Franse buldog

Aandacht: een hond 100% made in France*! Niet te verwarren met de Engelse buldog (of English Bulldog: stierhond genoemd), de Amerikaanse buldog of de Boston Terrier!

(*gemaakt in Frankrijk)

Deze aanhankelijke waakhond in miniformaat is een perfecte gezelschapshond voor in huis. Hij is zeer zachtaardig, ondanks zijn stuurse uitstraling! Bent u niet makkelijk te motiveren om aan sport te doen? Dat komt goed uit: hij ook niet!

Franse buldog
Franse buldog - 123rf

Identiteitskaart

Grootte reu27 tot 35 cm
Grootte teef24 tot 32 cm
Gewicht reu9 tot 14 kg
Gewicht teef8 tot 13 kg
KleurGestroomd, wit gestroomd (met vlekken), fawn, fawn met wit
HaarlengteKort en glanzend
LeeftijdLevensverwachting: 9 tot 11 jaar
Vatbaarheid voor ziektenIrritatie aan de ogen, ademhalingsproblemen, atopie, moeilijke bevalling, problemen met de rugwervels, discushernia, demodicose, artrose, allergieën
VoedingVariabel naargelang de leeftijd, het geslacht, de activiteit, het feit of de hond al of niet gesteriliseerd is en zijn pathologieën
Verzorging1 keer per week borstelen; zorgvuldige reiniging van de huidplooien en de oren

Herkomst van de Franse buldog


De Engelse buldog heeft zijn roots in de Oudheid, maar zijn kleinere afstammeling, de Franse buldog, kwam er pas in 1880 door kruising van terriërs met andere honden waarvan het ras niet bekend is. Daarna werd dit ras in 1898 officieel erkend.
Nu we hem in de woonkamer parmantig op zijn troon zien, valt het moeilijk te geloven dat de Franse buldog, vroeger de "slagershond" of de "hond van de Forts des Halles" genoemd, in de 19e eeuw de lievelingshond was van de populaire wijken van Parijs.
 

Karakter en gedrag van de Franse buldog

Klein maar dapper, en vol genegenheid

Deze aanhankelijke en zeer gevoelige kleine hond is ook heel erg dapper. Hij verdedigt zijn woonplaats, zonder te beseffen hoe klein hij eigenlijk is.
Advies van SantéVet: de Franse buldog is een zeer populaire hond geworden. Er zijn heel wat kwekerijen van bedenkelijke kwaliteit die liever vele hondjes leveren in plaats van een noodzakelijke selectie door te voeren. Wees op uw hoede voor de praktijken van hondenkwekers en let op de herkomst van de hond.


Sportief op zondag

Deze charmante metgezel vol levensvreugde heeft zich aan het leven in de stad aangepast. Hij heeft niet veel behoefte aan lichaamsbeweging, maar hij is dol op spelen. 
Hij vindt het gewoon zalig om de hele avond op uw schoot door te brengen. Het mag gezegd worden: hij hangt nogal graag het beest uit. U mag hondensporten zoals agility of canicross wel vergeten!
Goed om weten: door zijn platgedrukte gezicht heeft hij aanleg om te snurken wanneer hij slaapt, wat uw huisdier heel wat last kan bezorgen. Praat erover met uw veearts.

Het ideale baasje voor de Franse buldog

Iedereen die aanvaardt om elke dag aanwezig te zijn voor deze hond die niet alleen kan zijn. Een bejaarde kan zonder problemen voor deze hond kiezen (de Franse buldog is een hond die rustig blijft).
Een gezin is eveneens bijzonder aangewezen, omdat deze hond dol is op kinderen en een lieve speelgenoot kan zijn. Verder is hij makkelijk op te voeden, maar u moet hem wel van kleinsaf leren gehoorzamen omdat hij soms een sterk temperament kan hebben!
Is dit uw eerste hond? De Franse buldog is perfect voor nieuwbakken baasjes. Maar met deze rashond moet u zich toch voorbereiden om een goede opvolging door een dierenarts te verzekeren.

Lichamelijke kenmerken van de Franse buldog.

De vacht van de Franse buldog

De pels van de Franse buldog bestaat uit een korte, effen vacht. Hij kan fawn (roodbruin) gekleurd of gestroomd (brindle) zijn (pels met onregelmatig strepenpatroon in verschillende kleuren) of gestroomd wit (met vlekken).

De maat van de Franse buldog

Deze kleine hond van het molossertype is gedrongen in al zijn proporties en kan tussen 25 en 35 cm groot zijn. Het is dus een compacte hond, ideaal voor mensen die op een appartement wonen.

Het gezicht van de Franse buldog

Hij heeft een vierkant hoofd met grote oren met een afgeronde punt. De samengedrukte snuit van de Franse buldog is vaak iets waarvoor zijn baasje wegsmelt.
Toch is het belangrijk om eraan te denken dat dit platte gezicht een afwijking is die door de mens is gewild, en dat dit bij de Franse buldog voor heel wat ademhalingsproblemen kan zorgen.
Zijn ogen zijn rond en donker van kleur.

Verzorging van de Franse buldog

Dankzij de korte, stugge vacht, is deze hond makkelijk te verzorgen. Eenmaal per week borstelen is voldoende. Men moet echter goed de huidplooien schoonmaken, net als bij de Shar-peï.

Als u hem moet wassen, kies dan voor een hondenshampoo, met een neutrale pH. Droog hem goed af na zijn badje. Opgelet: hij is bang voor de warmte van de haardroger.

U moet ook de tanden van uw hond borstelen, om de vorming van tandplak te vermijden. 

Goed om weten: tandplak verwijderen is voor rekening van de dierenverzekering van SantéVet!

Ziektes van de Franse buldog: hartaandoeningen en ademhalingsproblemen

De Franse buldog is eerder robuust van aard, maar kan toch een zekere aanleg voor hartaandoeningen hebben, die verband houden met zijn frequente ademhalingsproblemen en problemen met zijn skelet.

Ademhalingsproblemen bij de Franse buldog

De Franse buldog behoort tot de zogenaamde “brachycefale” rassen, dit betekent dat hij een platte snuit heeft (door toedoen van een genetische manipulatie door de mens). Dit platgedrukte gezicht zorgt vaak voor ademhalingsproblemen, met name een rochelende ademhaling bij de Franse buldog. 

Deze platte neus veroorzaakt vaak twee belangrijke ademhalingsproblemen, die naargelang de ernst ervan chirurgisch kunnen worden behandeld:

  • stenose (vernauwing) van de neusgaten: de Franse buldog compenseert zijn moeilijke ademhaling via de neusgaten (die te klein zijn) door via de mond te ademen. Dit is een erfelijke afwijking.
  • verlenging van het velum (zachte gehemelte): de ingang van het strottenhoofd is meer of minder afgedicht door het overtollige volume en/of de lengte van het velum. De afdichting van de luchtdoorgang kan snurken veroorzaken, wat kan leiden tot syncopen (slechte bevoorrading van zuurstof naar de hersenen wegens een ademhalingsverlamming van enkele seconden, met bewustzijnsverlies als gevolg).

Andere ziektes van de Franse buldog

Door zijn uitpuilende ogen heeft de Franse buldog vaak oogaandoeningen: zijn ogen zijn hierdoor veel meer gevoelig voor irritaties.

De Franse buldog is ook vaak het slachtoffer van ziektes van het skelet, meer bepaald ter hoogte van zijn wervelkolom (groot risico voor discushernia). 

Om te vermijden dat zijn rugwervels teveel belast worden, is het afgeraden om de Franse buldog intensief trappen te doen op en af lopen, of om hem overdreven veel te laten springen. U draagt hem beter.

Er zijn ook besmettelijke ziektes zoals de ziekte van Carré (problemen met de spijsvertering, de ademhaling, het zenuwstelsel of de huid), parvovirose, kennelhoest en leptospirose bij de Franse buldog vastgesteld.

Dit ras kan ook huidproblemen (oorinfectie, atopie, demodicose, eczeem, pyodermasarcoptische schurfttinea mycose en dergelijke krijgen.). Zijn "rimpels" op zijn gezicht maken hem vatbaarder voor infecties.

Ontsteking van zijn voetkussentjes is een ziekte die eveneens vaak bij de Franse buldog voorkomt. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan: een allergie, een gedragsstoornis (een oude hond die aan zijn pootjes likt, waardoor die zelfs verminkt kunnen raken), een infectie of een gewone irritatie. Heel zelden kan dit wijzen op de aanwezigheid van een gezwel, een abnormale bouw van de voetkussentjes, brandwonden of vrieswonden.

Veterinaire onkosten die men voor een Franse buldog moet voorzien

Hierna volgen de kosten die u best voorziet om uw Franse buldog te behandelen voor een discushernia, eczeem of een ontsteking aan de poten/voetkussentjes:


Toe te voegen: vaccinaties, tandplak verwijderen, nagels bijknippen, behandelingen tegen parasieten (vlooien, wormen), enz.

 

Fan van buldogs? Ontdek meer informatie over de Engelse buldog (of English Bulldog) en de Boston Terrier.

 

SantéVet,

laten we samen voor uw huisdier zorgen