Deze ziekte wordt door mensen evenveel gevreesd als griep en treft ook alle honden en alle katten (puppy's, grote honden, volwassen katten, kittens...). ze kunnen er ook aan lijden.
Braken en diarree zijn de belangrijkste symptomen van deze ziekte maar ze zijn niet specifiek. Ze kunnen ook deel uitmaken van het klinische beeld van andere aandoeningen, die al dan niet ernstig zijn.
Wanneer praat men over gastro-enteritis bij honden en katten?
Men praat over gastro-enteritis bij honden en katten zodra de ingewanden en/of de maag geïrriteerd of ontstoken raken.
Het is een soort "algemene" en zeker niet specifieke term.
Het is ook belangrijk te benadrukken dat het belangrijk is om een "eenvoudige" (gewone) buikgriep te onderscheiden van een andere ziekte.
Welke zijn de oorzaken van buikgriep?
Een "gewone" gastro-enteritis kan meerdere oorzaken hebben. Een kat is meestal "wantrouwiger" dan een hond. Deze laatste aarzelt tijdens een uitstapje niet om alles op te eten wat hij tegenkomt, goed of slecht.
Gastro-enteritis bij honden en katten kan dus het gevolg zijn van het inslikken van bedorven voeding die slecht is voor de gezondheid. We mogen deze aandoening niet verwarren met een voedselvergiftiging die ook kan leiden tot braken en/of diarree.
We moeten erkennen dat we er niet altijd in slagen om precies de oorzaken van een gastro-enteritis te bepalen, maar we weten wel dat het vaak veroorzaakt wordt door een besmettelijke virus of parasiet, en zelden te wijten is aan een bacterie.
Als een hond of kat braakt of diarree heeft, is het beter naar de dierenarts te gaan, alleen hij of zij kan een diagnose stellen.
Maag- en darmproblemen bij huisdieren: er is niet echt een seizoen.
Een gastro-enteritis bij hond en kat kan veroorzaakt worden door het inslikken van iets slechts, er is dus niet echt een specifiek seizoen voor.
Het hele jaar door kunnen honden of katten de symptomen van een "gewone" gastro-enteritis vertonen.
Welke zijn de tekenen en symptomen ?
Braken (voeding, gal) en/of diarree zijn symptomen die, wanneer ze zich plots voordoen, kunnen wijzen op gastro-enteritis.
Naargelang de symptomen denkt men aan een gastritis (braken) of een enteritis (diarree).
Net zoals bij de mens gaat gastro-enteritis gepaard met een toestand van zwakte, lethargie en een verminderde eetlust.
In dat geval zal het dier zelfs niet geïnteresseerd zijn in zijn lievelingssnoepje, waar hij anders alles voor zou doen. Zijn baasje begrijpt dan onmiddellijk dat er iets niet goed zit.
Reflux en braken niet met elkaar verwarren
We mogen reflux en braken niet met elkaar verwarren. In het eerste geval wordt de maaginhoud geleegd. Dat gebeurt bij voedingsmiddelen die slecht of niet verteerd worden. Bij de kat kan het ook gebeuren na het inslikken van haarballen (trichobezoaren) bij het maken van zijn toilet.
Bij braken is het voedsel meestal deels of volledig verteerd. Braken (dat kan meerdere uren na de maaltijd zijn) kan gepaard gaan met gal of een andere vloeibare maaginhoud.
Braken veroorzaakt het samentrekken van de buik, reflux kost geen inspanning.
Wanneer moet u zich ongerust maken en snel een dierenarts raadplegen ?
Zoals bij elke abnormale toestand moet u zich ongerust maken wanneer de symptomen aanhouden en er niet snel verbetering zichtbaar is.
Maar als de algemene toestand van het dier erop achteruitgaat, komen er andere symptomen op.
Zoals de aanwezigheid van bloed in het braaksel of de uitwerpselen (of zwart gekleurde stoelgang), koorts, buikpijn, ...
Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts, dat is de beste reflex.
Welke behandeling om buikgriep te bestrijden bij gezelschapsdieren
Bij een "gewone" gastro-enteritis zal de dierenarts na het stellen van de diagnose de meest geschikte behandeling voorschrijven.
De behandeling (net zoals de raadpleging, zie de bijkomende onderzoeken zo nodig) vallen binnen de ziekteverzekering voor dieren volgens de formule die het baasje gekozen heeft.
Bij twijfel over de oorsprong van de problemen kan de dierenarts verder onderzoek plegen: radiografie, echografie, bloedafname, onderzoek van de uitwerpselen.
De dierenarts wil zeker zijn dat er geen inwendige parasieten (wormen) of een andere ernstige aandoening is (onder meer als er bloed in de uitwerpselen zit), zoals parvovirose. (zie kaderstuk).
De behandeling van een "gewone" gastro-enteritis is bedoeld om de klinische tekenen te stoppen (braken, diarree, pijn ...).
Een kat of hond die onmiddellijk behandeld wordt, herstelt snel.
Even vasten kan aanbevolen zijn. Er moet voortdurend voldoende water ter beschikking zijn. U kunt op verschillende plaatsen water klaarzetten.
Zijn er preventiemaatregelen mogelijk?
Om gastro-enteritis te vermijden, kan het baasje er zeker op letten dat de hond niet alles eet wat hij buiten vindt. Wanneer mogelijk, want vaak slaagt een hond erin om alles wat hij vindt in een recordtijd in te slikken.
Bij katten die naar buiten kunnen, is die controle nog moeilijker.
Elke verandering in de voeding, ongeacht de reden, moet geleidelijk aan gebeuren. Sommige honden en katten kunnen die verandering probleemloos aan, maar andere gevoeligere dieren kunnen maagproblemen krijgen.
Een goede preventie omvat ook een regelmatige inenting tegen de voornaamste aandoeningen, zoals parvovirose.
Een door de dierenarts aan het dier aangepast ontwormingsmiddel moet ook regelmatig worden gebruikt (2 tot 4 keer per jaar).
De basis van een goede bescherming verloopt ook via een behandeling tegen vlooien, die taenia kunnen overbrengen.
Tenslotte moeten enkele hygiëneregels worden gerespecteerd: uw bord niet laten uitlikken door hond of kat, de handen wassen na het manipuleren van een dier, het gezicht niet laten aflikken, ...
Gerommel in de buik
Wanneer de buik van hond of kat rommelt, is er iets niet juist!
Baasjes zullen ook opmerken dat hond of kat verrast kan lijken door dat gerommel.
Hij draait zich om, kijkt nar zijn flanken of blijft staan.
U moet dan goed uitkijken of er zich niet ook nog andere symptomen voordoen.
Braken, diarree, bloed in de uitwerpselen, buikpijn: dat kan nog veel ernstiger zijn.
Braken en diarree zijn geen symptomen die eigen zijn aan een "gewone" gastro-enteritis.
Andere ziektes kunnen dezelfde symptomen veroorzaken: pancreatitis, occlusie, aandoening van de spijsvertering, intoxicatie, virus (torsie-dilatatie van de maag bij de hond), enz.
Als er bloed in de stoelgang aanwezig is, kan men denken aan parvovirose. Men heeft het dan over hemorragische gastro-enteritis.
Deze ernstige en besmettelijke ziekte (we vinden die vaak terug waar veel dieren samenleven, zoals een asiel, een kwekerij of show, ...) moet dringend door een dierenarts behandeld worden.
Er bestaat een vaccin om hond en kat te beschermen tegen parvovirose.