Beagle

  • Grootte reu
    33 tot 40 cm
  • Grootte teef
    33 tot 40 cm
  • Gewicht reu
    13 tot 18 kg
  • Gewicht teef
    12 tot 17 kg
  • Effen, tweekleurig, driekleurig, gevlekt, gespikkeld, gemarmerd
    zwart, vuur, wit, citroen, blauw, bruin, rood, dassenbont, hazenbont, citroenbont
  • Haarlengte
    Kort en dik, bestand tegen slecht weer
  • Leeftijd
    12 tot 15 jaar
  • Vatbaarheid voor ziekten
    Heupdisplasie, hypothyroïdisme, oorontsteking, discushernia, oogproblemen, zwaarlijvigheid, epilepsie
  • Voeding
    Te verdelen over 2 maaltijden. Opletten met hapjes tussendoor en gewichtstoename
  • Verzorging
    1 keer per week borstelen. Zijn oren moeten regelmatig met een speciaal product worden schoongemaakt

De herkomst van de beagle

Dit hondenras is afkomstig uit Groot-Brittannië en werd rond 1860 in Frankrijk geïntroduceerd. Volgens sommigen is deze hond afkomstig uit Frankrijk en zouden de voorouders ervan in de 11e eeuw door Willem de Veroveraar naar Engeland zijn gebracht!

Momenteel is de Beagle de meest populaire drijfhond.

Karakter en vaardigheden van de beagle

De jachthond bij uitstek!

Van oorsprong is de beagle niet echt een gezelschapshond. Hij is bovenal een kleine jachthond! Dit hondenras werd (en wordt) het vaakst gebruikt in meutes voor de lange jacht op klein wild (ree, vos, haas). Dankzij zijn uithoudingsvermogen en snelheid kan hij wild met succes achtervolgen en vangen.

De beagle is een aanhankelijke, levendige en vrolijke hond die we liever in het gezelschap van liefdevolle baasjes zien in plaats van in labo's voor experimenten met dieren, zoals helaas soms het geval is…

Opgelet: zoals alle jachthonden gaat de beagle er graag vandoor in de natuur (jachtinstinct). Hij kan wel eens de neiging hebben om weg te lopen...

Een vriendelijke hond in huis

Zijn aanhankelijke en vrolijke karakter maken van hem ook uitstekend gezelschap voor het gezin. De beagle is een intelligente hond, zachtaardig en tegelijk levendig. Het is zeker en vast geen luie hond! Hij is nooit agressief, speelt graag met kinderen en slaat een uitnodiging om even te gaan wandelen nooit af.

Hij heeft nood aan dagelijkse uitstapjes met zijn baasje (ongeveer 2 lange wandelingen van een uur per dag). Hij mag zeker niet de hele dag opgesloten zitten, want deze hond heeft veel beweging en activiteiten nodig.

Een beagle is af te raden als je op een appartement woont. Als je in de stad woont, moet je er dus op letten om hem zeer regelmatig en lang uit te laten (niet alleen om even zijn behoefte te doen!). Liever lui dan moe, is geen karaktertrek van de beagle!

Goed om weten: de beagle heeft een groepsinstinct. Hij vertoeft graag in een meute, in het gezelschap van andere honden. Hij deelt zijn territorium dan ook graag met andere gezelschapsdieren.

De beagle als puppy

Een kleine beagle adopteren of kopen

Zoals eerder gezegd is de beagle geen luie, maar een actieve hond die elke dag voldoende beweging nodig heeft. Een beaglepuppy is dus vooral geschikt voor een actief baasje. Heb je voldoende tijd om lekker veel te gaan wandelen en buiten te spelen met je hond? Dan is een beagle iets voor jou. Heb je niet zoveel tijd, denk dan twee keer na voordat je een beaglepup in huis neemt. Een ander belangrijk element om mee rekening te houden is het sociale karakter van de beagle. Beagles zijn ooit gefokt om in groepen samen te werken bij de drijfjacht. Ze staan daarom gekend als meutedieren. Het zijn dus nog steeds heel erg sociale groepsdieren. Daardoor is deze puppy niet graag alleen. Ben je niet vaak thuis? Dan is het niet verstandig om een puppy in huis te nemen. Als je hond ouder wordt, kun je hem natuurlijk trainen om af en toe alleen thuis te zijn. Wat natuurlijk een voordeel is van zo’n sociaal karakter is dat een beagle zich gemakkelijk aansluit bij de familie. Beagles zijn erg vriendelijk tegen mensen, dus ook tegen kinderen, de ideale hond dus voor een gezin met kinderen.

Als je er heel bewust voor kiest om een beaglepup aan te schaffen, probeer je dan goed te verdiepen in waar je de pup vandaan haalt. Wil je een beagle adopteren uit het asiel of liever kopen bij een fokker? Overweeg goed alle voor- en nadelen van beide opties. Als je een beagle wilt kopen, neem dan de tijd om een goede fokker te zoeken.

Blaffen beagle(pup)s veel?

Blaffen. Zo vervelend. Waarom blaffen beagles veel? Hoe kan je het afleren? Beagles staan erom bekend dat zij relatief veel blaffen. Er zijn verschillende redenen waarom jouw beagle mogelijk blaft. Zo kan hij last hebben van verlatingsangst of gewoon bang zijn. Het is normaal dat beagles (en veel andere rassen) blaffen wanneer ze hun territorium willen beschermen en wanneer ze bang zijn. Dat komt door hun instinct. “Helaas” is dit hondenras ook dol op de aandacht van het baasje. Vaak blaft hij dus om jouw aandacht te trekken of omdat hij zich verveelt. In zulke gevallen is het aan te raden het blaffen af te leren, dat maakt deel uit van de hondentraining. Ga niet tegen je hond schreeuwen. Dat ziet hij niet als straf, maar juist als stimulatie om door te gaan. Een betere manier om het blaffen af te leren is door beloningen te gebruiken. Zodra jouw beagle blaft, roep je bijvoorbeeld: “Stil!” of “Stop!”. Doet hij dit, dan geef je hem onmiddellijk een beloning in de vorm van bijvoorbeeld een hondensnoepje. Op die manier zal je hond leren dat het loont om stil te zijn.

Het ideale baasje voor een beagle

Het ideale baasje is een sportief baasje dat hem de nodige dosis beweging geeft. De meeste baasjes (gezinnen met kinderen op de eerste plaats) zullen ongetwijfeld veel plezier beleven aan het gezelschap van een beagle.

Beagles zijn honden die makkelijk op te voeden zijn, op voorwaarde dat je daar vroeg mee begint. Soms is het aanbevolen om een hondentrainer te raadplegen, want het jachtinstinct van de beagle kan de opvoeding soms bemoeilijken. Meneer is namelijk wat koppig van aard!

Lichamelijke kenmerken van de beagle

De vacht van de beagle

Zijn vacht is zeer kort en dicht, zodat hij tegen slecht weer bestand is. Zijn vacht kan de volgende kleuren hebben:

  • driekleurig (zwart, bruin, wit)
  • tweekleurig (blauw, wit en bruin, dassenbont, hazenbont, citroenbont, zwart en wit, helemaal wit)
  • gespikkeld, gevlekt of gemarmerd (met zwarte of witte hoofdkleur, bezaaid met gekleurde vlekken)
  • effen (in dit geval zal hij helemaal wit zijn)

Goed om weten: het puntje van de staart van de beagle moet wit zijn. Dit kenmerk helpt een jager om zijn hond te lokaliseren wanneer hij tijdens de jacht met zijn neus tegen de grond gedrukt loopt.

Het hoofd van de beagle

Zijn hangoren zijn lang en hebben veel aandacht en een goede verzorging nodig om aandoeningen zoals een oorontsteking te vermijden. Zijn ronde ogen zijn hazelnootbruin of donkerbruin van kleur.

Let op: niet te verwarren met de Basset-Hound of de Basset Artésien, die zeer lange hangoren hebben!

Zijn rechthoekige kop is redelijk krachtig.

Hoeveel weegt een beagle?

Wie is er nog nooit bezweken voor het lieftallige snoetje van een beaglepuppy? Dit kleine of middelgrote jachthondenras heeft een harmonieus gespierd lichaam. De beagle kan tot 40 cm groot worden en weegt ongeveer 18 kg.

De leeftijd van de beagle

Een beagle kan behoorlijk lang leven. Dat komt doordat het een zeer sterke hond is van klein formaat. Aangezien beagles vroeger vooral werden ingezet voor de jacht op konijnen en hazen, had deze hond dus een sterk lichaam en een goed uithoudingsvermogen nodig. En dat sterke lichaam heeft hij nog steeds. Daarom wordt een beagle relatief oud. Omdat beagles vaak raszuiver worden gefokt bij erkende fokkers is de kans op ziektes kleiner. Is je beagle gezond, dan kan hij waarschijnlijk 10 tot 15 jaar oud worden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo is er een beagle geweest, genaamd ‘Butch’, die in 2003 wel 27 jaar oud is geworden.

Als je regelmatig met je beagle gaat bewegen en sporten en zijn actieve levensstijl respecteert, dan is de kans op ziektes minder groot en leeft je beagle wellicht lang en gelukkig.

Verzorging van de beagle

Verzorging van de vacht

Zijn vacht vergt weinig zorg: een of twee keer per week borstelen is voldoende.

Denk eraan om zijn hangoren een keer per maand goed schoon te maken. En let ook op zijn tandhygiëne om het opduiken van tandplak en tandaanslag tegen te gaan.

Goed om weten: tandplak verwijderen is voor rekening van de dierenverzekering van SantéVet!

Hoeveel eet een beagle per dag?

Opgelet! Deze hond is dol op eten! Het wordt aangeraden om je beagle twee maaltijden per dag te geven in plaats van één. Je moet er ook op letten dat hij niet in gewicht toeneemt, om problemen door zwaarlijvigheid of diabetes te vermijden. Geef de voorkeur aan brokken van goede kwaliteit.

Ziektes van de beagle: discushernia

De beagle is een rustieke hond die erom bekend staat een stevige gezondheid te hebben. Hypothyroïdisme is echter een aandoening die bij dit ras voorkomt, net als discushernia of hersenvliesontsteking. Verder kan een beagle aan heupdysplasie leiden.

Andere ziekten: risico op zwaarlijvigheid, problemen met de ogen en oorontsteking

De beagle is een sportieve hond: als hij niet genoeg lichaamsbeweging krijgt en als zijn voeding niet aangepast is, kan hij snel zwaarlijvig worden.

Hij kan ook gezondheidsproblemen ondervinden aan zijn ogen: dystrofie van de kegeltjes en staafjes, prolapsus van de traanklier, primair glaucoom met open hoek of cataract.

Besteed ook aandacht aan de oren: door een aantal bevorderlijke factoren zoals de lengte en de hangvorm van zijn oren, kan hij (makkelijker) een oorontsteking krijgen.

Veterinaire onkosten voor een beagle

Als je een beagle in huis neemt, moet je rekening houden met de volgende kosten: eventuele sterilisatie, vaccinaties, het verwijderen van tandplak, het bijknippen van nagels, behandelingen tegen parasieten (vlooien, wormen), enz.

Fan van jachthonden? Ontdek meer info over de Basset-Hound, de Duitse Brak, de Weimar brak, de Engelse setter, de Ierse setter of de Bretoense spaniël.