Waarom en hoe moet ik voor de tanden van mijn hond zorgen?

Meer dan driekwart van de honden ouder dan 4 jaar heeft gebitsproblemen en voornamelijk parodontale aandoeningen of parodontitis, oorzaak van het losraken van de tanden en andere soms ernstige stoornissen. Mondhygiëne is daarom een noodzaak om deze problemen te voorkomen.

TANDPLAK: ONZICHTBAAR VOOR HET BLOTE OOG!

Aan de basis bevindt zich tandplak, een bacteriële biofilm die zich afzet en hecht aan het tandoppervlak en zich ophoopt tussen de tand en het tandvlees; de vorming van tandplak wordt snel na een maaltijd gevormd (in 6 tot 8 uur), maar blijft onzichtbaar met het blote oog.

Het is de aanwezigheid van deze bacteriën die gingivitis en de daarbij geassocieerde aandoeningen veroorzaakt.

TANDSTEEN: ÉÉN VAN DE GEVOLGEN VAN EEN PARODONTITIS

Ten tweede leidt de mineralisatie van tandplak tot de aanwezigheid van tandsteen, deze keer zichtbaar. Tandsteen is dus slechts een gevolg van parodontitis, maar is daar niet verantwoordelijk voor. Het verergert echter gingivitis en bevordert de continue afzetting van tandplak, wat resulteert in een vicieuze cirkel.

Een goede mondhygiëne bij uw hond is noodzakelijk. Omdat parodontitis niet zonder gevolgen voor de hond is en dus tandheelkundige verzorging nodig maakt. Het veroorzaakt in de eerste plaats slechte adem, halitose genoemd, vervelend voor het baasje en de omgeving van het dier.

GINGIVITIS EN LOSLATEN VAN TANDEN

Naast tandsteen en halitose zijn de andere symptomen die kenmerkend zijn voor tandheelkundige aandoeningen rood tandvlees, mogelijk bloedend, een verandering in de manier van kauwen en knagen, tanduitval, neerslachtigheid, overmatige speekselvorming.

Doordat de tandsteen achter het tandvlees gaat zitten, wordt dit verzwakt en geïrriteerd, waardoor een min of meer ernstige en voor de hond pijnlijke gingivitis ontstaat en hij niet goed kan kauwen.

Na verloop van tijd kan de verergering van deze mechanismen leiden tot aanzienlijke pijn, orale infecties, abcessen, het losraken van tanden... Dit zijn allemaal verschijnselen die parodontitis kenmerken.

GEVOLGEN VOOR VEEL ORGANEN

Ernstiger nog, deze ziekte kan systematische gevolgen hebben, de bacteriën komen via het bloed in het lichaam terecht. Dit kan verschillende symptomen tot gevolg hebben: ademhaling, lever, vertering, nieren, ogen, hart...

Er zijn verschillende risicofactoren voor parodontitis bij honden en katten, inclusief raciale factoren. Honden van kleine omvang (minder dan 8 kg) worden er vaker en ernstiger door getroffen. Ook bij jonge honden komt het voor.

VOEDING: EEN BELANGRIJKE RISICOFACTOR

De voeding is ook een belangrijke risicofactor, in verband met de meer of minder intensieve kauwactiviteit die het teweegbrengt. Onthoud dat hoe meer de hond kauwt, hoe minder hij parodontitis riskeert. Dientengevolge is het risico groter met vochtige voeding.

Wanneer de tandsteen zich eenmaal heeft gehecht en de hoeveelheid te groot is, is de enige oplossing om dit op te lossen het verwijderen van tandsteen, meestal uitgevoerd door een dierenarts en onder volledige anesthesie.

DIT KAN WORDEN GEDAAN TER VOORKOMING...

  • Poets de tanden van uw hond. Ook al is het vervelend, een goede poetsbeurt is toch zeer effectief voor huisdieren, mits dit regelmatig wordt gedaan. Er zijn verschillende soorten specifieke tandenborstels en tandpasta's beschikbaar met een voor honden aangename smaak.
  • Stimuleer de kauwfunctie met specifieke botten, lamellen of kauwsticks...
  • Er zijn ook antibacteriële oplossingen voor de tanden om aan het drinkwater toe te voegen, wat ook nuttig kan zijn als aanvulling.

Overigens hebben voedselproducenten specifieke producten ontwikkeld om het kauwen te optimaliseren, voor een mechanische werking op de tanden, die de opeenhoping van tandplak kan verminderen. Deze kunnen ook nuttig zijn als toevoeging.

Aarzel niet om uw dierenarts om advies te vragen.

TANDSTEENVERWIJDERING PLANNEN

Wanneer er teveel tandsteen is ontstaan, is de enige manier om ervan af te komen een tandsteenverwijdering, uitgevoerd door een dierenarts en meestal onder volledige anesthesie. De arts gebruikt een sonische of ultrasone tandenreiniger, identiek aan die door tandartsen wordt gebruikt.

Voordat het wordt uitgevoerd, kan hij een röntgenfoto maken met een intra-oraal systeem om informatie te verzamelen over de toestand van de tanden en te bekijken welke eventueel moeten worden verwijderd.

Er is geen leeftijd vastgesteld voor een eerste tandsteenverwijdering, het verschijnen van tandsteen varieert sterk van hond tot hond.

Naast het verwijderen van tandsteen is dit voor de dierenarts een goede gelegenheid om eventueel losse of rotte, en dus pijnlijke, tanden te verwijderen, en om eventueel het tandvlees te hechten zodat het sneller geneest.

Omdat het wordt uitgevoerd onder anesthesie, is het verwijderen van tandsteen volledig pijnloos voor de hond. SantéVet vergoedt en betaalt de kosten voor tandsteenverwijdering na 2 jaar te zijn ingeschreven op een contract.

Voor langdurig resultaat moet het echter noodzakelijkerwijs vergezeld gaan van aanvullende maatregelen, omdat na de behandeling de tandplak binnen 6 tot 8 uur weer verschijnt.

Zelfs als het omslachtig is, wordt dagelijks poetsen daarom sterk aanbevolen...!