Herkomst van de Franse bulldog
De Engelse bulldog heeft zijn roots in de Oudheid, maar zijn kleinere afstammeling, de Franse bulldog, kwam er pas in 1880 door kruising van Franse terriërs met andere honden waarvan het ras niet bekend is. Daarna werd dit ras in 1898 officieel erkend. Het is overigens maar zeer de vraag of Franse bulldogs daadwerkelijk zijn ontstaan uit een kruising van Engelse bulldogs en Franse terriërs, want ook kynologen hebben hier geen duidelijk antwoord op.
Afkomstig uit Engeland, niet Frankrijk
Nu we hem in de woonkamer parmantig op zijn troon zien, valt het moeilijk te geloven dat de Franse buldog, in de 19de eeuw de "slagershond" of de "hond van de Forts des Halles" genoemd, de lievelingshond was van de populaire wijken van Parijs. Toch is de Franse bulldog niet ontstaan in Frankrijk, maar juist vooral rond Nottingham in Engeland.
Is het Franse bulldog of buldog?
De naam van dit hondenras komt waarschijnlijk omdat de arbeiders uit Nottingham verhuisden naar Frankrijk en hun honden meenamen. Zo kwamen de bulldogs in Frankrijk, waar ze waarschijnlijk hun naam kregen. Overigens spreken we voornamelijk van de Franse bulldog, al zijn er mensen die in het Nederlands en Vlaams kiezen voor buldog.
Franse bulldog: karakter en gedrag
Als je een Franse bulldog wil kopen, is het altijd belangrijk om voorbereid te zijn op het karakter van je nieuwe huisdier. Hieronder lees je hier meer over.
Is een Franse bulldog gevaarlijk?
Deze aanhankelijke en heel gevoelige kleine hond is erg dapper. Hij verdedigt zijn thuis, zonder te beseffen hoe klein hij eigenlijk is. Gevaarlijk is dit dier eigenlijk niet. Een Franse bulldog is juist heel lief en gezellig. Ze zijn bovendien erg speels en oplettend, terwijl ze ook goed overweg kunnen met andere honden en kinderen.
Tip van Santévet: De Franse bulldog is een zeer populaire hond geworden. Er zijn heel wat fokkerijen van bedenkelijke kwaliteit die liever vele hondjes leveren in plaats van een noodzakelijke selectie door te voeren. Wees op je hoede voor de praktijken van zo'n fokker en let op de herkomst van de hond. Een Franse bulldog kopen doe je het beste bij de eerste rasvereniging.
Franse bulldog teef vs Franse bulldog reu qua karakter
De verschillen tussen een reutje en een teefje bij Franse bulldogs zijn heel klein als we kijken naar hun karakter. Hieronder vind je ze:
Karakter Franse bulldog teef | Karakter Franse bulldog reu |
Zelfstandiger | Dominanter |
Socialer naar andere honden | Speelser |
Sneller trainbaar | Minder stemmingswisselingen |
Heeft een Franse bulldog veel beweging nodig?
Deze charmante metgezel vol levensvreugde heeft zich aan het leven in de stad aangepast. Hij heeft niet veel behoefte aan lichaamsbeweging, maar is dol op spelen. Hij vindt het al met al gewoon zalig om de hele avond op je schoot door te brengen. Het mag gezegd worden: een Franse bulldog hangt nogal graag het beest uit. Je mag hondensporten zoals agility of canicross wel vergeten!
Franse bulldog: blaffen
Door hun platgedrukte kop hebben deze dieren aanleg om te snurken wanneer ze slapen, wat hen heel wat last kan bezorgen. Franse bulldogs kunnen hierdoor ook problemen met hun gezondheid krijgen. Praat erover met je dierenarts. Je zult echter merken dat je hond amper tot niet blaft.
Franse bulldog: karakter & appartement
Een Franse bulldog heeft het perfecte karakter voor een appartement. De hond is doorgaans rustig en heeft niet al te veel energie, vooral als hij wat ouder is. Het dier is bovendien klein en heeft daarom weinig ruimte nodig.
Een Franse bulldog kopen: Het ideale baasje
Voor iedereen die aanvaardt om elke dag aanwezig te zijn voor deze hond is de bulldog doorgaans een goed hondenras. Een bejaarde kan zonder problemen voor deze hond kiezen want de Franse bulldog is immers een hond die rustig blijft. Als je juist graag een drukke viervoeter wil, dan is dit ras zeker niet geschikt voor je.
Een gezin is eveneens bijzonder geschikt, omdat deze hond dol is op kinderen en een lieve speelgenoot kan zijn. Verder is hij makkelijk op te voeden, maar je moet hem wel van kleinsaf leren gehoorzamen omdat hij soms een sterk temperament kan hebben!
Kan een Franse bulldog wel tegen alleen zijn?
Veel hondenrassen raken gehecht aan hun baasje en dat is bij de Franse bulldog ook zeker het geval. Helaas kan hij niet goed tegen alleen zijn. Laat je hem te lang alleen? Je huisdier kan dan last krijgen van verlatingsangst, wat mogelijk resulteert in janken, blaffen en slopen. Wil je toch graag dat je Franse bulldog een tijdje alleen kan zijn? Volg dan deze stappen:
● Geef je dier een veilig gevoel: Creëer een plek waar je hond zich comfortabel voelt, zelfs als je niet weg bent.
● Bouw de tijd langzaam op: Start met een paar minuten en bouw dit dan op, maar alleen in kleine stappen.
● Neem andere dieren: Soms kan het helpen om je Franse bulldog gezelschap te geven in de vorm van andere dieren.
Je Franse bulldog opvoeden
Je Franse bulldog pup moet je natuurlijk goed opvoeden. Dat vergt tijd en inspanning. Gebruik deze tips voor succes:
- Begin vroeg: Start al met de training en socialisatie vanaf 8 weken.
- Beloon goed gedrag: Vermijd straf en gebruik juist positieve bekrachtiging, zoals snoepjes en complimentjes.
- Wees consequent: Gebruik altijd dezelfde regels en commando's tijdens het opvoeden.
Lichamelijke kenmerken van de Franse bulldog
Franse bulldogs hebben een paar eigenschappen waar je ze direct aan herkent. Dat komt natuurlijk onder meer door hun kop en korte snuit.
De vacht van de Franse bulldog
De pels van de Franse bulldog bestaat uit een korte, effen vacht. Hij kan fawn (roodbruin) gekleurd of gestroomd (brindle) zijn (pels met onregelmatig strepenpatroon in verschillende kleuren) of gestroomd wit (met vlekken). Overigens vind je Franse bulldogs inmiddels ook in meer kleuren. Daarnaast is het goed om te weten dat deze hond geen ondervacht heeft.
De maat van de Franse bulldog
Deze kleine hond van het molossertype is gedrongen in al zijn proporties en de schofthoogte van de Franse bulldog kan tussen 25 en 35 cm groot zijn. Het is dus een compacte hond en daarom ideaal voor mensen die in een appartement wonen. Overigens kan dit hondenras redelijk zwaar worden, namelijk tussen de 8 en 14 kg. Ze hebben ook een neiging tot overgewicht, voorkom dit door je dier niet te veel te voeren.
De kop van de Franse bulldog
Deze hond heeft een vierkante kop met grote oren met een afgeronde punt. De samengedrukte snuit van de Franse bulldog is vaak iets waarvoor zijn baasje wegsmelt. Toch is het belangrijk om eraan te denken dat dit platte gezicht een afwijking is die door de mens is gewild, en dat dit bij de Franse bulldog voor heel wat ademhalingsproblemen kan zorgen.
Zijn ogen zijn rond en donker van kleur, ze passen doorgaans perfect bij hun vacht. Daarnaast vallen de grote vleermuisoren van Franse bulldogs op. Erg schattig, maar weet wel dat je hun oren goed moet schoonhouden, net als hun binnenste ooghoek.
Franse bulldog: leeftijd
Franse bulldogs kunnen redelijk oud worden, hun gemiddelde levensverwachting is 10 tot 12 jaar. Sommige honden kunnen zelfs ouder worden, dit hangt af van hun gezondheid en verzorging.
Verzorging van de Franse bulldog
Dankzij de korte, stugge vacht, is deze hond makkelijk te verzorgen. Eenmaal per week borstelen is voldoende. De huidplooien moeten echter goed worden schoongemaakt.
Als je jouw dier hem moet wassen, kies dan voor een hondenshampoo met een neutrale pH. Droog hem goed af na zijn badje. Opgelet: Hij is bang voor de warmte van de haardroger. Eventueel kun je een handdoek gebruiken om je kleine viervoeter af te drogen.
Je moet ook de tanden van je hond poetsen om de vorming van tandplak te vermijden. Doe dit een paar keer week of zelfs elke dag. We raden je aan om dit eerst met je vinger te doen, aangezien veel honden het tandenpoetsen spannend vinden. Gebruik na een tijdje een zachte tandenborstel en speciale tandpasta voor honden.
Goed om weten: Tandplak verwijderen is voor rekening van de hondenverzekering van Santévet! Toch voorkom je liever dat je naar de dierenarts moet met je viervoeter, dus maak er een gewoonte van om zijn/haar tanden te poetsen.
Franse bulldog pup verzorgen
Je moet een Franse bulldog puppy altijd goed verzorgen. Start bijvoorbeeld direct al met het poetsen van zijn tanden. Daarnaast is het cruciaal om je dier zindelijk te maken. Laat je pup hiervoor regelmatig uit, vooral nadat hij heeft gegeten, gedronken of geslapen.
Daarnaast raden we je aan om regelmatig met je Franse bulldog pup te spelen. Je viervoeter heeft namelijk beweging nodig, al is het cruciaal dat de speelsessies niet te lang duren. Vermijd daarnaast wandelingen in warm weer, aangezien dit ras in de hitte moeilijk ademt door de korte snuit.
Als je slim bent, begin je direct nadat je je puppy hebt gekregen met het trainen en socialiseren. Socialiseer je hond op jonge leeftijd bijvoorbeeld met mensen, maar ook met andere honden en onbekende geluiden. Leer je Franse bulldog daarnaast commando's, waarbij vooral "zit", "blijf" en "hier" belangrijk zijn.
Waar kan een Franse bulldog niet tegen?
Hoewel een Franse bulldog een leuke en schattige hond is, is het essentieel om te onthouden dat dit ras wat problemen en erfelijke aandoeningen kent. Zo zijn er ook een paar dingen waar je hond waarschijnlijk niet tegen kan. Veel Franse bulldogs vinden het bijvoorbeeld verschrikkelijk om lang alleen te zijn.
Warm weer is nog iets waar Franse bulldogs niet goed tegen kunnen. Laat je dier bijvoorbeeld nooit in de felle zon achter in auto, al moet je dat eigenlijk met geen enkele hond doen. Beperk in de zomer ook je wandelingen.
Ziektes van de Franse bulldog: Hartaandoeningen en ademhalingsproblemen
De Franse bulldog is robuust van aard, maar kan toch een zekere aanleg voor hartaandoeningen hebben, die verband houden met zijn frequente ademhalings- en skeletproblemen. Houd altijd rekening met deze erfelijke aandoeningen van Franse bulldogs!
Ademhalingsproblemen bij de Franse bulldog
De Franse bulldog behoort tot de zogenaamde “brachycefale” rassen. Dit betekent dat hij een platte snuit heeft (door toedoen van een genetische manipulatie door de mens, vooral door menig fokker). Dit platgedrukte gezicht zorgt vaak voor ademhalingsproblemen, zoals dit onderzoek uitwijst.
Deze platte neus veroorzaakt vaak twee belangrijke ademhalingsproblemen, die naargelang de ernst ervan chirurgisch kunnen worden behandeld:
● Stenose (vernauwing) van de neusgaten: De Franse bulldog compenseert zijn moeilijke ademhaling via de neusgaten (die te klein zijn) door via de mond te ademen. Dit is een erfelijke afwijking.
● Verlenging van het velum (zachte gehemelte): De ingang van het strottenhoofd is meer of minder afgedicht door het overtollige volume en/of de lengte van het velum. De afdichting van de luchtdoorgang kan snurken veroorzaken, wat kan leiden tot syncopen (slechte bevoorrading van zuurstof naar de hersenen wegens een ademhalingsverlamming van enkele seconden, met bewustzijnsverlies als gevolg).
Andere ziektes van de Franse bulldog
Door zijn uitpuilende ogen heeft de Franse bulldog vaak oogaandoeningen. Zijn ogen zijn bijvoorbeeld veel gevoeliger voor irritaties. Daarnaast kan het dier last krijgen van cherry eye. Hierbij is een gezwollen traanklier bij het derde ooglid naar voren geklapt. Normaal is het derde ooglid en de traanklier niet zichtbaar, maar bij cherry eye dus wel. Je ziet dan een ronde rode zwelling. Deze aandoening komt vooral op jonge leeftijd voor.
De Franse bulldog is ook vaak het slachtoffer van ziektes van het skelet, meer bepaald ter hoogte van zijn wervelkolom (groot risico voor discushernia). Om te vermijden dat zijn rugwervels te veel belast worden, is het afgeraden om de Franse bulldog intensief trappen te doen op en af lopen of om hem overdreven veel te laten springen.
Er zijn ook besmettelijke ziektes zoals de ziekte van Carré (problemen met de spijsvertering, de ademhaling, het zenuwstelsel of de huid), parvovirose, kennelhoest en leptospirose bij de Franse bulldog vastgesteld. Dit ras kan ook huidproblemen krijgen (oorinfectie, atopie, demodicose, eczeem, pyoderma, sarcoptische schurft, tinea, mycose en dergelijke). De "rimpels" op zijn gezicht maken hem vatbaarder voor infecties.
Ontsteking van zijn voetkussentjes is een ziekte die eveneens vaak bij de Franse bulldog voorkomt. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan: een allergie, een gedragsstoornis (een oude hond die aan zijn pootjes likt, waardoor die zelfs verminkt kunnen raken), een infectie of een gewone irritatie. Heel zelden kan dit wijzen op de aanwezigheid van een gezwel, een abnormale bouw van de voetkussentjes, brandwonden of vrieswonden.
Moet je een Franse bulldog nemen?
We snappen het volledig dat je verliefd bent geworden op het schattige kopje van de Franse bulldog. Toch moet je niet alleen naar het uiterlijk kijken bij het nemen van een hond. Je moet ook rekening houden met je levensstijl, je ervaring met honden en natuurlijk de potentiële gezondheidsproblemen van het dier.
Toch is het in sommige gevallen zeker een goede optie om een Franse bulldog te nemen. Dit ras is immers lief en sociaal, ze kunnen ook goed om met kinderen en andere dieren. Hierdoor is dit type een perfecte gezinshond. Het is bovendien prettig dat Franse bulldogs klein van omvang zijn, ze nemen dus weinig ruimte in en zijn ook geschikt voor appartementen.
Waarom geen Franse bulldog nemen?
In andere gevallen is dit hondenras juist helemaal niet geschikt voor je. Dit komt onder meer door een paar potentiële problemen van Franse bulldogs:
- Ze kunnen niet goed alleen zijn
- Ze zijn gevoelig voor koud en warm weer
- Ze hebben een neiging tot overgewicht
- Ze hebben diverse gezondheidsproblemen
Een Franse bulldog puppy kopen: ja of nee?
Het is cruciaal dat je veel tijd hebt als je graag een Franse bulldog wil. Dit is allereerst nodig om je dier op te voeden, maar ook om hem te verzorgen. Bovendien zijn korte wandelingen vaak geen overbodige luxe. Daarnaast moet je bereid zijn om extra dierenartskosten te betalen, aangezien Franse bulldogs vaak kampen met diverse kwalen en aandoeningen.
Is een Franse bulldog verboden in België?
In Nederland geldt er inmiddels een verbod op het fokken van honden met een korte snuit. Helaas blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder fokkers dat dit verbod niet nageleefd wordt, aangezien de honden met een korte snuit vaak veel gezondheidsproblemen kennen, zo ook Franse bulldogs. In België is dit ras niet verboden voor fokkers.
Veterinaire onkosten die men voor een Franse bulldog moet voorzien
Hierna volgen de kosten die je best voorziet om je Franse bulldog te behandelen voor een discushernia, eczeem of een ontsteking aan de poten/voetkussentjes:
Toe te voegen: vaccinaties, tandplak verwijderen, nagels bijknippen, behandelingen tegen parasieten (vlooien, wormen), enz.
Fan van kleine honden? Ontdek meer informatie over de teckel en de Yorkshire Terrier.