Geschiedenis van de Yorkshire Terriër
De Yorkshire Terriër heeft zijn oorsprong in de negentiende eeuw in Engeland. Het hondje komt uit de regio Yorkshire, waaraan het zijn naam ontleent. Oorspronkelijk werden Yorkshire Terriërs gefokt om op ratten te jagen in kolenmijnen. Hun kleine formaat was daar ideaal voor, en het heeft geleid tot een onverschrokken karakter. De officiële rasstandaard werd vastgesteld in 1898.
Yorkshire Terriërs zijn kruisingen tussen verschillende terriërs. In de loop van de tijd is hun populariteit als huisdier en showdier gegroeid dankzij hun elegante uiterlijk en innemende persoonlijkheid.
Karakter en vaardigheden van de Yorkshire Terriër
Het karakter
De Yorkshire is een schattige, zeer aangename en vrolijke levensgezel met karakter, alertheid en een goede intelligentie. Het is een hond die graag knuffels geeft en ontvangt van zijn baasje. Zoals elke zichzelf respecterende terriër kan hij soms ook een beetje koppig zijn. De Yorkshire Terriër is een heel aanhankelijk dier met een zekere avontuurlijke geest. Hij is zeer lief voor zijn baasje en voor kinderen, maar niet erg geduldig. Hij kan toegewijd zijn aan zijn baasje, maar hij kan echter zijn geduld verliezen met kinderen die te speels zijn.
De Yorkshire is een goede waakhond, en dit ondanks zijn kleine formaat. Dat komt vooral omdat hij zich er niet van bewust is dat hij zo klein is! Laat u niet misleiden door zijn fragiele uiterlijk: de Yorkshire heeft zijn jachtinstinct behouden. Hij houdt van wandelen, maar hou hem daarbij goed aan de lijn, want hij heeft immers de koppige en impulsieve kant van terriërs.
De vaardigheden
De Yorkshire wordt beschouwd als een hond met karakter en hij moet echt een goede hondentraining krijgen als u thuis geen pestkop wilt krijgen!
Goed om te weten: deze hond staat bekend om zijn vroegtijdige geblaf. Goed getraind, blaft de Yorkshire echter alleen als het nodig is, om alarm te slaan. Hij weet hoe hij een stem moet geven om een echte alarmhond te belichamen, om zo zijn baasjes te waarschuwen in geval van een indringer.
Lees in dit artikel meer over hoe u een hond kan trainen.
Het ideale baasje voor een Yorkshire Terriër
Het maakt niet uit of u op een appartement woont of in een huis met een tuin. Dit kleine hondje past overal. Wat hij vooral nodig heeft is aandacht en een persoon die zijn uitbarstingen vol energie weet te accepteren en te kanaliseren. Een gezin in een appartement is de perfecte keuze.
Deze kleine hond is geschikt voor nieuwe baasjes, zolang u maar weet hoe u grenzen moet stellen. Hij is heel aanhankelijk en speels en hij is niet erg geduldig met onhandelbare kinderen. Deze kleine hond is meer geschikt voor een oudere persoon, die hij dagelijks kan beschermen en begeleiden.
Lichamelijke kenmerken van de Yorkshire Terriër
Zijn vacht
Zijn haar is redelijk lang op het lichaam en ook uitzonderlijk glad en glanzend. De fijne, zijdeachtige aanraking is heel aangenaam wanneer hij wordt geaaid. Zijn vacht valt over het hoofd en dichter bij de oren en snuit.
Zijn Kop
Zijn kop is vrij klein en plat. Het heeft een licht afgeronde schedel en een matig lange, bebaarde snuit. Zijn oren zijn klein en V-vormig. De ogen zijn helder en donker met een heel expressieve uitstraling.
De grootte en het gewicht
Het is een kleine hond die tot 25 cm meet en ongeveer 3 kg weegt. In miniatuurversie (de dwerg Yorkshire) weegt hij minder dan 2 kg. Deze miniatuurversie is wel vatbaarder voor gezondheidsproblemen.
Verzorging van de Yorkshire Terriër
Dagelijkse verzorging
De vacht groeit ongeveer 1,5 cm per maand en kan wel 35 cm lang worden! Een regelmatig bezoek aan een trimmer is dan ook aan te bevelen, evenals regelmatig borstelen. Vergeet ook niet om de ogen en oren wekelijks te reinigen! Pas ten slotte ook op voor tandsteen: u moet de tanden van uw hond zo regelmatig mogelijk poetsen.
Goed om weten: tandsteen verwijderen door de dierenarts wordt gedekt door de ziektekostenverzekering voor honden van Santévet!
Wat eet de Yorkshire terriër?
Om een goede gezondheid van uw hond te garanderen, kiest u voor kwaliteitsbrokken, aangepast aan de leeftijd, gezondheid en fysieke activiteit van uw hond.
Een puppy heeft een specifiek dieet nodig om zijn ontwikkeling te ondersteunen. Maaltijden kunnen worden verdeeld in drie keer per dag tot de leeftijd van zes maanden en vervolgens in twee keer per dag.
Als volwassene moet uw Yorkshire een dieet krijgen dat kan voorkomen dat de hond te zwaar wordt. Vraag advies aan de dierenarts!
Ziektes van de Yorkshire Terriër
De Yorkshire is een vrij sterk ras, maar dat neemt niet weg dat hij aanleg kan hebben voor bepaalde ziektes:
- Orthopedische en gewrichtsaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn patellaire dislocatie (wanneer de knieschijf uit zijn normale positie beweegt) of heupdysplasie. Lees in dit artikel meer over heupdysplasie.
- Tandheelkundige aandoeningen. Gebitsproblemen komen vaak voor bij Yorkshire Terriërs omwille van hun kleine formaat en genetische aanleg. Hun opeengeklemde tanden en smalle mond kunnen leiden tot een snelle opeenhoping van tandplak en tandsteen, wat kan leiden tot gebitsproblemen zoals gingivitis, parodontitis en voortijdig tandverlies.
Hartaandoeningen. Uw Yorkshire kan lijden aan een degeneratieve hartklepziekte. Dit is een veel voorkomende hartaandoening bij kleine honden zoals Yorkshires. De symptomen zijn hoesten, vermoeidheid, snelle ademhaling en inspanningsintolerantie. Een andere hartaandoening is Patent ductus arteriosus (PDA). Hier zijn de symptomen een snelle ademhaling, inspanningsintolerantie, zwakte en groeiachterstand. Voor beide aandoeningen kan een operatie nodig zijn. - Oogheelkundige ziekten. Staar komt veel voor bij Yorkshire Terriërs. Dit wordt gekenmerkt door vertroebeling van de lens van het oog, wat kan leiden tot wazig zien of zelfs blindheid als het niet wordt behandeld. Staar bij Yorkshires kan worden veroorzaakt door erfelijke factoren, veroudering, oogletsel, stofwisselingsziekten of andere onderliggende aandoeningen.
Houdt u van kleine honden? Neem dan ook eens een kijkje bij het artikel over de Chihuahua!