

Het samentrekken van het middenrif kan verschillende oorzaken hebben, namelijk:

 

  • Te snel eten
  • Te gulzig drinken
  • Overenthousiast spelen
  • Overgevoeligheid voor bepaalde voeding

 

Te gulzig eten of drinken

Veel en snel drinken of gulzig en snel eten  kan de hik veroorzaken. De hik komt namelijk vaker voor bij honden die hun voeding op deze manier tot zich nemen dan honden die 'gewoon' rustig eten. Heeft uw hond vaak de hik na het eten en 'schrokt' het zijn voeding naar binnen? Dan bestaat er de kans dat er teveel lucht in de maag van de hond komt en de hik op die manier ontstaat.

 

In dit geval kunt u het probleem oplossen met een  speciale 'antischrok' voerbak . Deze voerbak maakt het eten wat lastiger voor de hond, omdat de voerbak beschikt over bochten en diepe groeven. De hond eet hierdoor minder snel en de kans op het krijgen van de hik wordt kleiner.

 

Daarnaast kunt u uw hond op een rustige plaats laten eten, zodat het dier geen 'sociale druk' van andere honden of mensen voelt om zijn bakje zo snel mogelijk leeg te eten.

 

Hikken door uitbundig speelgedrag

Uitbundig speelgedrag van overenthousiaste puppy's of volwassen honden kan ook een belangrijke veroorzaker zijn van de hik. Heerlijk spelen is een goed teken en in dit geval kunt u vrij weinig doen om de hik te voorkomen. Laat uw hond dus lekker spelen en ervaar of het dier na het spelen wel of niet de hik krijgt om de oorzaak te achterhalen.

 

Hikken door overgevoeligheid voor bepaalde voeding

Komt de hik niet door gulzig eten en ook niet door uitbundig speelgedrag? Dan kan de hik veroorzaakt worden door overgevoeligheid voor bepaalde voeding . De maag en het middenrif liggen dicht bij elkaar. Het middenrif kan gaan samentrekken door spastische bewegingen van de spieren in de maag.

 

Wanneer u denkt dat het hikken komt door de voeding van de hond, kunt u andere voeding uitproberen en onderzoeken hoe de hond daarop reageert. Vergeet daarbij ook niet dat uw hond eventueel overgevoelig kan zijn voor de beloningen die u uw hond geeft.

 

Wist u dat...

u ook een voedingsintolerantie-test uit kunt laten voeren door uw dierenarts?

 

Dit kunt u zelf doen als uw hond de hik heeft

Als de hond eenmaal de hik heeft, kunt u zelf vrij weinig doen om de hik te stoppen. Het kan zijn dat uw hond van slag is door de hik, omdat het dier zelf niet weet wat er aan de hand is. De hond komt dan waarschijnlijk naar u toe voor extra aandacht of kruipt juist weg.

 

Als uw hond genegenheid bij u zoekt, dan is het fijn voor de hond om hem extra aandacht te geven  door te aaien of door voor afleiding te zorgen. Bij wegkruipen kunt u het dier beter even met rust laten.

 

De hik gaat maar niet over

Het komt niet vaak voor, maar in sommige gevallen gaat de hik niet over of komt de hik regelmatig terug. Het is daarom bij de volgende gevallen verstandig om een bezoek te brengen aan de  dierenarts :

 

  • Uw hond heeft last van chronische hik en u weet niet waardoor het komt
  • Het hikken duurt langer dan u van uw hond gewend bent
  • Uw hond heeft al langer dan 48 uur de hik met tussenpozen
  • Uw puppy of volwassen hond heeft de hik, maar geeft daarnaast ook regelmatig over
  • Uw hond heeft vaak de hik, maar u kunt de oorzaak niet vinden en u maakt zich zorgen.

 

Bent u toch niet helemaal gerustgesteld na het lezen van dit artikel en wil u graag meer informatie of advies? Neem ook dan contact op met uw dierenarts. In sommige gevallen is een telefonisch consult al voldoende.