Katten wassen zichzelf, of toch meestal

De meeste katten zijn niet meteen liefhebbers van water. Een kat wassen of in bad stoppen, is dan ook een hele opdracht. Gelukkig is dat meestal helemaal niet nodig. Katten wassen namelijk zichzelf. En deze taak nemen ze heel serieus, want na slapen is het hun voornaamste dagactiviteit.

Wanneer moet u zelf uw kat wassen?

In sommige gevallen is het echter toch aangeraden om zelf uw kat te wassen. Zo kan het voor de kat onmogelijk zijn geworden om zichzelf te wassen. Ook kan uw sneeuwbal na een nachtje stappen pikzwart thuiskomen. In deze en soortgelijke gevallen helpt u hem maar beter een handje.

  • Ziekte of ouderdom
  • Verwonding
  • Erg vuil en/of plakkerig
  • Na contact met giftige stoffen

Uw kat wassen is dus alleen in uitzonderlijke situaties nodig. Een fijne ervaring zal het waarschijnlijk niet worden. Om allebei ongeschonden en schoon uit deze actie te komen, geven we nog enkele tips mee om een kat goed te wassen.

Tips bij het wassen van uw kat

In het ideale geval kunt u vooraf al enkele keren oefenen met de kat. U voert de handeling dan al eens uit zonder water en kattenshampoo. Op deze manier zullen de meeste katten minder snel in paniek raken wanneer u effectief overgaat tot een wasbeurt. Dat is uiteraard niet altijd mogelijk.

  • Borstel de kat en probeer klitten te verwijderen alvorens u begint.
  • Voorzie een badkuip of een spoelbak en laat uw kat hier eventueel geleidelijk aan wennen.
  • Gebruik bij het wassen een speciale shampoo voor katten of kittens zonder parfum. Gebruik nooit uw eigen shampoo. Deze is namelijk niet aangepast aan de huid en vacht van uw kat.
  • Gebruik lauw water. Bij te koud of te warm water zal een kat gegarandeerd protesteren. Probeer ook het watergebruik te beperken.
  • Begin bij de nek en ga vervolgens naar onderen. Masseer de kattenshampoo goed in de vacht.
  • Vermijd contact van de shampoo en lauw water met de kop van de kat. Zeker de ogen en de oren zijn daarbij erg gevoelig.
  • Verwijder zeepresten door de kat goed af te spoelen met lauw water. Vervolgens zal de kat op natuurlijke wijze het water van zich af willen schudden. Laat de kat begaan en droog hem of haar ten slotte ook zelf met een handdoek Gebruik bij langharige katten eventueel een föhn op een lage stand.
  • Voorzie een fijne omgevingstemperatuur, want door de structuur van de huid en vacht van de kat kan het diertje snel afkoelen. Laat de kat vervolgens rustig binnen opdrogen.
  • Probeer zoveel als mogelijk uw kat gerust te stellen. Maak een praatje. Snoepjes als beloning of afleiding kunnen daarbij van pas komen.
  • Schakel eventueel een extra hulpje in dat geliefd is door de kat.

Een kat wassen, kan erg stressvol zijn. Dat geldt zowel voor het baasje als voor de kat. Draag daarom handschoenen en een trui met lange mouwen. Het is niet ongewoon als er toch eens iets fout loopt. Aarzel dan zeker niet om een arts of een dierenarts te raadplegen.

Waarom wassen katten zich?

De topprioriteit van een kat is slapen. En geef ‘m maar eens ongelijk. Daarnaast besteedt uw troeteldier ook veel tijd aan hygiëne en vachtverzorging. Dat doet hij niet uit verveling, maar om zijn huid en vacht te verzorgen.

  • De vacht schoonmaken
  • Klitten voorkomen
  • IJdelheid
  • Gezondheidsproblemen

Infobox: Katten spenderen tot wel 4 uur per dag aan vachtverzorging. Aangezien katten het hele jaar door verharen, krijgen ze wel eens een haartje binnen, wat uiteindelijk leidt tot haarballen. Borstel regelmatig uw kat om dit te verminderen. Het is aangeraden om langharige katten tijdens de rui dagelijks te kammen. Voor kortharige katten volstaat twee keer per week.

De vacht proper maken

Buiten een occasionele borstelbeurt vergen de meeste katten weinig onderhoud. Ze hebben met hun borstelachtige tong dan ook een prima hulpmiddel van Moeder Natuur meegekregen. Deze tong met kleine haakjes of papillen is er in de eerste plaats om de vacht schoon te houden. Daarnaast maakt het de huid en vacht ook meer waterbestendig door de huidtalg gelijkmatig te verdelen.

Klitten voorkomen

Een tweede reden waarom een kat zichzelf wast, is het voorkomen van klitten. Zo behoudt de vacht zijn isolerende functie. En u voorkomt ook meteen haarballen. Door een kat af en toe te borstelen, helpt u hem met het voorkomen van klitten. Zeker bij langharige katten raden we dit aan. Moet u de kat wassen? Borstel hem zeker even vooraf.

IJdelheid

Na een knuffelmomentje met uw kat begint hij zich vaak spontaan te wassen. Dat is allicht geen teken van walging, maar eerder een teken van ijdelheid. Een kat wil namelijk enkel zichzelf ruiken en na een knuffel moet uw geur dus opnieuw verwijderd worden. Voor de rest nog even goede vrienden.

Gezondheidsproblemen

Er kan ook een minder fraaie reden zijn waarom uw kat zich wast. Bijvoorbeeld uit verveling of stress, maar ook andere gezondheidsproblemen kunnen de oorzaak zijn. Sommige katten zullen zich overmatig likken. Dat hoeft nog niet meteen problematisch te zijn. Mogelijk zal u dan wel iets vaker een haarbal moeten opruimen. Soms is er wel een bepaalde oorzaak, zoals een allergie of een huidprobleem. Sommige katten zijn bovendien gefixeerd op een bepaalde plek. Dat kan leiden tot alopecia, waarbij kale plekken in de huid verschijnen of dermatitis, hetgeen een geïrriteerde huid oplevert. Het veelvuldig likken van de genitaliën kan wijzen op een blaasprobleem. Wanneer een kat zich naast het wassen ook vaak krabt op dezelfde plek kan dit wijzen op teken of vlooien. Als u vermoedt dat er iets meer aan de hand is, raadpleegt u de dierenarts. Infobox: Een kat kan zich ook plots beginnen te likken door het zogenaamde overspronggedrag. Dat is het gedrag dat een huisdier in een stresssituatie kan vertonen. Het diertje weet niet goed hoe zich te gedragen, bijvoorbeeld nadat u hem net betrapt hebt een vaas van de vensterbank te kegelen en besluit dan maar om het op een likken te zetten.

 

SantéVet,

laten we samen voor uw huisdier zorgen