Wormen bij de hond

Net als mensen wormen in de ontlasting kunnen hebben of een lintworm kunnen krijgen, kunnen honden ook last hebben van wormen. Dat is om verschillende redenen een probleem. Ten eerste nemen deze wormen voedingsstoffen op die het lichaam van de hond eigenlijk zelf nodig heeft. Ook kunnen ze voor ernstige lichamelijke problemen zorgen. Daarnaast is het ook zo dat de eitjes en larven van deze wormen erg besmettelijk kunnen zijn, in sommige gevallen ook voor mensen. Daarom is het verstandig om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen en alert te zijn op mogelijke symptomen van een wormenbesmetting bij de hond.

wormen in een labo
Wormen hond - 123rf

Veel voorkomende soorten wormen bij de hond

Er zijn verschillende soorten wormen die zich in het lichaam van de hond kunnen nestelen. We bespreken een vijftal mogelijke wormen bij de hond:

Spoelwormen

Geloof het of niet, bijna honderd procent van de jonge honden wordt geboren met spoelwormen. Hiermee worden zij in de baarmoeder al besmet worden, maar besmetting gebeurt ook via de moedermelk van volwassen honden. Spoelwormen zijn daarom de meest voorkomende wormen waarmee honden besmet raken. Ook mensen kunnen besmet worden met deze spoelwormen. Deze kunnen schade veroorzaken in de lever en longen van de mensen en zelfs de ogen en hersenen van mensen aantasten. Hoewel volwassen wormen in de darm van de hond kunnen voorkomen, hoeft een besmetting zich niet altijd te vertalen in wormen die naar buiten komen via de ontlasting. Andere symptomen van een spoelwormbesmetting bij een pup zijn hoesten en in sommige gevallen een longontsteking, braken, diarree en een dik ‘wormbuikje’. Hierdoor kunnen ze vermageren of minder goed groeien. Om van spoelwormen af te komen, moet je hond een ontwormingsmiddel krijgen.

Lintworm

Als er ‘rijstkorrels’ in de ontlasting van de hond zitten, kan de hond besmet zijn met een lintworm. Dit zijn platte, lange wormen die uit segmenten bestaan en zich in de dikke en dunne darm met weerhaakjes aan de darmwand hechten. Zo’n segment lijkt een beetje op een rijstkorrel, net als de maden ervan die in de ontlasting van de hond terecht kunnen komen. Hoewel er meer dan één soort lintworm bestaat, geldt in de meeste gevallen dat besmetting van mensen met de lintworm van een hond vrijwel niet voorkomt. Toch is het belangrijk om lintworm-besmetting te behandelen, want het kan ook om een vossenlintworm gaan, en die kan bij mensen de lever, botten, longen en hersenen ernstig aantasten.

Franse hartworm

De Franse hartworm leeft in kikkers en slakken, die honden ermee kunnen besmetten. De wormen gaan dan door de darmwand naar het hart en de longslagader van de hond. In deze longslagader leggen ze eitjes, die vastlopen in de long. Zo kan de Franse hartworm leiden tot ernstige longproblemen. De Franse hartworm kan ook in België opgelopen worden.

Dirofilaria

Dirofilaria is een andere soort hartworm die niet in België voorkomt, maar wel in landen langs de Middellandse Zee. Deze wordt overgebracht op honden door muggen. Eenmaal in het lichaam van de hond kan dirofilaria veel schade aanrichten aan het hart en de longen van de hond. Omdat bij deze hartworm ontwormen niet eenvoudig is, is het zaak om een dirofilaria-besmetting te voorkomen.

Zweepworm

De zweepworm staat ook wel bekend als kennelworm of trichuris vulpis. Het is een zeer besmettelijke soort worm die in de darm leeft. Daar veroorzaakt de zweepworm bloederige en slijmerige ontlasting bij de hond. De eieren van de zweepworm die bij diarree naar buiten kunnen komen, zijn zeer besmettelijk en blijven lang leven. Zweepwormen komen in het bijzonder voor in omstandigheden met een matige hygiëne.

Wormen bij de hond
Wormen bij de hond (© Shutterstock)

Adviezen wat betreft hygiëne

Om wormbesmettingen te voorkomen, is hygiëne van groot belang. We geven vier tips:

  • Was vaak en goed de handen om zelfbesmetting of verspreiding zo veel mogelijk te voorkomen.
  • Verschoon regelmatig de plaats waar de hond veel ligt, want in potentie zijn dit haarden voor de verspreiding van wormeitjes.
  • Hond én kinderen in het huishouden? Houd de nagels van de kinderen kort om te voorkomen dat er besmettelijke vuiligheid onder kan blijven zitten.
  • Laat de hond niet uit bij speelplekken voor kinderen om besmetting te voorkomen en ruim ontlasting van de hond op. Dit mag in het restafval.

Ontwormen

Door een hond een ontwormingsmiddel te geven, kan niet alleen voorkomen worden dat er ernstige lichamelijke problemen ontstaan, maar ook dat andere dieren of kinderen besmet kunnen raken. De uitscheiding van wormeieren die besmetting voor besmetting kan zorgen, neemt af als er vier keer per jaar ontwormd wordt. Om de uitscheiding geheel te voorkomen, is het aan te raden om twaalf keer per jaar te ontwormen – zeker als de hond rauw vlees eet – en dat ook het hele jaar lang vol te houden. Bij pups is aan te raden om ze iedere twee weken te ontwormen totdat ze acht tot tien weken oud zijn, en daarna over te gaan om maandelijks te ontwormen. Drachtige teven kan je beter geen ontwormingsmiddel geven. Het is verstandig om met de dierenarts te overleggen wat een passend schema en middel is voor ontworming van de hond.

Gedrag van de hond bij wormen

Veel dieren met wormen hebben geen klinische klachten. Elke pup wordt zoals gezegd in de baarmoeder namelijk al besmet met spoelwormen. Ook in de moedermelk zitten larven van de spoelworm. Wanneer er klachten optreden door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een jong dier met veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmobstructie krijgen. In het ergste geval kan het dier hieraan sterven. Bij volwassen honden vindt u de wormen pas terug in de ontlasting of het braaksel als de besmetting heel hevig is, met bijvoorbeeld diarree of sterk afvallen als symptomen. De hond kan jeuk rond de anus krijgen en dan gaan honden vaak gedrag vertonen waarbij ze gaan ‘sleetje rijden’ om van de jeuk af te komen.

Wormen bij de hond
Wormen bij de hond (© Shutterstock)

Welke ontwormingskuur is het best voor uw hond?

Ontwormingsmiddelen bestaan in verschillende formaten en vormen. Heel handig zijn tabletjes om deze vervelende darmparasieten te doden. U kiest ook best een ontwormingsmiddel met een brede werking of een breed spectrum zoals dat heet. Wie liever geen tabletjes geeft, kan ook een pasta kopen die eveneens oraal wordt toegediend. Welk ontwormingsmiddel u ook kiest, zorg ervoor dat u advies inwint over de juiste dosering van het middel in functie van het gewicht van uw hond. Als u een te lage dosering gebruikt, zal de behandeling niet werken. Bij een te hoge dosering kan uw hond last krijgen van nevenwerkingen. Laat u dus altijd adviseren door een professional. We komen hier later op terug in dit artikel.

Is ontwormen belastend voor het lichaam van de hond?

Het is niet raar om te denken dat maandelijks ontwormen met medicatie mogelijk ongezond is voor het lichaam van een hond. In de meeste gevallen merkt een hond echter weinig van een ontworming. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar ze zijn niet onmogelijk. Omdat er verschillende ontwormingsmiddelen bestaan waarbij verschillende werkzame stoffen gebruikt worden, kan er bij bijwerkingen gekozen worden om een ander middel uit te proberen. Dat kan uiteraard in overleg met een dierenarts.

Wat als u uw hond niet ontwormt?

Ook al merkt u gedurende langere tijd niets aan uw hond,toch kan een besmetting met wormen gezondheidsproblemen veroorzaken. Soms kunnen hondenwormen worden overgedragen op mensen of via de ontlasting van hond op hond worden verspreid. Ruim daarom altijd de ontlasting van uw hond op. Dit helpt tegen een herbesmetting en beschermt andere honden.

Bij de mens kunnen de larven ontstekingen in het lichaam veroorzaken, met griepachtige symptomen. Bepaalde organen, zoals de lever, hersenen en ogen, kunnen zelfs aangetast worden door spoelwormeieren bij mensen met een slechte weerstand. Mensen besmetten zichzelf via microscopisch kleine wormeieren, die in ontlasting (zandbak, tuin) en de vacht van de hond zitten.

Kinderen zijn extra gevoelig voor worminfecties. Onderzoek wees eerder uit dat er een verband bestaat tussen astma bij kinderen en spoelworminfecties. Laat tot slot uit voorzorg uw kinderen altijd hun handen wassen na het spelen met de hond. Ontwormen loont dus zeker de moeite, want u bestrijdt het fenomeen voor het problemen oplevert. Zo houdt u uw hond, uzelf en uw gezin gezond.

Beste moment om te ontwormen

Na het toedienen van een ontwormingsmiddel kunnen honden en puppy’s zoals gezegd last krijgen van milde en kort durende bijwerkingen zoals gebrek aan eetlust, maagdarmklachten of braken. U geeft het ontwormingsmiddel daarom best niet op een lege maag, maar tijdens het eten of erna. U kunt uw hond laten zitten, zijn kop omhoog houden en de tablet achteraan de keel stoppen en de muil even dicht houden en hem aaien, zodat uw hond gaat slikken. Daarna beloont u uw hond met iets lekkers. Of u mengt het ontwormingsmiddel onder het eten, tenzij uw hond zo’n fijnproever is dat hij het tabletje weet te vinden en het uitspuugt. In dat geval kunt u het in een stukje worst stoppen of eenvoudigweg een ontwormingsmiddel in pastavorm gebruiken en het onder het eten mengen. Vraag hiervoor om advies bij de dierenarts. Tip: ontvlooi nooit tegelijk met het ontwormen.

Hoe lang kunnen wormen overleven buiten het lichaam van de hond?

Wormen leggen eitjes, en dat zijn er massa’s op een dag. Deze blijven maanden tot jaren besmettelijk. De wormeitjes blijven ook aan de vacht of de poten van uw hond kleven. Zo besmetten ze zichzelf keer op keer wanneer ze zich likken. Zelfs honden die niet vaak naar buiten gaan, kunnen zo een infectie krijgen, omdat de eitjes vaak via schoenzolen kunnen overleven en zo hun weg vinden naar uw huis.

Wormen bij de hond
Wormen bij de hond (© Shutterstock)

Wat kost het?

Een ontwormingskuur is dus de beste oplossing om zowel uw huisdier, als uw gezin en uzelf gezond te houden! Een ontwormingskuur is ook helemaal niet duur. Het is beter hier op tijd en stond een bepaald bedrag aan te besteden, dan daarna facturen van de dierenarts te betalen, of erger nog, zelf ziek te worden en een hoge ziekenhuisfactuur in uw brievenbus te krijgen.

Veelvoorkomende fouten bij het ontwormen van honden

Baasjes van honden weten hoe belangrijk het is om ze parasietvrij te houden. Maar soms kunt u in alle goede bedoelingen fouten maken bij het ontwormen. Dit is gevaarlijk voor uw hond en kan ook schadelijk zijn voor de rest van uw gezin.

  • Een ontwormingsmiddel gebruiken zonder rekening te houden met het gewicht van de hond. Weeg uw dier eerst, zo vermijdt u een onder- of overdosering en dus geen doeltreffende aanpak of net te veel bijwerkingen voor uw huisdier.
  • Het ontwormingsmiddel daarna vergeten opnieuw toe te dienen. Soms vergeten baasjes de tweede dosis na twee weken toe te dienen. Met één enkele dosis zal uw huisdier niet succesvol ontwormd zijn en moet u weer van vooraf aan beginnen.
  • Denken dat alle ontwormingsmiddelen werken tegen alle parasieten. Uw hond kan besmet zijn met verschillende soorten wormen. Daarom gebruikt u het best een middel met een breed spectrum, zoals we eerder in het artikel al vermeldden, om te voorkomen dat u maar één parasiet uitroeit, en er zich andere in de darmen van uw hond nestelen.
  • Het ontwormingsmiddel wordt niet correct ingenomen en verteerd. Zoals we al eerder zeiden, moet u dus trucjes toepassen om er zeker van te zijn dat uw hond het ontwormingsmiddel, in welke vorm dan ook, wel degelijk heeft doorgeslikt.
  • Maar één hond ontwormen als u meerdere honden hebt. Dit komt neer op een slechts gedeeltelijke en niet doeltreffende ontworming, aangezien de dieren die u niet ontwormt, opnieuw een gevaar kunnen betekenen voor de andere. Zo houdt u de vicieuze cirkel in stand.

Over de auteur

Elliot Barcet