Dierlijk nieuws

Bent u de trotse eigenaar van een hond of een kat, of van een eerder exotisch huisdier zoals een fret, konijn, cavia, chinchilla of papegaai? Op de blog van Santévet vindt u een schat aan advies en informatie, geschreven door specialisten op het gebied van dierengezondheid. Deze informatie kan u helpen om elke dag opnieuw in perfecte harmonie te leven met uw huisdier ... exotisch of niet!

    Onze artikels per soort

    De wereld van honden

    Gezondheid, onderhoud, training... Onze dierenartsen en experts geven je het beste advies om je hond in topvorm te houden!

    De wereld van katten

    Ontdek onze 3 kattenverzekeringen die tot 100% van je dierenartskosten vergoeden in geval van ziekte of een ongeval. 

  • News kat

    De leeftijd van een kat in mensenjaren: hoe kan je dit berekenen?

    31/1/2023

    Hoe oud is mijn kat écht? Veel eigenaars stellen zich deze vraag en vragen zich af of, zoals voor de hond wordt gezegd, het volstaat om de leeftijd van de kat met een getal te vermenigvuldigen om de mensenleeftijd te verkrijgen. Dit klopt niet! Een kat groeit heel snel tijdens de twee eerste levensjaren. Zijn twee jaar komen ongeveer overeen met de leeftijd van 24 jaar. Hij is dan volwassen. Vanaf deze fase wordt ervan uitgegaan dat een bijkomend jaar voor een kat gelijk is aan vier mensenjaren. Wanneer hij 10 jaar is, is uw kat dus 56 in mensenjaren.

  • Hondenziekten

    Hoe verloopt de behandeling van diabetes bij honden?

    20/11/2023
  • Hondenziekten

    Conjunctivitis bij de hond

    27/2/2024

    Conjunctivitis staat ook bekend als bindvliesontsteking. Het is een pijnlijke, maar doorgaans niet erg gevaarlijke, aandoening bij de hond, die goed te behandelen is. Wat zijn de symptomen, is conjunctivitis bij honden te voorkomen en hoe, en hoe verloopt de behandeling? Er kan ook sprake zijn van de langdurige aandoening Keratoconjunctivitis Sicca (KCS). Santévet vertelt u alles.

  • Kattenziektes

    Hond en kat: pas op voor oorinfecties!

    8/5/2020

    Otitis is een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Het is een pijnlijke aandoening, die vaak voorkomt bij honden en meer in het bijzonder bij sommige rassen, vanwege de vorm van het oor, maar ook door andere factoren. Hoewel het ''zeldzamer'' is bij katten, moet ook het niet worden onderschat.

  • Hondenziekten

    Wormen bij de hond

    10/2/2023

    Net als mensen wormen in de ontlasting kunnen hebben of een lintworm kunnen krijgen, kunnen honden ook last hebben van wormen. Dat is om verschillende redenen een probleem. Ten eerste nemen deze wormen voedingsstoffen op die het lichaam van de hond eigenlijk zelf nodig heeft. Ook kunnen ze voor ernstige lichamelijke problemen zorgen. Daarnaast is het ook zo dat de eitjes en larven van deze wormen erg besmettelijk kunnen zijn, in sommige gevallen ook voor mensen. Daarom is het verstandig om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen en alert te zijn op mogelijke symptomen van een wormenbesmetting bij de hond.

  • Ziekten en preventie hond

    De functie van de anaalklieren van de hond en eventuele problemen

    16/10/2023
    Aan weerszijden van de anus hebben honden (en katten) een anaalklier (twee anaalklieren op elk dier). Deze worden ook anaalzakjes genoemd, wat eigenlijk een betere benaming is. Wat zijn anaalklieren? Wat is hun functie? Hoe legen honden hun anaalklieren? En tot slot, wanneer moeten ze geleegd worden en hoe gebeurt dat? Het gaat hier om een delicate operatie die het best door een dierenarts wordt uitgevoerd.
  • Hondenziekten

    Huidproblemen bij honden

    3/6/2024
    Dermatologische problemen zijn een van de meest voorkomende redenen voor honden om naar de dierenarts te gaan. Er zijn veel verschillende ziekten, en de behandeling en de verzorging van elke ziekte is anders.
  • Hondenvoeding

    Mogen honden noten eten ?

    27/2/2024

    Uw hond is waarschijnlijk (net zoals vele andere honden) niet bij de eettafel weg te slaan wanneer u aan het eten bent. Hem af en toe iets lekkers toeschuiven moet kunnen, maar wees voorzichtig, want een hond kan niet zomaar alles eten. Pas vooral op met noten!

  • Kattenziektes

    Buikgriep bij hond en kat: verzorging en preventie

    3/12/2021

    Sinds begin januari heeft de epidemie van buikgriepen in België de epidemiedrempel overschreden. Het is één van de gevreesde winterkwaaltjes. Honden en katten kunnen er ook aan lijden. Deze symptomen, zoals braken of diarree, zijn evenwel niet specifiek voor deze ziekte. Hoe kunnen we reageren op een maagprobleem bij onze gezellen, hoe kunnen we deze onderscheiden van andere ziektes, wat moeten we doen bij symptomen en welke middelen moeten we inzetten om dat te voorkomen

  • Ziekten en preventie hond

    Schurft: drie mogelijke vormen bij honden

    Er zijn verschillende vormen van schurft bij honden: demodecitis, sarcoptische schurft en otodectose. Deze laatste vorm, ook wel bekend als oormijt, is een erg besmettelijke huidziekte bij honden die wordt veroorzaakt door een mijt. Honden kunnen die overbrengen op een andere hond door eenvoudig contact met andere honden, maar deze mijt kan ook op een andere diersoort (zoals een kat) worden overgedragen. De behandeling van oormijt is gelukkig heel eenvoudig. Het is wel erg belangrijk om de instructies van uw dierenarts nauwkeurig op te volgen. Hoe ontdekt u schurft bij honden? En wat kan u eraan doen? Lees hieronder het advies van onze hondenexperten.
  • Ziekten en preventie hond

    Leucose bij katten

    Leucose is een ernstige virale ziekte bij katten. Deze aandoening wordt vaak vergeleken met aids bij mensen. Hoewel de ziekte wordt veroorzaakt door een virus, wordt ze niet op dezelfde manier overgedragen als bij mensen. Er bestaat gelukkig een vaccin om uw kat te beschermen.
  • Ziekten en preventie hond

    Wat is een teek?

    9/11/2023
    Teken zijn bloedzuigende beestjes die zich nestelen op muizen, honden, katten en zelfs mensen. Doordat teken bij verschillende dieren bloed opzuigen, kunnen ze drager zijn van ernstige ziekten. Verwijder een teek dus altijd als je er één ziet op jezelf, je hond, kat, enz. Omdat honden veel buiten zijn, lopen ze relatief veel risico op tekenbeten. Je moet je hond daarom goed tegen teken beschermen en altijd op teken controleren. Er zijn verschillende soorten teken die honden kunnen oplopen, zoals de hondenteek, schapenteek en egelteek. Deze kleine bruine/zwarte beestjes zoeken een (warme) plek om zich vast te bijten in de huid om zo bloed op te zuigen.
  • Hondenverzekering

    Met Payvet hoeft u geen dierenartskosten meer vooruit te betalen - Santévet

    30/11/2023
    Payvet is een dienst die gratis is inbegrepen bij alle Santévet-verzekeringsformules. Hiermee kan je profiteren van een voorschot op de kosten en gebruik je een speciale betalingsmethode om de uitgaven voor de veterinaire zorg van je huisdier te financieren! Ontdek hoe deze innovatieve service werkt en welke voordelen het je oplevert.
  • Opvoeding en gedrag van katten

    Waarom beweegt een kat haar staart heen en weer?

    29/7/2021

    U hebt het vast al gemerkt: een kat beweegt haar staart vaak heen en weer, en doet dat op verschillende wijzen, naargelang haar humeur. Maar in tegenstelling tot een hond, is een kat die haar staart beweegt niet per definitie tevreden. Van oorsprong is de staart van een kat eigenlijk van fundamenteel belang voor haar evenwicht. Maar het is ook een middel om met haar soortgenoten en met ons, menselijke wezens, te communiceren! Elke beweging van haar staart heeft een eigen betekenis. Wilt u weten wat uw kat u wil zeggen? Lees dan aandachtig verder. 

  • Ziekten en preventie hond

    Epilepsie bij honden

    30/11/2023
    Epilepsie is een vrij zeldzame chronische neurologische aandoening bij honden. De ziekte veroorzaakt stuiptrekkingen die moeilijk te beheersen kunnen zijn in het dagelijkse leven. In dit artikel bekijken we de verschillende oorzaken van stuiptrekkingen, de stappen die nodig zijn om epilepsie vast te stellen en de verschillende behandelingen die beschikbaar zijn.
  • Ziekten en preventie hond

    Waarom zijn honden geconstipeerd en hoe kan u dit behandelen?

    20/2/2024

    De oorzaken van constipatie bij honden kunnen uiteenlopend zijn: een sedentaire levensstijl, zwaarlijvigheid, onvoldoende hydratatie of te veel inname van voedsel, spijsverteringsstoornissen, enz. Al deze oorzaken kunnen constipatie bij honden verklaren. Enkel een klinisch onderzoek door een dierenarts kan de redenen voor een verstopping bij uw hond verklaren. Wat kan u doen als uw hond geconstipeerd is? Zijn er natuurlijke manieren om te helpen? Hieronder de antwoorden van onze hondenexperts.

  • Ziekten en preventie hond

    Mijn hond heeft vlooien: wat moet ik doen?

    Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem bij honden en kunnen een echte plaag worden voor zowel huisdieren als mensen. Hoe weet ik nu of mijn hond vlooien heeft? Hoe kom ik effectief van deze beestjes af? En vooral, hoe kan ik mijn hond beschermen tegen deze parasieten die verantwoordelijk zijn voor zowel jeuk als ziekten? Je kan al ons advies in dit artikel vinden. 
  • Hondenziekten

    Halloween: welke gevaren loeren er voor onze honden en katten?

    29/10/2023

    Halloween is een feest van Angelsaksische oorsprong dat sinds de jaren ‘90 ook in onze contreien zijn intrede deed. Het wordt elk jaar gevierd op 31 oktober, op de vooravond van Allerheiligen. Hoewel dit feest niet door iedereen uitbundig wordt gevierd, is het niet zonder risico's voor huisdieren. Welke gevaren brengt Halloween voor honden en katten met zich mee? Hoe kunnen we die vermijden? En waarom is het absoluut geen goed idee om je hond of kat voor Halloween te vermommen? 

  • Opvoeding en gedrag van honden

    Zomer: welke activiteiten kan ik doen met mijn hond?

    23/8/2023

    Baasjes die in de zomer veel tijd met hun hond willen doorbrengen, kunnen samen met hun trouwe viervoeter tal van leuke activiteiten doen. Welke activiteiten kun je in de zomer doen met je hond? En vooral, waar moet je op letten? 

  • Hondenziekten

    Diarree bij honden: wanneer moet u zich zorgen maken?

    28/3/2024

    Een zieke hond

    Spijsverteringsproblemen komen vaak voor bij honden: ze moeten dan braken en/of hebben diarree. Deze problemen zijn  vaak onschuldig, maar als ze blijven voorkomen dan kan dit ook betekenen dat er iets ergers aan de hand is. Als de diarree na 24 uur niet ophoudt, als uw hond nog steeds braakt, als er bloed in de ontlasting zit of als er andere symptomen zijn, dan moet u uw dierenarts raadplegen.

  • Hondenziekten

    Discushernia bij honden: symptomen, behandeling en prognose

    26/2/2024

    Een discushernia is een frequente neurologische pathologie bij honden als gevolg van een beknelling van het ruggenmerg, waardoor vrij ernstige bewegingsproblemen ontstaan en een snelle behandeling door een dierenarts noodzakelijk is. Wij lichten hier de belangrijkste kenmerken van deze ziekte nader toe, zodat u de ziekte snel herkent en de hond snel hulp kunt bieden. .

  • Hondenziekten

    Atopie bij honden

    7/11/2023

    Atopie bij honden, of atopische dermatitis, is een vrij veel voorkomende huidziekte, ongeveer 10% van de honden worden erdoor getroffen, meestal voor de leeftijd van 3 jaar. Het lijkt op eczeem bij de mens. Atopie wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor ongevaarlijke stoffen uit de directe omgeving.  Wat zijn de symptomen en welke mogelijke behandelingen bestaan er voor een atopische huid bij de hond? De antwoorden staan in onderstaand artikel.

  • Hondenziekten

    Het syndroom van Cushing bij honden

    5/3/2024

    De ziekte van Cushing bij honden is een vrij veel voorkomend hormonaal syndroom bij oudere dieren. Er zijn vele gevolgen voor de gezondheid, en deze pathologie kan dan ook vrij complex lijken. Hier wat meer uitleg.

  • Hondenziekten

    Vergiftiging bij de hond of kat: hoe reageer je?

    31/10/2023

    Bij contact met een giftige stof of na het inslikken ervan, is het belangrijk om onmiddellijk te handelen. Een hond of kat die slachtoffer is geworden, moet zo snel mogelijk naar de dierenarts worden gebracht. De behandeling van de vergiftiging wordt dan gedekt door de dierenziektekostenverzekering.

  • Preventie bij katten

    Teken bij katten

    4/4/2024

    Teken zijn kleine parasieten die mensen en dieren kunnen besmetten, en dan vooral katten. Ze zijn heel gevaarlijk omdat ze verschillende ziekten kunnen overbrengen. Het is dus belangrijk om onze huisdieren te beschermen.

  • tips-hond

    Werelddag tegen het in de steek laten van huisdieren

    27/6/2022

    De Werelddag tegen het in de steek laten van huisdieren vindt elk jaar plaats op de laatste zaterdag van juni. Een mooie gelegenheid om te zien hoe de situatie er in België voor staat in vergelijking met onze Europese collega’s. Hoeveel dieren worden er elk jaar in België achtergelaten? Welke maatregelen zijn er getroffen om deze plaag van het in de steek laten te bestrijden?

  • Hondenziekten

    Glaucoom bij honden

    6/5/2024

    Glaucoom is een ernstige aandoening aan het oog die meestal dringend moet worden behandeld om blijvende schade te voorkomen. In dit artikel bekijken we wat glaucoom is, hoe u het in een vroeg stadium kan ontdekken en welke behandelingsmogelijkheden er zijn.

  • Opvoeding en gedrag van katten

    Wat wil een kat die de hele tijd miauwt zeggen ?

    6/5/2024

    Een kat die miauwt, geeft aan dat hij behoefte heeft aan iets. Hij wil misschien naar buiten, hij heeft misschien ruzie, hij heeft misschien pijn ... Een kat kan op verschillende manieren communiceren, en miauwen is daar een van. Om uw dier te leren begrijpen, is het essentieel om hem te observeren, met hem te spelen en hem te aaien.

  • Hondenziekten

    Artrose bij honden – pijnlijke aandoening, maar met de juiste begeleiding leefbaar

    4/9/2023

    Het geniepige van artrose is dat het een langzaam erger wordende pijn geeft. Hierdoor merkt een eigenaar soms in een (te) laat stadium dat het dier minder goed meekan. Behandeling van artrose start met een uitgebalanceerd voedingsplan en fysiotherapie. Mocht dit niet voldoende vruchten afwerpen, dan volgen medicatie en/of een operatie.

  • Hondenziekten

    Atopische dermatitis van de hond: hoe kan u dit verzorgen?

    9/10/2023

    Atopische dermatitis is een huidziekte die vrij vaak voorkomt bij honden. Vele rassen hebben er een genetische aanleg voor. Er bestaat momenteel geen enkele curatieve behandeling voor deze ziekte, het dier zal er dus zijn hele leven lang last van hebben. De symptomen kunnen echter met verschillende verzorgingen onder controle worden gehouden. We beschrijven dit vrij complex symptoom en de verschillende mogelijke therapieën hier in detail.

  • Ziekten en preventie hond

    Moet u uw hond wel of niet steriliseren?

    16/10/2023

    De sterilisatie van een hond heeft zowel voor- als nadelen. Zowel teefjes als reuen kunnen worden gesteriliseerd. Als eigenaar van een hond moet u de voor- en nadelen tegenover elkaar zetten om een weloverwogen beslissing te nemen.

    Castratie of sterilisatie? Bij castratie worden geslachtshormoon producerende organen verwijderd, bij mannetjes zijn dit de zaadballen en bij vrouwtjes de eierstokken. Bij sterilisatie worden de eileiders of de zaadleiders onderbroken. In de volksmond spreken we meestal over sterilisatie, terwijl medisch gezien honden worden gecastreerd. In dit artikel worden beiden door elkaar gebruikt.

    Heeft u een kat? Lees dan ook Waarom en wanneer moet ik mijn kat laten steriliseren?

  • Kattenziektes

    Waarom en wanneer moet ik mijn kat laten steriliseren?

    22/4/2024

    Waarom uw kat laten steriliseren? Is dit verplicht? Is dat goed voor mijn huisdier? Welke voordelen levert steriliseren of castreren op voor mijn huisdier? Er zijn heel wat vragen die u zich kan stellen vooraleer u uw huisdier laat steriliseren. Het steriliseren van katten is soms verplicht en soms sterk aangeraden, daarom is het belangrijk de voor- en nadelen te kunnen afwegen.

  • Hondenziekten

    Wat te doen wanneer je hond allergisch is?

    11/5/2023

    Sommige mensen zijn allergisch voor honden. Ze gaan niezen en hoesten, krijgen het benauwd en hun ogen beginnen te tranen of zwellen op. Maar wist je dat ook een hond allergieën kan hebben? In dit artikel bekijken we aan welke soorten allergie je hond kan lijden, vooral voedselallergieën, en wat je eraan kunt doen. Als baasje van je trouwe viervoeter wil je immers toch het allerbeste voor je hond?

  • Opvoeding en gedrag van katten

    Kattenoppas tijdens je vakantie

    11/5/2023

    Katten zijn geliefde huisdieren, om hun karakter maar ook omdat je ze makkelijker een tijdje alleen laat dan honden. Maar de kat moet natuurlijk wel eten en drinken, zelfs de meest onafhankelijke. En afhankelijk van hun karakter kunnen katten zich wel alleen voelen en daar angstig van worden. De hele dag op je werk zijn en de kat alleen achterlaten is natuurlijk heel iets anders dan drie weken op vakantie gaan. Er zijn oplossingen die zowel prettig zijn voor jou als eigenaar als voor de kat zelf. 

  • Opvoeding en gedrag van katten

    Hoe leer je een kat goed gedrag aan?

    24/5/2023

    Ja, het is mogelijk een kat te trainen. Dit is moeilijker dan een hond trainen, en zal zeker meer geduld van je vragen, maar het kan zeker! Hoe pak je dit aan? Wanneer begin je ermee? Santévet vertelt hoe je je kat goed gedrag kan aanleren, slecht gedrag kan afleren en wat je juist niet moet doen.

Met de hulp van onze dierenartsen en experts vind je hier antwoorden op je vragen en advies van onschatbare waarde in onze verschillende rubrieken: gezondheid, ziekte en preventie, verzorging en onderhoud, voeding, opvoeding en gedrag. Gezondheid van honden. Aarzel niet om onze artikelen van onze deskundige auteurs te raadplegen, zoals het Santévet team of  Eliot Barcet