Wat is een teek?

Teken zijn bloedzuigende beestjes die zich nestelen op muizen, honden, katten en zelfs mensen. Doordat teken bij verschillende dieren bloed opzuigen, kunnen ze drager zijn van ernstige ziekten. Verwijder een teek dus altijd als je er één ziet op jezelf, je hond, kat, enz. Omdat honden veel buiten zijn, lopen ze relatief veel risico op tekenbeten. Je moet je hond daarom goed tegen teken beschermen en altijd op teken controleren. Er zijn verschillende soorten teken die honden kunnen oplopen, zoals de hondenteek, schapenteek en egelteek. Deze kleine bruine/zwarte beestjes zoeken een (warme) plek om zich vast te bijten in de huid om zo bloed op te zuigen.

Wat kan je doen wanneer je hond een teek heeft?

Een teek is een vervelende parasiet die overal ter wereld voorkomt en dus ziekten kan overbrengen op honden, katten en mensen. Hoewel een teek meestal ongevaarlijk is, is het belangrijk te weten hoe je een teek verwijdert, wat je moet doen en hoe je herkent dat je hond ziek wordt door een tekenbeet.

Wat kan je doen wanneer je hond een teek heeft? - Shutterstock

Waarom is een teek gevaarlijk voor honden?

Een teek bijt zich vast op de huid van de hond en zuigt bloed op. Een tekenbeet is op zich niet gevaarlijk, maar als een teek zich vastbijt op een hond, kat, mens ... kan hij ziektes overbrengen. De bekendste ziekte die door teken wordt overgebracht is de ziekte van Lyme. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met de ziekte van Lyme. Je kan een tekenbeet en de symptomen van eventuele overgebrachte ziektes dus maar beter herkennen.

En teek bij je hond herkennen

Teken zijn kleine parasieten met acht poten en een zwartbruine kleur. Een teek is 2 à 3 mm groot en heeft vooruitstekende monddelen. Daarmee zuigt hij zich vast aan de huid van de hond, met de bedoeling om bloed te zuigen. Naarmate teken bloed opzuigen, zwellen ze op tot ongeveer de grootte van een erwtje. Ze kunnen er op het eerste gezicht uitzien als wratjes, maar als je beter kijkt, zie je dat ze pootjes hebben. 

Plaatsen bij de hond waar teken zich het liefste nestelen:

  • de kop (vooral op de kin, op de kaak of net boven de ogen)
  • achter de oren
  • oksels en knieholten
  • liesstreek

Teken verkiezen plaatsen waar de huid warm en vochtig is, maar ze kunnen zich overal op het lichaam bevinden. Het is dus ten zeerste aan te raden om altijd het hele lichaam van je hond te controleren.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, lopen honden de tekenbeten niet alleen in het bos op. Teken zitten vooral in hoog gras en struiken. Controleer je hond regelmatig door te voelen en te kijken in de vacht, minstens één keer per dag bij mooi weer.

Kunnen tekenbeten bij honden worden vermeden?

Het beste is om te voorkomen dat je hond door een teek wordt gebeten. Bescherm daarom je hond tegen teken door tekenwerende middelen te gebruiken. Dat zijn andere middelen dan diervriendelijke afweermiddelen, waarmee je dieren zoals honden of katten wilt afweren. Er zijn verschillende antitekenmiddelen op de markt zoals een tekenband, tabletten of druppels (via pipetten). De meeste middelen kan je preventief gebruiken en ze bevatten allemaal stoffen waar de teek niet van houdt. 

Vlooien- en tekenband: twee vliegen in één klap

Veel hondenbaasjes geven hun hond een (teken)band. Daarmee kan je vervelende beestjes, zoals teken en vlooien, afweren en doden. Een tekenband bevat werkzame stoffen waar je hond niks van merkt, maar insecten kunnen er absoluut niet tegen.

Druppels via een pipet

De meeste producten tegen vlooien werken ook tegen teken. Vandaar dat pipetten het vaakst worden gebruikt. In de meeste gevallen werken deze producten één maand. Het is belangrijk dat je de pipet direct op de blote huid aanbrengt. Scheid de haren van je hond, zodat je de vloeistof onmiddellijk op de huid kan aanbrengen en die niet in de vacht komt te zitten.

Tekentablet

Deze tabletten kan je aan je hond geven zoals een snoepje en ze werken gedurende één maand. Vaak zijn ze ook lekker van smaak, zodat je hond het helemaal niet erg vindt om ze in te nemen.

Teek weghalen: hoe teken verwijderen?

Als je hond een teek heeft, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Gebruik hiervoor een tekentang. Dit hulpmiddel lijkt op een kleine koevoet met een gleuf erin. Je kan, als je geen tekentang bij de hand hebt, eventueel een pincet gebruiken. Grijp dan de teek zo dicht mogelijk bij de huid van de hond en draai, zodat deze in zijn geheel loskomt. Een teek is breekbaar, dus wrik en trek niet, want zo kan er namelijk een deel van de teek achterblijven en het is echt belangrijk om de volledige teek weg te halen. Als je een pincet gebruikt  (wat we niet aanraden), mag je niet in de teek knijpen. Als er wel een deel van de teek in/op de hond achterblijft, is het belangrijk dit deel, vaak het kopje, alsnog te verwijderen.

Teken brengen de bacteriën of virussen meestal pas 24 of zelfs 48 uur na de beet over. Het is daarom belangrijk je hond regelmatig te onderzoeken op teken, vooral na lange wandelingen in de natuur. Hoe sneller je de teek weghaalt, hoe kleiner de kans op een besmetting. Maak er dus een gewoonte van om je hond (en ook jezelf) te controleren na elke wandeling.

Wanneer moet de dierenarts gebeld worden bij een tekenbeet?

Een teek verwijderen kan je zelf doen. Als er een stukje van de teek achterblijft, is het belangrijk die plek te ontsmetten met een desinfecterend middel. Hou daarna je hond goed in de gaten. Vóór het verwijderen, dus als de teek nog in zijn geheel op de huid van de hond zit, is het belangrijk dat je nog niet desinfecteert met welk middel dan ook, aangezien deze middelen het risico op ziekteoverdracht kunnen verhogen.

Als je hond een teek heeft en je bent wat ongerust, dan kan je de dierenarts even bellen. Doe dit zeker als je weet of vermoedt dat er een stukje van de teek op je hond is achtergebleven bij het verwijderen. Als de bijtplek dik of rood wordt, als je hond pijn heeft aan de bijtplek of als deze ettert, maak dan een afspraak met de dierenarts.

Als je hond ziek wordt na een tekenbeet, vertel de dierenarts dan dat hij een tekenbeet heeft gehad, wanneer dat was en of dat in het buitenland was. Neem een hondenverzekering bij SantéVet en samen dragen we zorg voor je hond.

Kunnen hondenteken ook mensen bijten?

De meeste teken hebben niet echt een voorkeur wat betreft het dier waar ze zich aan vastbijten. De mens is voor hen een "dier" als alle anderen, dus ja, de mens kan ook tekenbeten oplopen. Bij de mens kan dit irritaties veroorzaken. Teken kunnen ook ziektes overbrengen op mensen. Als je een teek op je huid vindt, geldt hetzelfde als voor de hond, verwijder de teek en zorg dat er geen stukjes teek achterblijven. Zelfs als je je gewoon goed voelt, raden we je aan even langs de huisarts te gaan.

Hoe weet je of je hond een ziekte heeft opgelopen na een tekenbeet?

Ziekte van Lyme bij honden

De ziekte van Lyme is de bekendste ziekte na een tekenbeet. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie die sommige teken in België en Nederland bij zich dragen. Net als mensen kunnen ook honden die de ziekte van Lyme hebben opgelopen slechts vage klachten krijgen, maar ook duidelijke klachten.

Symptomen

De volgende symptomen kunnen wijzen op een infectie met de ziekte van Lyme:

  • Pijn aan of kreupelheid in (ontstoken) gewrichten
  • Vergroting van de lymfeknopen (hierin worden witte bloedcellen aangemaakt)
  • Neurologische verschijnselen/zenuwafwijkingen
  • Nierproblemen, ontsteking van de nieren
  • Ontsteking van de hartspier
  • Slechte eetlust
  • Koorts
  • Sloomheid

De ziekte van Lyme is echter niet de enige ziekte die teken overbrengen op honden. In België en Nederland komt ook Anaplasmose voor. Dit heeft soortgelijke symptomen als de ziekte van Lyme, maar zorgt ook voor braken en diarree. Buiten België en Nederland zijn er verder nog de ziektes Ehrlichiose en Babesiose die door teken worden veroorzaakt.

De teek die Babesiose kan overdragen is iets donkerder en groter dan een normale volwassen teek. Vroeger kwam deze teek niet in België of Nederland voor, maar tegenwoordig wel. Nadat de teek begint met het bloed op te zuigen, duurt het ongeveer drie dagen tot de ziekte wordt overgedragen aan de hond. Je kan de ziekte van Babesiose herkennen doordat de urine een rode kleur krijgt. Ook krijgen honden dan vaak last van koorts, bloedarmoede en een slechte eetlust en moeten ze overgeven. In het ergste geval kan deze ziekte dodelijk zijn voor honden.

Ehrlichia kan via de bruine hondenteek (Rhipicephalus sanguineus) in de bloedbaan terechtkomen. Na een infectie vermeerdert de Ehrlichia en tast het de witte bloedlichaampjes aan. Gelukkig komt de bruine hondenteek bijna niet voor in België of Nederland. In de Verenigde Staten, Zuid-Europa en in andere (sub)tropische gebieden komt hij wel voor. Via importhonden en honden die mee zijn geweest op vakantie kan het dus zijn dat deze teek voorkomt in Europa.

De ziekte van Lyme wordt vaak vastgesteld bij honden tussen de drie en zes jaar oud. Let op, ook puppy’s kunnen de ziekte krijgen. Onderzoek de vacht van je hond regelmatig op teken en volg bovenstaande adviezen op. Er zouden dan geen problemen mogen ontstaan wat betreft de gezondheid van je hond.

Naar het buitenland gaan met je hond is heel goed mogelijk, maar afhankelijk van de bestemming is het goed te weten welke ziektes je hond in welk werelddeel kan oplopen.

Tips om tekenbeten bij je hond te voorkomen

  • Teken zijn vooral actief tussen februari en oktober (vooral tijdens het voor- en najaar), maar je huisdier en jijzelf kunnen het hele jaar door gebeten worden. Teken worden actief als de temperatuur boven de 8 °C stijgt. Is je huisdier buiten geweest? Check dan altijd op teken.
  • Wacht zeker niet tot de teek er vanzelf uitvalt. Een teek laat meestal los als hij voldoende bloed heeft opgezogen. Zo heeft de teek dus veel tijd gehad om je huisdier te besmetten. Als je de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op besmetting klein.
  • Toch een teek? Gebruik geen alcohol, zalfjes of oliën bij het verwijderen van teken. Dan kan het speeksel van de teek achterblijven in de huid van je huisdier en juist dat kan besmettelijk zijn.
  • Trek de teek niet hard en snel uit de huid, maar draai zachtjes met de tekentang. Als je te hard trekt, kunnen er deeltjes afbreken en in de huid blijven zitten. Dat kan voor ontstekingen zorgen.
  • Voorkomen is beter dan genezen: gebruik antiteekmiddelen om je hond te beschermen. Let wel op dat je deze middeltjes voor honden niet geeft aan je kat. Ze kunnen namelijk giftig zijn voor katten.

Delen :