Je kat alleen laten kan verlatingsangst veroorzaken
Katten kunnen, net als honden, verlatingsangst ontwikkelen. Honden hebben hier vaker last van, lees daarover het artikel train je hond om alleen te zijn, maar het komt zeker ook voor bij katten, en dan vooral bij katten die alleen (d.w.z. zonder andere huisdieren) wonen en niet naar buiten gaan, waar ze andere dieren kunnen tegenkomen. Ze gaan zich dan enorm aan “hun mensen” hechten, wat ook “hyper-attachment” wordt genoemd. Deze katten zijn gevoeliger voor hun menselijke omgeving dan de meeste andere katten en ze kunnen erg angstig zijn als ze langer dan normaal alleen worden gelaten.
Hoe weet je of een kat verlatingsangst heeft?
Verlatingsangst bij katten is te herkennen aan de volgende tekenen:
- heel erg veel miauwen (zowel overdag als 's nachts)
- de kat achtervolgt zijn eigenaar voortdurend, hij vraagt hiermee aandacht
- veelvuldig braken van onverteerd voedsel
- overdreven krabben
- niet wassen. Een kat is van nature erg proper, maar blijkt na jouw afwezigheid niet schoon te zijn
- anorexia terwijl de eigenaar weg is (bij terugkomst is de kat (flink) vermagerd)
- uitbundig begroeten als de eigenaar terugkomt (miauwen, knuffelen, over gezichten wrijven, enz.)
Verlatingsangst bij katten verhelpen of voorkomen
Je kat heeft bovenstaande verschijnselen (niet per sé allemaal!) en je wilt hem natuurlijk helpen hiervan af te komen. Dat kan! Allereerst is het belangrijk hem goed verzorgd achter te laten, met genoeg eten en drinken en een schone kattenbak. Een automatisch voedersysteem kan hierbij helpen, de kat krijgt dan op regelmatige tijden brokjes.
Katten kijken graag naar buiten, zorg er daarom voor dat hij plekjes heeft waar hij lekker kan zitten of, nog liever, liggen en zich kan overgeven aan deze hobby. Maak plek op de vensterbank, of zorg dat hij op iets hoogs kan liggen voor het raam. Ook de kat binnenshuis laten jagen kan een positief effect hebben. Dit kan bijvoorbeeld met een (speelgoed)automaat die hij moet bedienen om zijn eten te krijgen. Let er wel op dat hij dit ook effectief kan, want anders heeft hij geen eten! Je kan ook meerdere bakjes met brokjes op verschillende plaatsen verstoppen.
Een kat houdt van spelen, en spelen houdt angst weg. Probeer meerdere speeltjes om er zo achter te komen waar jouw kat graag mee speelt, wat zijn lievelingsprooi is. Speel zelf minstens 10 minuten per dag met je kat! Dit bouwt een goede relatie met de kat op. Hem borstelen is ook een goed idee. Een goede relatie kan de angst verminderen.
Als je langere tijd van huis gaat, zorg er dan voor dat iemand (een vriend, buur of catsitter) de kat niet alleen eten en drinken geeft, maar ook aandacht, door bijvoorbeeld met hem te spelen. Lees hier meer over het vinden van een oppas voor de kat.
Hoe lang kan je een kat alleen thuislaten?
Hoe lang je een kat alleen thuislaat, is natuurlijk afhankelijk van de kat zelf, wat hij gewend is en van bovengenoemde symptomen van verlatingsangst. Als jouw kat goed in zijn vel zit, en geen angstsymptomen laat zien, is een periode van 2 à 3 dagen het maximum om de kat alleen te laten. Moet je langer van huis weg? Zorg dan zeker dat er iemand regelmatig bij de kat komt kijken, en deze buiten eten ook daadwerkelijk wat aandacht geeft. Vanaf twee dagen wordt dit ook al aangeraden.
De omgeving geschikt maken voor een kat die alleen thuis is
Soms moet je je kat wel alleen thuislaten. Zorg er dan voor dat zijn leefomgeving daarop aangepast is!
Zorg voor de eerste levensbehoeften
Deze primaire behoeften zijn vaak de grootste hersenbrekers voor je afwezigheid, maar moeten wel alle aandacht krijgen:
- Er moet een schone kattenbak staan. Zo voorkom je dat je uitwerpselen elders terugvindt bij thuiskomst. Je kan een extra bak neerzetten. Bij langdurige afwezigheid verschoont de vriend of catsitter die eten komt geven, ook de kattenbak.
- Water is erg belangrijk. Katten hebben het liefst vers water, dus als je langer weggaat, moet het drinkbakje ook worden ververst. Je kan ook een waterfonteintje neerzetten. Zorg dan wel dat de kat al aan de fontein gewend is.
- En dan is er natuurlijk het voedsel. Als je kat zichzelf kan reguleren, kan je meerdere bakjes brokken neerzetten. Als hij dit niet kan, en hij alle bakjes in één keer leeg zal eten, is een automaat de oplossing. Vers voer en paté is niet lang houdbaar en kan dus alleen gegeven worden als er iemand voor de kat langskomt.
Creëer een veilige en stimulerende omgeving voor de kat die alleen thuisblijft
Sluit deuren van verboden gebieden, laat ruimtes waar hij wel mag komen open. Pas op met ruimtes waar de kat zich per ongeluk kan opsluiten, zoals bijvoorbeeld kasten. Als de kat gewend is naar buiten te gaan, geef hem dan die mogelijkheid (raampje, kattenluik ...) en als hij nooit naar buiten gaat, verzeker je er dan van dat hij niet kan ontsnappen. Geef hem ten slotte de mogelijkheid naar buiten te kijken.
Katten slapen veel, maar moeten ook de mogelijkheid krijgen te jagen. Binnenshuis zijn speeltjes hier ideaal voor, deze stimuleren katten. Laat op verschillende plaatsen speeltjes achter voor je kat als je van huis gaat.
Bij terugkomst is het mogelijk dat je voorwerpen op de vloer vindt, katten zijn nu eenmaal speels en nieuwsgierig. Zorg dus dat er niets is dat ze kapot kunnen maken en haal medicijnen en gevaarlijke (bv. scherpe) voorwerpen weg. Haal ook giftige planten uit de kamer. Dit zijn o.a. hyacinten, lelies, tulpen en narcissen.
Een kat kan langere tijd alleen thuisblijven, maar dat wil niet zeggen dat je de deur achter je dicht trekt en een week later weer openmaakt. Ook voor een kat moet worden gezorgd, de omgeving moet veilig voor hem zijn en hij mag zich natuurlijk niet vervelen. Met bovenstaande tips zou alles goed moeten verlopen.
Santévet biedt een schat van informatie over katten, hoe je voor hen zorgt en welke ziektes ze kunnen hebben, en hoe deze, indien mogelijk, te voorkomen. Lees bijvoorbeeld ook:
- Giftige planten voor katten – om te voorkomen dat je verkeerde planten in je huis en tuin hebt staan
- Houdt uw kat gezond en controleer zijn gewicht