De herkomst van de British Shorthair
Deze kat is al vele eeuwenlang op Brits grondgebied aanwezig. In 1871 wint de eerste Britse korthaar, een kattin, een prijs tijdens een kattententoonstelling in de Crystal Palace te Londen.
Het scheelde maar weinig of dit ras was bijna verdwenen ten tijde van de twee wereldoorlogen. Het aantal katten van dit ras was drastisch teruggelopen. Dit verklaart waarom er gekruist werd met katten zonder stamboom, die kenmerken hadden die dicht aanleunden bij het kattenras de chartreux of de Blauwe Rus.
Weetje: de kruising van dit ras met de Perzichte kat leverde een langharige versie op, die Britse korthaar wordt genoemd.
Na verloop van tijd werd de Britse korthaar de vierde kortharige kat na de Franse chartreux (wat het aantal stambomen per ras en per jaar betreft).
Wat is het karakter van een Britse korthaar?
Deze kat is zonder twijfel “cool” en makkelijk in de omgang. Het is een zeer evenwichtige kat die geschikt is voor gezinnen met kinderen. Deze kat verdraagt zeer goed ander dieren en weet als geen ander om vreemdelingen te begroeten.
Dit kattenras is zeer vriendelijk. Het is een perfect lieftallig huisdiertje dat aan het baasje gehecht is.
Het ideale baasje voor een Britse korthaar
De Britse korthaar is voor iedereen geschikt!
Als je een Britse korthaar wilt aanschaffen, is een goede opvoeding van de kat aanbevolen, omdat dit dier toch wel weet wat hij wil.
Een Britse korthaar op een appartement?
Deze uitstekende jager apprecieert ook de warmte in huis en op de sofa! De Britse korthaar kan dus makkelijk op een appartement worden gehouden. Je moet er wel vaak mee spelen, want Britse kortharen zijn erg speels en intelligent.
Kan een Britse korthaar goed alleen zijn?
Een Britse korthaar kan heel goed een tijdje alleen zijn. Let wel, wanneer je dan weer thuiskomt heeft de kat graag aandacht. Knuffelen of spelen doet hij graag.
Welke activiteiten zijn geschikt voor een Britse korthaar?
Zorg voor speeltjes voor katten om je viervoeter bezig te houden: speelgoedmuis, krabpaal, speeltunnels, krabmeubels, enz.
De Britse korthaar houdt ook van jachtpartijtjes in de tuin, op de loer naar een makkelijke prooi!
Wat is het verschil tussen een Britse korthaar en een chartreux?
Door de grijze kleur lijkt de Britse korthaar sterk op de chartreux. Maar:
- De Britse korthaar is zwaarder dan de chartreux.
- De Britse korthaar mag alle kleuren hebben, terwijl bij de chartreux alleen de grijsblauwe vacht aanvaard wordt volgens de normen van het ras.
Lichamelijke kenmerken van de kat de Britse korthaar
De Britse korthaar heeft een massief, kort lichaam. Het sterke beendergestel en de ronde kop doen ook aan een knuffelbeer denken! Dit dier heeft ook een zachtmoedige inborst, iets waar vele baasjes voor bezwijken.
De vacht van de Britse korthaar
De vacht is kort, dik en wollig. Deze kat heeft een ondervacht die goed tegen de kou beschermt.
Deze kat verliest weinig haar en zal dus veel minder haarballen braken dan langharige katten. Maar door de dichtheid van de vacht is dit niet onmogelijk.
De grootte en het gewicht van de Britse korthaar
Deze kat is ongeveer 30 cm lang. Het gewicht van de Britse korthaar varieert van 4 kg tot 8 kg. Het lichaam heeft veel rondingen. Dat maakt dat men een onweerstaanbare drang voelt om de kat te knuffelen en kusjes te geven!
Het gezicht van de Britse korthaar
Deze kat heeft een grote, ronde kop! En net als alle “knuffelbeertjes”, heeft deze kat bolle wangen, zelfs hangwangen, vooral de katers. De ogen zijn rond en de kaak is breed en kort. De punt van de neus is niet erg uitgesproken.
De ogen van de Britse korthaar
Typische kleuren van de ogen zijn oranje, koper, blauw en groen. Twee verschillende gekleurde ogen hebben, komt in dit ras relatief vaak voor. Dit wordt “Odd Eyes” genoemd.
Hebben Britse kortharen pijn?
De gedachte dat Britse kortharen pijn zouden hebben, heeft te maken met brachycefalie, een afgeplatte snuit. Dit is bij de Britse kortharen gelukkig minder extreem dan bij rassen, zoals de Perzische kat of het hondenras de Franse buldog. Hun schedelvorm kan soms lijden tot lichte ademhalingsproblemen, tranende ogen of een kleinere mondholte, wat tandproblemen kan veroorzaken.
In welke kleuren kunnen we Britse kortharen zien?
Britse kortharen vind je terug in alle mogelijke kattenkleuren. Er zijn meer dan 50 erkende één- en meerkleurige varianten. Zo heb je onder andere:
- Blauw: één van de bekendste kleuren van de Britse korthaar. Deze ‘variant’ doet denken aan de chartreux. De ogen zijn echter oranje, niet zoals de chartreux.
- Zwart
- Crème: de vacht is lichtrood.
- Kaneel: de vacht heeft een kaneelkleurige kleur.
- Lila: de vacht van de paarse Britse korthaar is eigenlijk grijs, maar heeft een roze ondertoon. De ogen zijn oranje.
- Chocolade: deze kat heeft een chocoladebruine vacht met oranje ogen.
- Tweekleurig: de vacht is wit met nog een andere kleur
- Rood: de rode kat kan zowel effen als gestreept zijn. Zelfs bij de effen rode korthaar zijn er echter strepen of een tekening te zien. Helemaal effen rode katten bestaan niet. De rode vacht is helder en dieprood.
- Beige: lichtbeige of een lichtere uitvoering van de chocoladekleurige kat. Deze heeft oranje ogen.
De ene kleur is zeldzamer dan de andere.
Ook de patronen van de vacht van de Britise korthaar zijn verschillend. Bovengenoemde kleuren, behalve tweekleurig, zijn meestal volle kleuren. Maar er kunnen ook patronen ontstaan. Zo kan de Britse korthaar een gestreept patroon hebben, klassiek, gevlekt of tijgerpatroon.
De verzorging van de Britse korthaar
Alle katten, of het nu raskatten zijn of niet, hebben verzorging nodig. Katten krijgen nu eenmaal vlooien en teken, en voor hun comfort, maar ook voor hun gezondheid, kun je beter iets geven om dit ongedierte te bestrijden. Hetzelfde geldt voor wormen. Door je Britse korthaar regelmatig te ontwormen, kun je problemen voorkomen.
De verzorging van de vacht van de Britse korthaar
De verzorging van de Britse korthaar is zeer makkelijk. Een keer per week borstelen is voldoende. Maar tijdens de rui kan vaker borstelen nodig zijn om dode haren te verwijderen.
De voeding van de Britse korthaar
Als de kat weinig naar buiten gaat en weinig lichaamsbeweging heeft, kan die wat gezet en zwaarlijvig worden. Let op de porties en vermijd voeding die te vet is.
Brokjes van goede kwaliteit op basis van vlees of vis zijn sterk aangewezen.
Voorkomende ziektes van de Britse korthaar
Hartaandoeningen of hypertrofische cardiomyopathie
De Britse korthaar is een robuuste kat die gewoonlijk weinig gezondheidsproblemen heeft. Maar deze kat kan aan hartaandoeningen lijden, zoals hypertrofische cardiomyopathie (HCM).
Bij hypertrofische cardiomyopathie is er sprake van hypertrofie (vergroting, in dit geval verdikking) aan de myocarde (de hartspier). De symptomen van deze aandoening zijn:
- moeite met ademhalen
- hartruis
- aritmie
- tachycardie
- longoedeem
- snelle, onverklaarbare vermoeidheid bij inspanning
- verlamming van de achterste ledematen veroorzaakt door een trombus (bloedklonter)
Als je Britse korthaar deze symptomen vertoont, moet je absoluut snel naar de dierenarts gaan. Een regelmatig bezoek aan de dierenarts kan deze aandoening misschien al vroegtijdig opsporen, al vertonen sommige katten helemaal geen symptomen terwijl ze de aandoening wel hebben.
Aandoeningen van de urinewegen
Deze raskat kan urinewegproblemen hebben. Hij is erg gevoelig voor urinestenen, iets wat vooral bij gesteriliseerde katten voorkomt. Deze raskat kan ook een blaasontsteking of ontsteking van de urinewegen krijgen.
Een blaasontsteking bij je kat kan je herkennen aan de volgende symptomen:
- De kat plast buiten de kattenbak of plast in huis.
- De kat geeft aan dat plassen pijnlijk is door te miauwen.
- Er zit bloed in de urine.
- De kat plast vaker en doet kleinere plasjes.
- De kat wast veelvuldiger de geslachtsdelen.
Als je kat één of meerdere van deze symptomen heeft, ga je best zo snel mogelijk naar de dierenarts. De meeste blaasontstekingen zijn bij katten goed te behandelen met pijnstillers en ontstekingsremmers, en door ze veel te laten drinken en natvoer te geven.
Cystenieren (PKD = polycystic kidney disease)
Soms krijgt de Britse korthaar cysten ter hoogte van de nieren. Wanneer deze cysten zich ontwikkelen, kunnen ze leiden tot nierinsufficiëntie veroorzaakt door de afname van het filterende vermogen van de nier. Deze aandoening kan helaas niet worden behandeld.
De symptomen van nierfalen zijn:
- verminderde eetlust
- vermageren
- veel drinken en veel plassen
- braken
- minder actief zijn
- bij buikpalpatie kunnen grote bobbelige nieren te voelen zijn
- uitdroging, de huid blijft staan als je deze optilt
- bleke slijmvliezen door bloedarmoede
Diabetes
Diabetes kenmerkt zich door chronische hyperglykemie die verband houdt met een stoornis in het metabolisme van de bloedsuiker. Dit probleem kan verband houden met obesitas (overgewicht), problemen met de pancreas of stofwisselingsziekten.
De symptomen van suikerziekte bij katten zijn:
- veel plassen
- een heel grote eetlust
- niet meer drinken, meer eten en (toch!) vermageren
- een groot gedeelte van de dag slapen
- een dikkere vacht met plukken, zich minder goed wassen
Breng je kat naar de dierenarts, want als de ziekte niet wordt behandeld, wordt het dier zo zwak, ziek en misselijk dat hij stopt met eten en drinken. Net zoals bij mensen wordt suikerziekte bij katten behandeld met injecties met insuline. Je dier moet dan ook regelmatig op controle.
Weetje: de dierenverzekering Santévet dekt de behandeling van diabetes bij honden en katten.
Hoeveel kost een kitten van de Britse korthaar?
Afhankelijk van de fokker kost een kitten van een Britse korthaar tussen de 400 en 1000 euro. Deze kat is steeds populairder en dat kan de prijs flink omhoog laten gaan. Neem contact op met een ras- of kattenvereniging voor de naam van goede fokker van dit ras.
Waarom een kitten bij een fokker kopen?
Raskatten, zo ook de Britse korthaar, kunnen te maken hebben met erfelijke aandoeningen. Door je kitten bij een goede fokker te nemen kun je de kans hierop verkleinen. De fokker fokt met zo sterk en gezond mogelijke dieren. Je kunt papieren vragen waarop uitslagen staan van gezondheidstesten van de ouders.
Te voorziene dierenartskosten voor een Britse korthaar
Hieronder vind je het geschatte budget om een Britse korthaar te behandelen tegen een hartaandoening, aandoeningen van de urinewegen of diabetes.
Aandacht: deze tabel is exclusief preventieve zorgen zoals vaccins (hondsdolheid, typhus, coryza, leucose), verwijdering van tandplak, enz.
Ook is het sowieso altijd gewenst om je kat te laten steriliseren.
Een goede dierenverzekering is van fundamenteel belang.
Ben je op zoek naar een raskat? Overweeg ook eens de grote en oh zo lieve Maine Coon.