Wat moet een kitten eten om gezond groot te worden?

Kittens eten niet hetzelfde voedsel als volwassen katten. Om kittens goed te helpen groeien, is het belangrijk dat ze voeding hebben die op hun leeftijd en behoeften is aangepast. We zullen in dit artikel nader ingaan op wat een kitten precies nodig heeft en waarom, zodat dat lieve kleine poesje dat u geadopteerd heeft een gezonde kat wordt waar u heel veel jaren veel liefde van krijgt en veel plezier aan heeft.

Waarom is specifieke voeding voor kittens belangrijk? 

Een kitten is klein maar wordt snel groot. Het spijsverteringstelsel en het immuunsysteem ontwikkelen zich echter langzamer. Kittens hebben daarom specifieke behoeften waar het voeding betreft. Een kitten moet voeding hebben dat evenwichtig is op het gebied van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. De kitten heeft essentiële aminozuren, tarine bijvoorbeeld, nodig. Deze kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt, maar goed uitgebalanceerde voeding kan deze wel geven. Het eten van een kitten moet rijk zij aan energie en eiwitten. Eiwitten (voor groei) en vetten (voor energie) zijn onmisbaar om de groei te stimuleren. Met voeding zonder chemische conserveringsmiddelen en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen kunt u ook de kans op allergieën verkleinen. Kies daarom voeding die speciaal is ontwikkeld voor kittens. Deze voeding bevat, normaal gesproken alle essentiële voedingsstoffen in de juiste verhouding. Deze voeding bevat over het algemeen een evenwichtige hoeveelheid dierlijke vetten, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Wat moet een kitten eten om gezond groot te worden ©Shutterstock

De etappes in het voeden van een kitten

Een pasgeboren katje voeren is niet hetzelfde als het voeren van een kat die bijna zijn eerste verjaardag viert. Specifieke kittenvoeding is belangrijk gedurende de eerste twaalf maanden, in deze tijd doorgaat de kitten twee etappes qua voeding:

Kittenvoeding van de geboorte tot 4 maanden

Na de geboorte drinken kittens, normaal gesproken, bij de moederpoes. Tijdens deze periode van intense groei hebben kittens een voeding nodig die rijk is aan antioxidanten om hun immuniteit te versterken. Moedermelk zorgt voor die behoeften, maar als ze zo’n 6 weken oud zijn kan er worden begonnen met vast voeding met een zachte textuur, om de overgang van melk naar vaste voeding te vereenvoudigen. Vanaf zo’n 9 à 10 weken kunnen ze de moederpoes verlaten om naar hun nieuwe huis te gaan (iets later is beter!). Het is belangrijk dat ze totaal geen moedermelk meer drinken als ze naar de nieuwe eigenaar gaan, anders moet de adoptie nog even wachten. In de overgangsperiode is zacht blikvoer voor kittens de beste oplossing. 

Kittenvoeding van 4 tot 12 maanden

Alhoewel het spijsverteringstelsel en het immuunsysteem langzaam sterker worden, blijven deze kwetsbaar. Aan het eind van het eerste jaar gaan groei en energiebehoefte afnemen, maar de kitten heeft nog wel licht verteerbaar voedsel nodig. Kies daarom voeding dat speciaal voor kittens is ontwikkeld. 

Een overzicht per maand

Per maand (in leeftijd) ziet de voeding van een kitten er ideaal gesproken zo uit:

  • 1 maand oud: De kitten eet 6 tot 8 maal per dag. Het eet specifieke formule melk voor kittens (of bij de moederpoes, zoals dit meestal het geval is).
  • 2 maanden oud: De kitten eet 4 tot 6 maal per dag. Het eet nog melk van de moeder of uit een fles en beging natvoer voor kittens te eten. 
  • 3 maanden oud: De kitten eet 4 maal per dag. De kitten kan nu een mix van natvoer (paté) en droogvoer (brokjes) voor kittens eten
  • 4 maanden oud: De kitten eet 3 maal per dag een mix van natvoer (paté) en droogvoer (brokjes), specifiek voor kittens
  • 5 maanden: De kitten eet 2 tot 3 maal per dag een mix van natvoer (paté) en droogvoer (brokjes), specifiek voor kittens
  • 6 maanden en ouder: 2 maaltijden per dag een mix van natvoer (paté) en droogvoer (brokjes), specifiek voor kittens

Voor een gesteriliseerde kitten kiest u liefst nat- en droogvoer dat specifiek voor gesteriliseerde kittens is ontwikkeld. 

In bovenstaand overzicht kan het droogvoer (de brokjes) eventueel weggelaten worden. 

Volg bovengenoemde frequentie van maaltijden, om de groei en ontwikkeling van uw kitten te ondersteunen. Regelmatig voeren kan ook spijsverteringsproblemen voorkomen. Zorg voor een vaste voedingsroutine voor je kitten en geef de maaltijden op gezette tijden. Dit zorgt voor structuur en maakt het makkelijker voor haar om haar eetpatroon aan te leren.

Wat moet een kitten eten om gezond groot te worden ©Shutterstock

De verschillende soorten voer voor kittens

Voer dat specifiek voor kittens is gemaakt bestaat in droge vorm (brokjes) en natte vorm (paté). Verzeker u ervan dat het eten speciaal voor kittens is samengesteld en volg de aanbevolen dosering van de fabrikant op. 

Er zijn verschillende soorten kittenvoer op de markt. De belangrijkste categorieën zijn droogvoer (brokjes), natvoer (paté) en zelfs zelfgemaakt voer. Het voordeel van brokjes is dat die niet in de koelkast hoeven en dus de hele dag kunnen blijven staan. 

Natvoer bevat een hoog watergehalte en bevordert daardoor de hydratatie van de kitten. Kieskeurige kittens zullen natvoer verkiezen boven brokken. Ook als uw kitten gebitsproblemen heeft, is natvoer makkelijk te eten. 

Een andere oplossing is de voeding van de kitten zelf te maken. Spreek daarover met uw dierenarts die u tips kan geven zodat de voeding evenwichtig is en voldoet aan de specifieke behoeften van je kitten.

Goede gewoontes in het voeden van een kitten

  • Ons eigen eten kan giftig zijn voor katten. Dit is het geval van bijvoorbeeld chocola, sommige zuivelproducten, uien en knoflook. Geef dus geen voedsel voor mensen aan een kat, zo voorkomt u gezondheidsproblemen. (Als u voor het eerst een kat adopteert, neem dan ook een kijkje naar ons artikel Giftige planten voor katten)
  • Het is belangrijk dat de kat niet te dik wordt. (Lees ook: Hou uw kat gezond en controleer zijn gewicht) Geef daarom een kitten niet te veel eten. Houd je aan de aanbevolen porties en controleer het gewicht regelmatig.
  • Als u van voedselsoort voor je kitten wilt veranderen, doe dit dan geleidelijk over een paar dagen. Dit kan problemen in het spijsverteringstelsel voorkomen.
  • Vraag voedingsadvies aan de dierenarts, die is ook daarvoor! Uw dierenarts kan adviseren over de specifieke behoeften van uw kitten, afhankelijk van zijn gezondheidstoestand en groei. Bovendien is de ene kat de ander niet, als u veranderingen opmerkt in eetlust bijvoorbeeld, raadpleeg dan uw dierenarts. 

Op de website van Santévet vindt u een schat van informatie over ziektes die katten kunnen hebben, of tips over het leven met een kat. Lees bijvoorbeeld ook: