Wat is conjunctivitis?
Conjunctivitis of bindvliesontsteking wil zeggen dat het bindvlies van het oog ontstoken is. Het bindvlies van het oog is het doorzichtige slijmvlies dat de oogleden met de oogbol verbindt. Je vindt het aan de binnenkant van de oogleden en de buitenste laag van de oogbol. De aandoening komt veel voor.
Hoe komt een hond aan bindvliesontsteking?
Er zijn verschillende oorzaken voor conjunctivitis bij honden, alsook bij andere huisdieren:
- Tocht, let dus op waar de mand van de hond staat, en vermijd ook autorijden met alle ramen open ;
- Allergieën ;
- Bacteriële infecties of virusinfecties. Bij deze infecties en ook bij allergieën zijn doorgaans beide ogen ontstoken. Luchtweginfecties gaan vaak samen met de conjunctivitis ;
- Uw hond heeft stof of een vuiltje in het oog gekregen, waardoor het oog (licht) beschadigd is geraakt ;
- Soms wordt de ontsteking veroorzaakt door een afwijking aan het ooglid, haartjes op de rand of afwijkingen in de stand van het oog ;
- Bij keratoconjunctivitis Sicca (KCS) heeft de hond onvoldoende traanproductie. Dit is een aandoening die lang, soms levenslang, moet worden behandeld. Zie ook later in het artikel.
Soms is de oorzaak van de ontsteking niet te vinden, en dan komt er ook nog bij dat de ene hond de andere niet is. Sommige honden zijn gewoonweg gevoeliger voor deze ziekte. Anatomische bijzonderheden van een aantal rassen kan tot een verhoogde gevoeligheid voor conjunctivitis leiden. Zo hebben Franse Bulldogs en Mopshonden een rasgebonden oogvorm en daardoor een te kleine of een te grote ooglidspleet, en dus gevoelige ogen. De Bloedhond en de Cocker Spaniel hebben harige ooglidranden, waardoor zij ook een verhoogd risico op oogontstekingen lopen.
De symptomen van bindvliesontsteking
Een conjunctivitis is vrij makkelijk waar te nemen, let op de ogen van je huisdier. Bij deze ontstekingen zie je het volgende aan een oog, of aan beide ogen:
- De ogen tranen voortdurend ;
- Er zitten dikke afscheidingen, die aan etter kunnen doen denken, rondom de ogen, of resten die samenklonteren ;
- De oogleden zijn halfgesloten en zitten vastgeplakt ;
- De ogen van de hond zijn rood en opgezwollen ;
- De hond heeft jeuk en geeft tekenen van ongemak, zoals knijpen met het oog.
Let op, als uw hond een keer een bolletje “slaap” in zijn ooghoek heeft, is dit volkomen normaal en geen reden tot paniek, deze viezigheid kan u gewoon weghalen, bij voorkeur met (lauw!) gekookt water of water met fysiologisch zout. Bij bovenstaande symptomen moet u echter de dierenarts bezoeken.
Hoe voorkomt u een oogontsteking bij uw hond?
Honden gaan graag en veel lopen in de natuur. Daarbij worden hun ogen dagelijks blootgesteld aan tal van vreemde voorwerpen die de ogen kunnen irriteren: pollen, stof, zandkorrels, enz. Na wandelingen in zanderige en stoffige gebieden en op/bij grasvelden (deze zijn een bron van aartjes) kan u enkele preventieve dingen doen voor uw hond:
- Inspecteer de ogen na de wandeling ;
- Reinig regelmatig de ogen van uw hond met een oogproduct voor honden dat is aangepast aan de pH-waarde van hun tranen.
Bij langharige honden kan het wrijven van het haar tegen het hoornvlies soms leiden tot bindvliesontsteking of irritaties. Om dit probleem te beperken, kan u uw huisdier regelmatig borstelen. U kan ook het haar rond de ogen trimmen.
Hoe wordt conjunctivitis bij honden behandeld?
Als de ontsteking van het oog veroorzaakt is door een vuiltje of een stofje, kan de ontsteking vanzelf overgaan. Is de ontsteking echter veroorzaakt door een virus of een bacterie, dan is het belangrijk dat het oog wordt behandeld. Het beste is altijd om er een dierenarts naar te laten kijken. Tijdens het wachten op de afspraak met de dierenarts kan u wel het ongemak van uw hond verlichten en voorkomen dat de ontsteking erger wordt. U kan hiervoor de ogen reinigen met gaascompressen met een aangepaste oplossing, dit voorkomt korstvorming. Gebruik vooral geen watten om de ogen van uw hond schoon te maken, die kunnen namelijk irriterende pluisjes in het oog achterlaten. Krabt de hond zijn ogen? Doe hem dan een beschermende hondenkap aan.
Goed om weten: sommige websites raden natuurlijke oplossingen aan, zoals kamillethee. Deze methode moet u vermijden, omdat dit de ogen van uw hond nog meer kan irriteren. Beperk u tot het schoonmaken met een oogproduct en volg de instructies van uw dierenarts.
De dierenarts zal in de meeste gevallen antibioticazalf of oogdruppels geven voor de hond. Dit is vaak voldoende om de bindvliesontsteking te genezen. Als blijkt dat de hond KCS heeft en hij onvoldoende traanvocht aanmaakt, kunnen er kunsttranen worden voorgeschreven.
Wat is KCS (Keratoconjunctivitis Sicca)?
KCS is een aandoening van de traanfilm van het oog. De traanfilm houdt (normaal gesproken) het oog vochtig en produceert tranen om irriterende stofjes weg te spoelen. Als de functie van de traanfilm onvoldoende werkt, raken het bindvlies en het hoornvlies snel geïrriteerd en kan uw hond een ontstoken oog krijgen. De aandoening kan aangeboren of erfelijk zijn, maar meestal ontwikkelt de ziekte zich op latere leeftijd. Keratoconjuctivitis Sicca (KCS) kan worden vastgesteld door middel van een Schirmer Tear Test (STT). De Schirmer Tear Test meet de traanproductie.
KCS wordt behandeld door het oog zo vochtig mogelijk te maken en te houden. Dit kan bijvoorbeeld met cyclosporine oogdruppels om te proberen de traanproductie te verbeteren. Verder zijn er slijmoplossende oogdruppels, deze kunnen overmatig slijm oplossen. Een antibioticazalf beschermt het oog tegen bacteriën en tenslotte kunnen er kunsttranen worden voorgeschreven om te voorkomen dat het oog uitdroogt. KCS heeft doorgaans een lange, soms levenslange, behandeling nodig.
Op de website van Santévet kan u nog veel meer nuttige informatie voor eigenaren van honden vinden. Lees bijvoorbeeld meer over wat u moet doen als uw hond een teek heeft, of kijk na of het verstandig is uw hond noten te laten eten.
Ook over katten hebben we veel praktische informatie. Misschien wilt u weten of u uw kat thuis alleen kan laten?
Als u bij het lezen van allerlei artikelen angstig aan uw portemonnee denkt, Maar natuurlijk toch uw hjond of kat de neste zorg wilt geveb, kunt u hier meer lezen over onze dierenverzekering.