Wat zijn de oorzaken van oormijt bij honden?
Oormijt is een huidziekte die vooral jonge honden of honden die in groepen leven (zoals in kennels of asielen bijvoorbeeld) treft.
Oormijt wordt veroorzaakt door een mijt die Otodectes Cynotis heet. Dit diertje plant zich in de gehoorgangen van de hond voort. De mijt leeft, voedt en plant zich daar voort en graaft gangetjes om eitjes te leggen in de opperhuid van uw huisdier.
Is oormijt besmettelijk bij honden?
Oormijten bij honden zijn erg besmettelijk. De Otodectes cynotis-mijt wordt heel gemakkelijk door de ene hond aan de andere doorgegeven via direct contact. Honden die nauw contact met elkaar hebben of honden die in groepen leven, lopen een groot risico om oormijt over te dragen.
Als bij een van uw honden oormijt is vastgesteld, is het belangrijk om alle andere honden die in dezelfde omgeving leven te behandelen om te voorkomen dat de besmetting zich verspreidt.
Kan oormijt bij honden worden overgedragen op mensen?
Deze aandoening komt het meest voor bij honden en katten, maar ook mensen kunnen er heel soms last van hebben. Overdracht van oormijt van honden op mensen is echter uiterst zeldzaam. Er zijn erg weinig vastgestelde gevallen wat betreft de overdracht van deze ziekte van dieren op mensen, maar het kan voorkomen. Het is daarom heel belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij de behandeling van dieren met oormijt om zo mogelijke overdracht op mensen te voorkomen.
Lichaamsschurft of sarcoptische schurft kan op mensen worden overgedragen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een microscopische mijt met de naam sarcoptes scabiei. Deze mijt veroorzaakt puistjes die erg jeuken op plaatsen waar er contact was tussen hond en mens. De parasiet van de hond is echter anders dan die van de mens, en de ziekte stopt vaak vanzelf als de hond wordt behandeld.
Wat zijn de symptomen van oormijt bij honden?
Als uw hond oormijt heeft, zal u al snel merken dat hij zich ongemakkelijk voelt. De eerste symptomen zijn verwoed krabben aan de oren, soms zo erg dat er wondjes rond de oren ontstaan. U zult ook merken dat uw hond met zijn kop schudt, omdat de jeuk erg intens is. Verder neemt de oorsmeerafscheiding toe, wordt de kleur bruinig tot zwartachtig en is de geur vrij sterk en onaangenaam. Als u deze symptomen opmerkt moet u zo snel mogelijk uw dierenarts raadplegen.
Hoe weet ik of mijn hond oormijt heeft?
Een bezoek aan de dierenarts zal uitwijzen of uw hond oormijt heeft. De diagnose verloopt in verschillende stappen:
- Lichamelijk onderzoek: De dierenarts begint met een volledig onderzoek van uw hond.
- Onderzoek van de oren: Vervolgens zal de dierenarts de oren van uw hond zorgvuldig onderzoeken met een otoscoop. Met dit instrument kan hij in de gehoorgang kijken. Hij kijkt naar de aanwezigheid van zwart vuil en oorsmeer en beoordeelt de ontsteking van de gehoorgang.
- Monsterneming: Als er tekenen van besmetting zijn, dan kan de dierenarts een monster van het oorsmeer of de resten uit het oor nemen voor microscopisch onderzoek. Dit zal de aanwezigheid van oormijt of andere parasieten bevestigen en het betrokken organisme identificeren.
- Differentiële diagnose: De dierenarts kan onderzoeken op andere ooraandoeningen met symptomen die lijken op die van oormijt, zoals bacteriële of schimmelinfecties van het oor.
Zodra de dierenarts de diagnose oormijt heeft bevestigd, zal hij een geschikt behandelplan voorstellen om de ongemakken bij uw hond te verzachten en de mijten te verwijderen.
Oorontsteking of oormijt: wat is het verschil?
Oorontsteking en oormijt zijn twee verschillende aandoeningen die de oren van honden aantasten, maar ze verschillen aanzienlijk wat betreft de oorzaken, symptomen en behandeling:
- Oorontsteking:
- Otitis is een ontsteking of infectie van het oor. Die kan worden veroorzaakt door factoren zoals allergieën, bacteriële of schimmelinfecties, vreemde voorwerpen in het oor, tumoren, auto-immuunziekten, aandoeningen aan de talgklieren of een overmatige ophoping van oorsmeer.
- De veel voorkomende symptomen van oorontsteking bij honden zijn frequent schudden met de kop, jeuk, een onaangename geur die uit de oren komt, een ophoping van oorsmeer of resten in het oor, roodheid en ontsteking van het oor en soms ook gehoorverlies.
- De behandeling van een oorontsteking hangt af van de onderliggende oorzaak. De dierenarts kan dan ontstekingsremmers, antibiotica, schimmelwerende middelen of corticosteroïden voorschrijven.
- Oormijt (acariose):
- Oormijt is een parasitaire aandoening die wordt veroorzaakt door specifieke mijten met de naam Otodectes cynotis. Deze mijten teisteren de gehoorgang van de hond en veroorzaken intense irritatie.
- De symptomen van oormijt lijken wel erg op die van een oorontsteking.
Samengevat hebben oorontsteking en oormijt vergelijkbare symptomen, maar ze worden veroorzaakt door verschillende factoren en vereisen een specifieke en andere behandeling. In sommige gevallen kan onbehandelde oormijt leiden tot een secundaire oorontsteking door de ontwikkeling van bacteriën of schimmels in het aangetaste oor.
Behandeling: hoe kan u de ziekte behandelen?
De behandeling is vrij eenvoudig: een reinigingslotion om het oor regelmatig schoon te maken en een spot-on antiparasitaire pipet om op de huid van de hond aan te brengen om de mijten te doden. Als er ook sprake is van een bacteriële of schimmeloorontsteking moet er een behandeling in de vorm van druppels of zalf op de oren worden aangebracht.
Vergeet zeker niet om ook uw andere huisdieren te behandelen als u die heeft (honden en katten, fretten …), zelfs als ze geen symptomen vertonen.
Doe dit rustig en stap voor stap, want uw hond heeft pijn en de eerste behandelingen zullen waarschijnlijk niet gemakkelijk zijn. Hier zijn enkele tips:
- Ga rustig bij uw hond zitten en draai zijn kop naar één kant. Giet de reinigingsoplossing in zijn oor en masseer de basis van het oor zodat het product goed in de gehoorgang doordringt.
- Laat zijn kop weer los en uw dier zal vanzelf gaan schudden. Hierdoor wordt overtollig serum en oorsmeer verwijderd.
- Veeg het oor schoon met een zakdoekje en masseer dan de binnenkant van zijn oor met de antibiotische crème die de dierenarts heeft voorgeschreven (als u die heeft). Zorg ervoor dat u uw vinger niet te ver in het oor duwt, want dan kan u uw dier pijn doen. Doe vervolgens hetzelfde aan de andere kant.
Afhankelijk van de instructies van uw dierenarts kan het zijn dat u deze handeling meerdere keren per dag moet herhalen. Zorg ervoor dat u de behandeling volledig afwerkt, zelfs wanneer u merkt dat uw hond zich beter voelt. Het is belangrijk om de behandeling tot het einde vol te houden als u de oormijt volledig wilt verwijderen.
Kan oormijt bij honden worden voorkomen?
Het beste is om preventief de staat van de oren van uw hond te controleren, vooral als hij bijvoorbeeld tijdens een wandeling in contact komt met andere honden.
Veel van de uitwendige antiparasitica die men voor de behandeling tegen teken en vlooien gebruikt, werken ook tegen oormijt. Als u uw hond regelmatig behandelt, voorkomt u zo dus oormijt. Aarzel niet om uw dierenarts om advies te vragen, want hij kan u vertellen welke producten voor u geschikt zijn.
Aarzel zeker niet om al uw honden en katten te behandelen als u meerdere dieren heeft en wanneer een van hen besmet is. Oormijt is heel besmettelijk en kan zich ook pas na enkele weken gaan ontwikkelen.
Als een van uw dieren de infectie later oploopt, kan het zijn dat u geen symptomen opmerkt. Onthoud echter dat de ziekte zich meerdere keren in uw huishouden kan verspreiden als u uw huisdier niet behandelt, en zo raakt u er nooit vanaf! Het is dus het beste om alle dieren in uw huishouden tegelijkertijd te behandelen.
Oormijt is een erg vervelende ziekte, maar als ze op tijd wordt behandeld, is ze heel gemakkelijk te genezen. Bij een infectie adviseert de ziekteverzekering u om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de dierenarts om zo uw huisdier op de juiste manier te behandelen.