Huidproblemen bij honden

Dermatologische problemen zijn een van de meest voorkomende redenen voor honden om naar de dierenarts te gaan. Er zijn veel verschillende ziekten, en de behandeling en de verzorging van elke ziekte is anders.

Welke huidziekten kunnen honden krijgen?

huidziekte hond

Honden kunnen verschillende huidziekten krijgen. Hieronder beschrijven we de kenmerken van de meest voorkomende ziekten.

Atopie (eczeem)

Atopische dermatitis bij honden is een chronische ontstekingsziekte van de huid die vaak van genetische oorsprong is. Deze ziekte is het gevolg van overgevoeligheid voor omgevingsallergenen zoals pollen, huisstofmijt en schimmels.

De symptomen zijn onder andere intense jeuk, roodheid, korstvorming en haaruitval.

De lichaamszones die het meest aangetast zijn, zijn meestal de oren, poten, buik en huidplooien. De diagnose kan worden gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, symptomen en huidtesten. De behandeling kan bestaan uit corticosteroïden, antihistaminica, speciale shampoos en veranderingen in de voeding.

Bacteriële infecties: pyodermie, "hot spots"

Bacteriële huidinfecties (of pyodermie) kunnen het gevolg zijn van huidletsels, allergieën, hormonale verstoringen of andere factoren. Ze worden vaak veroorzaakt door bacteriën zoals de staphylococcus intermedius.

Symptomen zijn onder andere roodheid, jeuk, zweertjes, puisten en korstjes.

Deze kunnen voorkomen op huidplooien, oren, poten en warme en op vochtige plekken. De diagnose is gebaseerd op klinisch onderzoek en bacteriologische testen. De behandeling bestaat meestal uit topische of orale antibiotica en huidverzorging om de genezing te bevorderen.

Auto-immuundermatosen

Auto-immuundermatosen bij honden zijn zeldzame huidaandoeningen waarbij het immuunsysteem het huidweefsel aanvalt. Ziekten zoals pemphigus en systemische lupus erythematosus (SLE) zijn hier voorbeelden van.

Deze auto-immuundermatosen uiten zich via huidletsels, zweren, korsten, roodheid en pijn. Voor de diagnose worden vaak bloedonderzoeken, een biopsie van de huid en immunologische analyses uitgevoerd.

De behandeling varieert afhankelijk van de ernst van de ziekte en kan bestaan uit corticosteroïden, immunosuppressiva en ondersteunende zorg. 

Hormonaal onevenwicht

Hormonale verstoringen bij honden, zoals hypothyreoïdie en hyperadrenocorticisme (het Syndroom van Cushing), kunnen de gezondheid van de huid beïnvloeden. Hypothyreoïdie, waarbij er niet voldoende productie is van de schildklierhormonen, kan een droge, jeukende huid, haaruitval en abnormale pigmentatie veroorzaken. Hyperadrenocorticisme, een overproductie van cortisol, kan zorgen voor een dunne en kwetsbare huid, terugkerende huidinfecties, alopecia en een trage genezing van wonden. De diagnose wordt gesteld door bloedonderzoek. 

Huidtumoren

Huidtumoren bij honden kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn, en bestaan in verschillende vormen zoals lipomen (vetachtige tumoren), melanomen (huidkankers) en mastocytomen (mastceltumoren).

Ze kunnen verschijnen als onderhuidse massa's, oneffenheden, knobbeltjes of huidletsels. De symptomen variëren afhankelijk van het type tumor en de plek. Voor de diagnose zijn vaak een biopsie en andere medische beeldvorming nodig.

De behandeling hangt af van het type en de ernst van de tumor en hiervoor kan chirurgie, chemotherapie of radiotherapie nodig zijn. 

Keratoseborroe

Keratoseborroe bij honden is een huidaandoening met overmatige talgproductie en een ophoping van dode huidcellen. Dit leidt tot roos, korstvorming en huidirritatie.

De hond kan last hebben van jeuk, roodheid en schilferende plekken. Een hormonaal onevenwicht, allergieën, schimmel- of bacteriële infecties en genetische factoren kunnen aan de basis liggen.

De behandeling bestaat vaak uit shampoo om de talgproductie onder controle te houden en voedingssupplementen om de huid gezonder te maken. 

Welke parasieten kunnen huidaandoeningen bij honden veroorzaken?

Er zijn verschillende parasieten die zich kunnen nestelen in de huid van uw huisdier en die ziektes kunnen veroorzaken.

Vlooien: vlooienbetenallergie

Vlooien kunnen een aantal huidziekten bij honden veroorzaken. Vlooienallergiedermatitis (FAD) komt het meest voor en veroorzaakt jeuk, roodheid en huidlaesies, vooral op de rug, aan de staartbasis en aan de buik.

Honden kunnen ook overgevoelig worden voor het speeksel van vlooien, waardoor de symptomen verergeren. Bij een ernstige besmetting kan zelfs bloedarmoede door bloedverlies optreden.

Teken

Teken kunnen een aantal ziekten bij honden veroorzaken. Enkele door teken overgedragen infecties zijn de ziekte van Lyme, ehrlichiose, anaplasmose en piroplasmose. Deze infecties kunnen symptomen zoals koorts, lusteloosheid, mank lopen, huidbloedingen en huiduitslag veroorzaken.

Teken kunnen ook plaatselijke dermatitis op de plek van de beet veroorzaken, gekenmerkt door roodheid, jeuk en huidirritatie.

Mijten

Ook mijten kunnen verschillende huidziekten bij honden veroorzaken. Sarcoptische schurft, veroorzaakt door de Sarcoptes scabiei, is een zeldzame ziekte die hevige jeuk, roodheid, huidletsels en korsten veroorzaakt. Demodecia, veroorzaakt door Demodex canis, leidt tot haaruitval, jeuk en secundaire infecties.

Otodectische schurft, veroorzaakt door de Otodectes cynotis, tast de oren aan en veroorzaakt jeuk en irritatie. De diagnose gebeurt door huidtesten. De behandeling bestaat uit medicatie tegen mijten en huidverzorging om de symptomen te verlichten en de mijten te verwijderen.

Schimmels: dermatofytose (ringworm)

Dermatofytose, beter bekend als ringworm, is een ziekte die wordt veroorzaakt door schimmels bij honden. Het is een schimmelinfectie van de huid, haren of klauwen, vaak veroorzaakt door dermatofyten zoals Microsporum en Trichophyton.

De symptomen zijn ringvormige huidletsels, jeuk, roodheid, schilfering en haaruitval. De diagnose gebeurt door middel van schimmeltesten. De behandeling bestaat uit lokale of orale antischimmelmedicatie en maatregelen om de verspreiding van de infectie naar andere dieren en mensen te voorkomen.

Luizen

In heel erg zeldzame gevallen kunnen honden besmet raken met luizen. Deze parasitaire besmetting wordt gekenmerkt door luizen die zich voeden met het bloed van het dier. Ze leggen ook eitjes (neten) in het haar. De symptomen zijn onder andere jeuk, huidirritatie en zweertjes door het krabben.

De aangetaste plekken kunnen de nek, rug en het begin van de staart zijn. De behandeling bestaat uit specifieke producten tegen parasieten om luizen en neten te verwijderen. Ook de omgeving van het dier moet worden aangepakt om een nieuwe infectie te voorkomen.

huidziekte hond

Welke hondenrassen hebben aanleg voor huidproblemen?

Bepaalde hondenrassen zijn gevoeliger voor huidproblemen, hoewel eigenlijk alle rassen hier last van kunnen hebben.

De Franse bulldog, de Shar-Pei en de Engelse bulldog

De Franse Bulldog, de Shar-Peï en de Engelse Bulldog zijn erg vatbaar voor huidziekten omwille van hun fysieke kenmerken.

Deze rassen hebben diepe huidplooien en rimpels in het gezicht. Dit vormt een warme, vochtige en donkere omgeving waar bacteriën en schimmels welig kunnen groeien. Deze huidplooien kunnen vocht, vuil en allergenen vasthouden, met een groter risico op huidinfecties en irritatie.

Hun huid hangt daarnaast vaak losser en is gevoelig voor schaafwonden, waardoor er meer kans is op huidverwondingen en infecties. Deze dieren hebben ook genetisch een gevoeligere huid en hebben aanleg voor atopische dermatitis. 

De golden retriever en de labrador

De Golden Retriever en de Labrador zijn over het algemeen vrij robuuste rassen, maar ze kunnen vatbaar zijn voor bepaalde huidaandoeningen door hun gevoeligheid voor allergieën. Deze allergieën kunnen worden veroorzaakt door omgevingsfactoren zoals pollen, huisstofmijt of schimmels, maar ook door voedselallergenen.

Dat dit actieve honden zijn die van water houden, kan bovendien ook leiden tot oorinfecties of huidproblemen zoals contactdermatitis, hotspots of wonden veroorzaakt door planten.

De boxer

De Boxer is door een aantal factoren vatbaar voor bepaalde huidproblemen. Zijn huid is allereerst relatief dun, waardoor hij vatbaarder is voor irritatie en huidlaesies.

Boxers zijn ook gevoelig voor huidallergieën, zoals voedsel- en omgevingsallergieën, die jeuk, roodheid en ontstekingen van de huid kunnen veroorzaken. Ze hebben ook een grotere aanleg om huidtumoren te ontwikkelen (zoals mastocytomen) dan sommige andere rassen.

De Duitse herder

De Duitse Herdershond is door een aantal factoren vatbaar voor bepaalde huidziekten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gevoelig zijn voor huidallergieën, waaronder voedsel- en omgevingsallergieën.

Sommige Duitse herders kunnen een genetische aanleg erven voor huidziekten zoals pemphigus en atopische dermatitis. 

Wat zijn de symptomen van huidproblemen bij honden?

De symptomen van huidaandoeningen bij honden kunnen afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening variëren. We geven hieronder alvast enkele symptomen waarbij u best een bezoekje brengt aan de dierenarts:

·       Overmatige jeuk, pruritus: als uw hond zich vaak krabt, likt of bijt, dan kan dit een huidprobleem zijn.

·       Roodheid: zones met een rode of ontstoken huid kunnen wijzen op huidirritatie of -ontsteking.

·       Huidletsels: dit kunnen zweertjes, korstjes, bultjes, knobbeltjes, zweren, puisten of schilferige plekken op de huid zijn.

·       Haaruitval: plaatselijke of algemene haaruitval kan een teken zijn van een onderliggend huidprobleem.

·       Veranderingen in de textuur van de huid: de huid kan droog, schilferig, vet, dikker of abnormaal worden.

·       Slechte geur: een onaangename huidgeur kan een teken zijn van bacteriële of schimmelinfecties.

·       Veranderingen in het gedrag: een hond kan tekenen van ongemak vertonen als hij een huidprobleem heeft, zoals likken, krabben of zelfs vermijden om bepaalde gebieden aan te raken.

Een nauwkeurige diagnose is een must voor de juiste behandeling en verlichting van de klinische symptomen bij uw huisdier.

Wat kan u aanbrengen op de geïrriteerde huid van een hond?

Het is een must om een dierenarts te zien vóór u iets op de geïrriteerde huid van een hond aanbrengt. De behandeling hangt immers af van de onderliggende oorzaak van de irritatie. Hier zijn alvast enkele tips die u kunt volgen terwijl u wacht op een bezoek aan de dierenarts:

·       Maak de geïrriteerde zone schoon: gebruik lauw water en milde zeep om de geïrriteerde huid voorzichtig schoon te maken en eventuele vuile deeltjes of mogelijke irriterende zaken te verwijderen.

  • Ontsmet de zone: met een klassiek ontsmettingsmiddel.

·       Breng koele kompressen aan: koele, vochtige kompressen kunnen de irritatie verzachten en ontstekingen verminderen. Gebruik geen koud of ijskoud water, want dit kan de situatie verergeren.

·       Vermijd irriterende producten: gebruik geen topische producten die de dierenarts niet aanraadt (zoals zalven of lotions) omdat die de irritatie kunnen verergeren of allergische reacties kunnen veroorzaken.

·       Voorkom dat de hond zichzelf gaat likken: voorkom, indien mogelijk, dat uw hond aan de geïrriteerde plek likt of eraan bijt, omdat dit de irritatie kan verergeren of tot infecties kan leiden.

Welke brokken worden aanbevolen voor honden met een gevoelige huid?

Voor honden met een gevoelige huid raden wij aan om brokken te kiezen die speciaal werden samengesteld om in te spelen op wat hun huid nodig heeft. Hieronder vindt u enkele zaken waarop u moet letten wanneer u voer kiest voor een hond met een gevoelige huid:

·       Hypoallergene ingrediënten: kies voor brokken met hypoallergene ingrediënten met hoogwaardige eiwitten. 

·       Omega-3 en omega-6 vetzuren: omega-3- en omega-6-vetzuren zijn goed voor een gezonde huid en vacht. Zoek naar brokken die werden verrijkt met deze vetzuren, vaak uit bronnen zoals visolie of lijnzaadolie, of voeg ze toe aan de voeding van uw huisdier in de vorm van voedingssupplementen.

·       Geen additieven en kleurstoffen: vermijd brokken met kunstmatige toevoegingen, kleurstoffen of bewaarmiddelen, omdat deze ingrediënten bij sommige honden de gevoeligheden van de huid kunnen verergeren.

·       Complete, uitgebalanceerde samenstelling: zorg ervoor dat de brokken alle essentiële voedingsstoffen bevatten die nodig zijn voor de algemene gezondheid van uw hond, waaronder vitamines, mineralen en antioxidanten.

·       Aangepaste formule: sommige merken hebben formules die speciaal werden ontwikkeld voor honden met een gevoelige huid of die gevoelig zijn voor allergieën. Deze formules kunnen inspelen op wat uw hond specifiek nodig heeft.

·       Consultatie bij de dierenarts: vóór u de voeding van uw hond verandert, is het altijd aan te raden om een dierenarts te raadplegen en aanbevelingen te krijgen die inspelen op de individuele gezondheid en noden van uw huisdier.

De ziekteverzekering voor honden van Santévet vergoedt dierenartskosten in geval van een ongeluk en/of ziekte. Het is ook de enige ziekteverzekering voor huisdieren die een deel van de rekening voor therapeutische voeding terugbetaalt.  

Welke shampoo kunt u best gebruiken voor een hond met huidproblemen?

Wanneer u een shampoo voor een hond met huidproblemen moet kiezen, is het belangrijk om te zoeken naar een zacht product dat speciaal werd geformuleerd voor wat de huid van uw hond nodig heeft. Wij geven enkele tips voor de juiste shampoo:

·       Hypoallergene shampoo: kies voor een hypoallergene shampoo die zacht is voor de huid en die minder snel allergische reacties of huidirritaties veroorzaakt bij gevoelige honden.

·       Hydraterende formule: ga op zoek naar een shampoo met hydraterende ingrediënten zoals colloïdale havermout, aloë vera of arganolie, die de droge of geïrriteerde huid kunnen helpen kalmeren en hydrateren.

·       Zonder parfum en kleurstoffen: vermijd shampoos met kunstmatige geur- of kleurstoffen omdat deze irriterend kunnen zijn voor de gevoelige huid van uw hond.

·       Antiseptisch of schimmelwerend middel: als uw hond last heeft van een bacteriële of schimmelinfectie, kunt u kiezen voor een shampoo met antiseptische of schimmelwerende ingrediënten om de infectie te helpen behandelen.

Vraag altijd advies aan uw dierenarts vóór u een nieuwe shampoo voor uw hond gebruikt, vooral als uw dier huidproblemen heeft.

Welke middelen kan u gebruiken ter preventie?

Er zijn verschillende manieren om huidziekten bij honden te voorkomen, ook al kunnen sommige ziekten, vooral de genetische, niet worden vermeden:

·       Evenwichtige voeding: geef uw hond een evenwichtige voeding van hoge kwaliteit.

·       Verzorging van de huidplooien: als uw hond huidplooien heeft, maak deze plekken dan regelmatig schoon om te voorkomen dat vuil, afval en vocht zich ophopen, wat kan leiden tot huidinfecties.

·       Bestrijding van parasieten: gebruik regelmatig antiparasietbehandelingen om besmettingen te voorkomen door vlooien, teken, mijten en andere uitwendige parasieten die huidproblemen bij honden kunnen veroorzaken. Uw dierenarts kan u een persoonlijk beschermingsplan voorschrijven.

·       Regelmatige dierenartsbezoeken: ga regelmatig op controle bij de dierenarts om beginnende huidproblemen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Uw dierenarts kan ook specifieke preventieve maatregelen aanbevelen op basis van de individuele noden van uw hond.

Samengevat:

Huidziekten komen vaak voor bij honden en we moeten dit ernstig nemen: ze kunnen een sterke impact hebben op het welzijn van het dier en kunnen bovendien snel verergeren als ze onbehandeld blijven.