Dierlijk nieuws

Bent u de trotse eigenaar van een hond of een kat, of van een eerder exotisch huisdier zoals een fret, konijn, cavia, chinchilla of papegaai? Op de blog van Santévet vindt u een schat aan advies en informatie, geschreven door specialisten op het gebied van dierengezondheid. Deze informatie kan u helpen om elke dag opnieuw in perfecte harmonie te leven met uw huisdier ... exotisch of niet!

    Onze artikels per soort

    De wereld van honden

    Gezondheid, onderhoud, training... Onze dierenartsen en experts geven je het beste advies om je hond in topvorm te houden!

    De wereld van katten

    Ontdek onze 3 kattenverzekeringen die tot 100% van je dierenartskosten vergoeden in geval van ziekte of een ongeval. 

  • Hondenziekten

    Halloween: welke gevaren loeren er voor onze honden en katten?

    29/10/2023

    Halloween is een feest van Angelsaksische oorsprong dat sinds de jaren ‘90 ook in onze contreien zijn intrede deed. Het wordt elk jaar gevierd op 31 oktober, op de vooravond van Allerheiligen. Hoewel dit feest niet door iedereen uitbundig wordt gevierd, is het niet zonder risico's voor huisdieren. Welke gevaren brengt Halloween voor honden en katten met zich mee? Hoe kunnen we die vermijden? En waarom is het absoluut geen goed idee om je hond of kat voor Halloween te vermommen? 

  • Hondenziekten

    Het syndroom van Cushing bij honden

    5/3/2024

    De ziekte van Cushing bij honden is een vrij veel voorkomend hormonaal syndroom bij oudere dieren. Er zijn vele gevolgen voor de gezondheid, en deze pathologie kan dan ook vrij complex lijken. Hier wat meer uitleg.

  • Hondenziekten

    Artrose bij honden

    16/10/2023
    Artrose, ook bekend als osteoartritis is een chronische gewrichtsaandoening. Het is een degeneratieve ziekte waarbij het kraakbeen in de gewrichten geleidelijk afbreekt, wat leidt tot pijn, stijfheid en verminderd bewegingsvermogen. Het geniepige van artrose is dat de pijn langzaam erger wordt. Hierdoor merkt een eigenaar soms in een (te) laat stadium dat het dier minder goed meekan. De behandeling van artrose start met een uitgebalanceerd voedingsplan en fysiotherapie. Mocht dit niet voldoende vruchten afwerpen, dan volgen medicatie en/of een operatie.
  • Hondenziekten

    IBD, chronische ontstekingsziekte bij de hond

    27/2/2024

    De chronische darmontstekingsziekte, IBD genoemd, is een spijsverteringskwaal die terugkerende maag-darmklachten veroorzaakt bij de hond. Ze is moeilijk vast te stellen en zeker niet de eerste oorzaak bij diarree of braken van het dier. Welke symptomen zijn alarmerend? Hoe kan u deze aandoening vaststellen? Wat zijn de mogelijke behandelingen en de prognose? Hier volgen enkele antwoorden.

  • Kattenziektes

    Buikgriep bij hond en kat: verzorging en preventie

    3/12/2021

    Sinds begin januari heeft de epidemie van buikgriepen in België de epidemiedrempel overschreden. Het is één van de gevreesde winterkwaaltjes. Honden en katten kunnen er ook aan lijden. Deze symptomen, zoals braken of diarree, zijn evenwel niet specifiek voor deze ziekte. Hoe kunnen we reageren op een maagprobleem bij onze gezellen, hoe kunnen we deze onderscheiden van andere ziektes, wat moeten we doen bij symptomen en welke middelen moeten we inzetten om dat te voorkomen

  • News kat

    Tien dingen die je nog niet wist over katten

    3/8/2023

    Katten maken al eeuwenlang deel uit van ons leven. Ze werden in de oudheid vereerd door de Egyptenaren vanwege hun jachtvaardigheden, vervolgens in de middeleeuwen verstoten vanwege bijgeloof en in de huidige tijd weer in huis gehaald om deel uit te maken van ons gezin. Katten zijn ondertussen uitgegroeid tot een van de populairste huisdieren in ons land. Zo heeft bijna 30% van de Belgische gezinnen een kat. Katten zijn schattig, grappig en nodigen uit om te knuffelen. Ook het internet hebben ze veroverd, met meer dan 2 miljoen kattenvideo's op YouTube in 2015 en meer dan 6,5 miljard kattenfoto's op het web. Het woord "kat" is overigens een van de meest gezochte woorden op het internet. In 2002 besloot het IFAW (International Fund for Animal Welfare) om 8 augustus uit te roepen tot Internationale Kattendag! Het ideale moment dus om je tien leuke weetjes over onze trouwe viervoeters te geven !

  • Hondenziekten

    Maagtorsie bij de hond: de symptomen en oplossingen

    27/2/2024

    Bij een maagtorsie is de maag van een hond gekanteld, vandaar dat het ook wel eens een maagkanteling wordt genoemd. In de medische literatuur spreekt men dan weer van een maagdilatatievolvulus (MDV). Hoewel het alle honden kan overkomen, zijn grote hondenrassen meer vatbaar voor deze aandoening. Om een levensbedreigende situatie te voorkomen, is een snelle behandeling noodzakelijk.

  • Preventie bij katten

    Leucose bij katten

    Leucose is een ernstige virale ziekte bij katten. Deze aandoening wordt vaak vergeleken met aids bij mensen. Hoewel de ziekte wordt veroorzaakt door een virus, wordt ze niet op dezelfde manier overgedragen als bij mensen. Er bestaat gelukkig een vaccin om uw kat te beschermen.
  • Hondenziekten

    Discushernia bij honden: symptomen, behandeling en prognose

    26/2/2024

    Een discushernia is een frequente neurologische pathologie bij honden als gevolg van een beknelling van het ruggenmerg, waardoor vrij ernstige bewegingsproblemen ontstaan en een snelle behandeling door een dierenarts noodzakelijk is. Wij lichten hier de belangrijkste kenmerken van deze ziekte nader toe, zodat u de ziekte snel herkent en de hond snel hulp kunt bieden. .

  • tips-hond

    Buitenlandse reizen met je hond

    6/6/2023

    U wil uw hond meenemen op vakantie? Of misschien verhuist u met uw hond naar het buitenland? Er zijn formaliteiten verbonden als u een hond wil meenemen naar het buitenland. Sommige formaliteiten kunnen tot enkele maanden duren, dus wees er op tijd bij. 

  • tips-hond

    Werelddag tegen het in de steek laten van huisdieren

    27/6/2022

    De Werelddag tegen het in de steek laten van huisdieren vindt elk jaar plaats op de laatste zaterdag van juni. Een mooie gelegenheid om te zien hoe de situatie er in België voor staat in vergelijking met onze Europese collega’s. Hoeveel dieren worden er elk jaar in België achtergelaten? Welke maatregelen zijn er getroffen om deze plaag van het in de steek laten te bestrijden?

  • tips-hond

    Hoe wordt de leeftijd van mijn hond ingeschat volgens de mensenleeftijd?

    26/4/2022

    Het berekenen van de leeftijd van uw hond is moeilijker dan u denkt! Bovendien moet rekening worden gehouden met verschillende criteria: het ras (want niet alle rassen hebben dezelfde levensverwachting, afhankelijk van hun grootte en gewicht), de levensstijl, het temperament, enz.

  • Hondenverzekering

    Alles begrijpen over mijn Preventiepakket

    27/4/2022

    Zoals het spreekwoord zegt: "Beter voorkomen dan genezen!". Het is inderdaad belangrijk om te anticiperen, zodat uw trouwe metgezel zijn hele leven lang gezond blijft.

    Daarom heeft SantéVet sinds 2018* een Preventiepakket opgenomen in al haar formules voor dierenverzekering (honden en katten). Dit jaarlijkse budget maakt deel uit van de terugbetaling van de preventiekosten voor uw huisdier.

    Maar wat is "preventie" voor de gezondheid van de dieren? En hoe werkt uw SantéVet Preventiepakket?

  • Preventie bij honden

    Tennisballen: een gevaar voor mijn hond ?

    8/5/2020

    Het wordt echter niet aanbevolen om ze te gebruiken als "speeltje" voor uw huisdier.

    Tennisballen bestaan voornamelijk uit rubber en een met lucht geïnjecteerde "kern"; dit maakt het stuiteren mogelijk. Daarnaast is er een laag lijm en vilt toegevoegd.

  • Verzorging en onderhoud van honden

    Waarom en hoe moet ik voor de tanden van mijn hond zorgen?

    28/10/2021

    Meer dan driekwart van de honden ouder dan 4 jaar heeft gebitsproblemen en voornamelijk parodontale aandoeningen of parodontitis, oorzaak van het losraken van de tanden en andere soms ernstige stoornissen.

    Mondhygiëne is daarom een noodzaak om deze problemen te voorkomen.

  • News kat

    Tips voor reizen met uw kat

    6/6/2023

    Neem uw kat niet halsoverkop mee op reis zonder hierover na te denken! Een kat is erg gehecht aan zijn omgeving en houdt niet zo van verandering. Houdt hier rekening mee.

  • Hondenziekten

    Atopische dermatitis van de hond: hoe kan u dit verzorgen?

    9/10/2023

    Atopische dermatitis is een huidziekte die vrij vaak voorkomt bij honden. Vele rassen hebben er een genetische aanleg voor. Er bestaat momenteel geen enkele curatieve behandeling voor deze ziekte, het dier zal er dus zijn hele leven lang last van hebben. De symptomen kunnen echter met verschillende verzorgingen onder controle worden gehouden. We beschrijven dit vrij complex symptoom en de verschillende mogelijke therapieën hier in detail.

  • News kat

    De leeftijd van een kat in mensenjaren: hoe kan je dit berekenen?

    31/1/2023

    Hoe oud is mijn kat écht? Veel eigenaars stellen zich deze vraag en vragen zich af of, zoals voor de hond wordt gezegd, het volstaat om de leeftijd van de kat met een getal te vermenigvuldigen om de mensenleeftijd te verkrijgen. Dit klopt niet! Een kat groeit heel snel tijdens de twee eerste levensjaren. Zijn twee jaar komen ongeveer overeen met de leeftijd van 24 jaar. Hij is dan volwassen. Vanaf deze fase wordt ervan uitgegaan dat een bijkomend jaar voor een kat gelijk is aan vier mensenjaren. Wanneer hij 10 jaar is, is uw kat dus 56 in mensenjaren.

  • Kattenziektes

    Diabetes mellitus bij katten

    20/11/2023
    Diabetes is een aandoening van de suikerregulatie, waarbij de kat te veel glucose (suiker) in het bloed heeft. De alvleesklier maakt onvoldoende insuline aan of het lichaam reageert niet goed op insuline. Insuline is nodig om glucose uit het bloed naar de cellen te transporteren. Bij katten met suikerziekte blijft glucose in de bloedbaan aanwezig, waardoor het bloedsuikergehalte stijgt. Dit leidt tot verschillende gezondheidsproblemen en klachten.
  • Hondenverzekering

    Diabetes mellitus bij honden

    Diabetes mellitus of suikerziekte is een probleem bij de suikerregulatie. Het lichaam heeft moeite om glucose (bloedsuiker) effectief te verwerken. Dit kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels en gezondheidsproblemen als de ziekte niet wordt behandeld. Bij gezonde honden produceert de alvleesklier insuline, een hormoon dat glucose uit het bloed naar de cellen transporteert. Bij honden met diabetes is dit proces verstoord. Wanneer de cellen niet voldoende glucose kunnen opnemen, stijgen de bloedsuikerspiegels, wat schadelijk is voor het lichaam.
  • Preventie bij honden

    Mijn hond heeft vlooien: wat moet ik doen?

    Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem bij honden en kunnen een echte plaag worden voor zowel huisdieren als mensen. Hoe weet ik nu of mijn hond vlooien heeft? Hoe kom ik effectief van deze beestjes af? En vooral, hoe kan ik mijn hond beschermen tegen deze parasieten die verantwoordelijk zijn voor zowel jeuk als ziekten? Je kan al ons advies in dit artikel vinden. 
  • Hondenziekten

    Heupdysplasie bij honden: oorzaken en behandeling

    20/11/2023
    Heupdysplasie komt helaas vrij regelmatig voor bij honden. Hoewel de pijn kan worden verminderd en de hond er dan beter mee kan leven, is deze aandoening niet te genezen. Dysplasie van de heupen bij honden is een pijnlijke aandoening. De mate van afwijking ligt bij de verschillende rassen uiteen, maar meestal is het erfelijk. Door vroegtijdige behandeling te combineren met een afgestemde levenswijze is het echter heel goed mogelijk het dier een vrijwel pijnloos leven te bieden. Het is daarom belangrijk om de symptomen te herkennen, zodat je zo vroeg mogelijk kan reageren.
  • Opvoeding en gedrag van katten

    Hoe leer je een kat goed gedrag aan?

    24/5/2023

    Ja, het is mogelijk een kat te trainen. Dit is moeilijker dan een hond trainen, en zal zeker meer geduld van je vragen, maar het kan zeker! Hoe pak je dit aan? Wanneer begin je ermee? Santévet vertelt hoe je je kat goed gedrag kan aanleren, slecht gedrag kan afleren en wat je juist niet moet doen.

  • Opvoeding en gedrag van katten

    Waarom beweegt een kat haar staart heen en weer?

    29/7/2021

    U hebt het vast al gemerkt: een kat beweegt haar staart vaak heen en weer, en doet dat op verschillende wijzen, naargelang haar humeur. Maar in tegenstelling tot een hond, is een kat die haar staart beweegt niet per definitie tevreden. Van oorsprong is de staart van een kat eigenlijk van fundamenteel belang voor haar evenwicht. Maar het is ook een middel om met haar soortgenoten en met ons, menselijke wezens, te communiceren! Elke beweging van haar staart heeft een eigen betekenis. Wilt u weten wat uw kat u wil zeggen? Lees dan aandachtig verder. 

  • Hondenziekten

    Hoe verloopt de behandeling van diabetes bij honden?

    20/11/2023
  • Hondenziekten

    Hondenziekte

    5/3/2024

    Leer alles over de gevaren van hondenziekte, van de oorsprong en verspreiding tot de symptomen en behandeling. Ontdek waarom vaccinatie essentieel is om uw hond te beschermen tegen deze ernstige ziekte.

  • Hondenziekten

    Overgewicht bij honden

    Overgewicht bij een hond wordt vaak niet opgemerkt. Een actieve hond met een gezonde eetlust kan zich volgens hondenbaasjes heel normaal gedragen. Het probleem is dat hondenbaasjes niet altijd weten wat een normaal of goed gewicht is. Daarnaast onderschatten baasjes soms de hoeveelheid voeding die ze hun hond geven, want naast de normale porties krijgen honden vaak ook nog eens snoepjes en tafelrestjes.
  • Opvoeding en gedrag van katten

    Wat wil een kat die de hele tijd miauwt zeggen ?

    6/5/2024

    Een kat die miauwt, geeft aan dat hij behoefte heeft aan iets. Hij wil misschien naar buiten, hij heeft misschien ruzie, hij heeft misschien pijn ... Een kat kan op verschillende manieren communiceren, en miauwen is daar een van. Om uw dier te leren begrijpen, is het essentieel om hem te observeren, met hem te spelen en hem te aaien.

  • Hondenziekten

    Wat te doen wanneer je hond allergisch is?

    11/5/2023

    Sommige mensen zijn allergisch voor honden. Ze gaan niezen en hoesten, krijgen het benauwd en hun ogen beginnen te tranen of zwellen op. Maar wist je dat ook een hond allergieën kan hebben? In dit artikel bekijken we aan welke soorten allergie je hond kan lijden, vooral voedselallergieën, en wat je eraan kunt doen. Als baasje van je trouwe viervoeter wil je immers toch het allerbeste voor je hond?

  • Kattenziektes

    Wormen kat: niet te voorkomen, wel te verhelpen

    12/3/2024

    Wormen bij de kat is een vervelend iets, wat we het liefst zo snel mogelijk verholpen willen hebben. Er zijn diverse soorten parasieten die zich in uw kat kunnen nestelen. Door periodiek de kat te ontwormen, wordt voorkomen dat het dier ziek wordt of de besmetting overgaat op mensen.

  • Preventie bij katten

    Giftige planten voor katten

    16/10/2023

    We houden allemaal van onze wollige viervoeters en we zijn ook allemaal dol op kamerplanten, want planten staan zo gezellig in huis. Wist u echter dat sommige kamerplanten giftig zijn voor katten? Katten eten planten, dus er zijn planten die u absoluut uit uw huis (en tuin als uw kat naar buiten gaat) moet verwijderen. Een vergiftiging door planten kan leiden tot erge ziektes en zelfs de dood.

  • Verzorging en onderhoud van honden

    Reverse sneezing bij honden

    Reverse sneezing is een veelvoorkomend fenomeen bij honden. Kom hier alles te weten over omgekeerd niezen bij je hond en wat je eraan kunt doen.
  • Preventie bij honden

    Epilepsie bij honden

    30/11/2023
    Epilepsie is een vrij zeldzame chronische neurologische aandoening bij honden. De ziekte veroorzaakt stuiptrekkingen die moeilijk te beheersen kunnen zijn in het dagelijkse leven. In dit artikel bekijken we de verschillende oorzaken van stuiptrekkingen, de stappen die nodig zijn om epilepsie vast te stellen en de verschillende behandelingen die beschikbaar zijn.
  • Hondenziekten

    Huidproblemen bij honden

    3/6/2024
    Dermatologische problemen zijn een van de meest voorkomende redenen voor honden om naar de dierenarts te gaan. Er zijn veel verschillende ziekten, en de behandeling en de verzorging van elke ziekte is anders.
  • Opvoeding en gedrag van katten

    Help! Mijn kat plast in huis

    11/5/2023
    Je kat, die zindelijk is en altijd ofwel buiten ofwel in de kattenbak plaste, plast ineens in huis. Dat is vervelend, want het moet schoongemaakt worden en het laat geurtjes na. Maar, voor de kat zelf is het ook vervelend. Plassen in huis is namelijk een teken dat er iets mis is, ofwel met de kat zelf, ofwel in de omgeving. Wat zijn de redenen voor het in huis plassen en hoe kan het opgelost worden? De kat plast in huis: hoe komt het en hoe leert hij het af? - 123rf

Met de hulp van onze dierenartsen en experts vind je hier antwoorden op je vragen en advies van onschatbare waarde in onze verschillende rubrieken: gezondheid, ziekte en preventie, verzorging en onderhoud, voeding, opvoeding en gedrag. Gezondheid van honden. Aarzel niet om onze artikelen van onze deskundige auteurs te raadplegen, zoals het Santévet team of  Eliot Barcet