Duitse Herdershond

  • Grootte reu
    60 tot 65 cm
  • Grootte teef
    55 tot 60 cm
  • Gewicht reu
    30 tot 40 kg
  • Gewicht teef
    22 tot 32 kg
  • Kleur
    Zwart met roodbruine, bruine of gele markeringen die naar lichtgrijs kunnen zwemen, effen zwart en steenkoolgrijs
  • Haarlengte
    Kort of lang, stug of neerliggend tegen het lichaam
  • Leeftijd
    10 tot 12 jaar
  • Vatbaarheid voor ziekten
    Dysplasie, artrose, spijsverteringsintolerantie, verlamming, maagtorsie, dermatitis, pyoderma, epilepsie
  • Voeding
    Variabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën
  • Verzorging
    twee keer per week borstelen

Herkomst van de Duitse herder

Deze grote hond komt oorspronkelijk uit Duitsland. Dit ras is het resultaat van kruising van verschillende herdershonden. Kapitein Max Frederic Emile Von Stephanitz was de man aan de wieg van dit ras.

In 1899 werd de Duitse herder officieel als ras erkend. Vervolgens werd deze uitstekende werkhond ingezet bij het Duitse leger als waakhond of om gas te detecteren.

Goed om weten: de Duitse herder behoort tot Groep 1 van herdershonden en bouviers (waar de Zwitserse bouviers niet toe behoren).

Karakter en vaardigheden van de Duitse herder

Karakter van de Duitse herder

Hij is zeer volgzaam en aanhankelijk. Hij loopt graag op een drafje en neemt daarbij ruime stappen. Van nature is hij waakzaam en beschermend ten overstaan van kinderen. Hij moet op jonge leeftijd gewoon gemaakt worden om met andere honden samen te zijn om ze te kunnen verdragen

De Duitse herder is een hond die vaak kan blaffen: dat komt door zijn ontwikkelde instinct van waakhond, wat vaak bij herdershonden voorkomt.

Vaardigheden van de Duitse herder

Het is een polyvalente hond die alles kan! Politiehond, blindengeleidehond, diensthond voor mensen met een handicap, verdedigingshond, reddingshond bij sneeuwlawines of aardbevingen. Zijn bijzonder goed ontwikkelde reukzin is ook nuttig om verdovende middelen of ziektes bij mensen op te sporen.

Goed om weten: dit ras ligt zeer goed in de markt bij vele zogenaamde fokkers… Als u overweegt om een Duitse herder aan te schaffen, geef dan de voorkeur aan fokkers die LOSH-honden (ingeschreven in de 'Livre des origines Saint-Hubert') kweken en die hun fokdieren karaktertesten laten ondergaan.

Het ideale baasje voor een Duitse herder

Bestaat er een ideaal profiel? Na een opvoedingsperiode is deze hond geschikt voor baasjes die redelijk actief zijn, gezien dit een polyvalente hond is. De Duitse herder is zeer flexibel en heeft behoefte aan nauw contact met zijn baasje om open te bloeien.

Een rechtvaardige, kordate opvoeding helpt om zijn zelfzekere, goed geharde karakter in goede banen te leiden. Net als heel wat andere honden, is hij niet graag lang alleen.

Activiteiten die u met een Duitse herder kunt doen

Hij heeft behoefte aan lichamelijke en mentale activiteit. Als het baasje op een appartement woont, dan moet hij/zij meermaals per dag lange wandelingen met hem doen. 

Het is goed om weten dat deze hond zich moet kunnen uitleven: hondensport (agility, canicross, ring, spoorzoeken, kuddes bijeenbrengen...), wandelingen en balspelen. Het leukst vind hij zijn baasje behagen en met hem/haar samenwerken. 

Lichamelijke kenmerken van de Duitse herder

De Duitse herder is een grote hond met een robuust, atletisch lichaam en een groot uithoudingsvermogen. Zijn lichaam is harmonieus, met soms een duikende ruglijn. Hij is een krachtpatser die graag lichamelijke inspanningen doet!

Men zegt wel eens dat hij een wolfachtig uiterlijk heeft: vandaar zijn bijnaam “wolfshond”.

De vacht van de Duitse herder

Zijn vacht is kort of lang en ligt tegen zijn lichaam. De haren zijn hard en zeer dicht, met een ondervacht. 

De kleur is overwegend zwart, met roodbruine, bruine of gele markeringen, die naar lichtgrijs kunnen zwemen. Hij kan ook effen zwart of steenkoolgrijs zijn.

Goed om weten: het ras van de langharige Duitse herder is sinds 2011 erkend.

Het gewicht en de grootte van de Duitse herder

Dit is een grote hond!Hij kan 65 cm groot worden en weegt tussen 22 kg en 40 kg. 

Het hoofd van de Duitse herder

Zijn hoofd is lang, met een langgerekte snuit. Zijn oren zijn middelmatig groot, breed onderaan, rechtop en puntig.De neus moet zwart zijn. Het lijkt wel of hij een zwart masker draagt, een beetje zoals een superheld!

Verzorging van de Duitse herder

Verzorging van de vacht van de Duitse herder

De vacht van deze hond is makkelijk te onderhouden. Twee keer per week borstelen is ideaal. Dit moet vaker gebeuren tijdens de rui, want deze hond verliest haar in de lente en in de herfst. Dan borstelt u hem best elke dag.

Als uw Duitse herder eens gewassen moet worden, kies dan voor een specifieke hondenshampoo. Afwasproducten of shampoo's voor mensen zijn niet geschikt voor dieren

Opgelet: de nagels van de Duitse herder kunnen behoorlijk snel groeien. U kunt indien nodig bij de veearts een afspraak maken om de nagels te laten knippen

Het is aanbevolen om ook de tanden van uw hond te borstelen om de vorming van tandplak te voorkomen. Weet dat tandplak verwijderen voor rekening van de dierenverzekering SantéVet is!

De voeding van de Duitse herder

Brokken van goede kwaliteit of mensenvoeding? Alles hangt af van de activiteit van de hond, zijn leeftijd, zijn gezondheid... Vraag uw dierenarts om advies.

Twee maaltijden per dag verdient meer aanbeveling dan slechts één. In ieder geval mag hij net voor of na zijn maaltijd niet intens spelen of lopen. Hierdoor ontstaat het risico voor een maagdilatatie-maagtorsie, die dringend bij de dierenarts moet worden behandeld.

Ontdek de oorzaken van een maagtorsie bij de hond.

Ziektes van de Duitse herder: heupdysplasie

Net als bij andere grote honden vormt heupdysplasie een van de vaak voorkomende gezondheidsproblemen bij de Duitse herder. Deze pathologie moet men ernstig nemen, omdat dit uw dier mindervalide kan maken

Andere ziektes van de Duitse herder: artrose en huidziektes

De Duitse herder kan ook lijden aan andere ziektes die het beendergestel en kraakbeen treffen. Zo kan hij lijden aan artrose of bepaalde vormen van verlamming.

Dit ras vertoont ook een zekere aanleg voor huidziektes, zoals dermatitis of vormen van pyoderma.

Verder kan deze hond lijden aan ’spijsverteringsintolerantiehypothyroïdisme en de ziekte van Von Willebrand (ziekte met erfelijk bepaald risico voor bloedingen).

Tijdens zomerse wandelingen of spelletjes in de tuin kan de hond ook gestoken worden door een bij, een wesp of een hoornaar. Dan moet men snel reageren en de angel dringend bij de dierenarts laten wegnemen, om risico op een allergische reactie te voorkomen.

Veterinaire onkosten voor een Duitse herder

Hierna volgt een raming van het budget dat nodig is om uw hond te behandelen bij een maagtorsie, een spijsverteringsintolerantie of een bijensteek:

Toe te voegen: vaccinaties, tandplak verwijderen, nagels bijknippen, behandelingen tegen vlooien, wormbestrijdingsmiddelen, enz.

Fan van herdershonden? Ontdek de Beauceron, de Bearded Collie, de Australische herder, de Belgische herder, de Border Collie, de Briard, de Colley...