Wat is een teek?
Een teek is een kleine parasiet die zich voedt met het bloed van dieren, waaronder zoogdieren, vogels en soms zelfs reptielen en amfibieën. Ze komen in veel omgevingen voor, waaronder bossen, weilanden, parken en tuinen.
Teken doorlopen verschillende ontwikkelingsstadia. Ze gaan van ei naar larve, nimf en zo tot een volwassen dier. In elk stadium moeten ze zich met bloed voeden om naar het volgende stadium te kunnen gaan. Het zijn uitwendige parasieten, wat betekent dat ze zich vasthechten aan de huid van hun gastheer om zich met diens bloed te voeden. Teken zijn vaak te vinden in beboste, grasachtige en vochtige omgevingen waar ze zich gemakkelijk aan voorbijkomende gastheren kunnen hechten.
Hoe ziet een teek bij katten eruit?
Het uiterlijk van een teek kan variëren afhankelijk van het ontwikkelingsstadium.
Teken kunnen erg klein zijn, vooral als ze zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium bevinden. Ze kunnen voorkomen als kleine zwarte of bruine puntjes op de huid van katten. Als ze zich met bloed hebben gevoed, zijn ze "voldaan" en daardoor groter (tot wel 1 cm!).
Teken hebben een ovale of afgeronde vorm als ze aan de huid van de kat vastzitten. Ze voeden zich met bloed en ze zijn vaak donker of bruin van kleur. Als ze zich nog niet hebben gevoed kunnen ze er ook lichter uitzien. Ze kunnen onbeweeglijk lijken als ze zich met bloed voeden, en als ze nog niet stevig vastzitten kunnen ze bovendien ook langzaam bewegen.
Teken hechten zich bij katten vaak op plekken waar de huid dunner is, zoals rond de oren, nek, poten en onder de staart.
Hoe gevaarlijk zijn teken voor katten?
Teken kunnen verschillende gevaren vormen voor katten:
- Overdracht van ziekten: Teken kunnen een aantal ernstige ziekten overbrengen op katten wanneer ze zich voeden met hun bloed, waaronder Bartonella, oftewel kattenkrabziekte. Deze ziekte kan koorts, bloedarmoede en stollingsstoornissen veroorzaken.
- Huidproblemen: Sommige katten kunnen allergishe reacties op tekenbeten ontwikkelen, wat kan leiden tot ernstige jeuk, huidirritatie en soms secundaire huidinfecties.
- Bloedarmoede: Teken voeden zich met het bloed van hun gastheer, wat kan leiden tot een tekort aan bloed bij zwaar besmette katten. Dit kan resulteren in bloedarmoede als de situatie niet snel wordt aangepakt.
Welke ziekten kunnen teken op mensen overbrengen?
Als een kat vol teken zit, kunnen ze hun omgeving en zo mensen in de buurt besmetten. Ze zijn ook gevaarlijk voor ons, omdat ze een aantal ziekten kunnen overbrengen:
- De ziekte van Lyme: Dit is de meest voorkomende door teken overgebrachte ziekte in Frankrijk en Europa. Ze wordt veroorzaakt door een bacterie van de familie van Borrelia. De symptomen van de ziekte van Lyme kunnen heel uiteenlopend zijn, zoals bijvoorbeeld een karakteristieke cirkelvormige huiduitslag, koorts, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn, extreme vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren, enz. Deze aandoening kan ook voorkomen bij honden.
- Frühsommer-Meningoenzephalitis of tekenencefalitis (FSME): Dit is een virale infectie die het centrale zenuwstelsel kan aantasten. De symptomen van FSME kunnen ernstig zijn en omvatten koorts, hoofdpijn, braken, stijve nek, enz.
Andere, zeldzamere ziekten zoals anaplasmose, babesiose, tularemie en rickettsiose kunnen ook worden overgedragen. Dierenartskosten voor ziekten worden, net als ongevallen, vergoed door de Santévet ziekteverzekering voor katten.
Hoe een teek bij katten verwijderen?
Het is belangrijk dat u weet hoe u een teek bij uw kat moet verwijderen om infecties of overdraagbare ziekten te voorkomen. Zorg ervoor dat u het juiste materiaal heeft en verwijder de teek voorzichtig om te voorkomen dat er delen van de teek in de huid van de kat achterblijven. Als u problemen heeft of wanneer u ongerust bent, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts.
Een teek verwijderen met een tekenverwijderaar
Zorg dat u een tekentang heeft die speciaal werd ontworpen voor het verwijderen van teken en schone latex handschoenen. Plaats de tekenverwijderaar rond de teek, zo dicht mogelijk bij de huid van de kat.
Draai de tekentang voorzichtig tegen de klok in. De teek zou vanzelf moeten loskomen en vast blijven zitten in de tang. Blijf draaien totdat de teek helemaal los is. Reinig en desinfecteer de plek van de beet. Houd deze plek en het gedrag van uw kat de komende dagen goed in de gaten.
Een teek verwijderen zonder speciale tang
Draag latex handschoenen om direct contact met de teek te vermijden en houd een schoon pincet bij de hand. Pak de teek stevig vast met het pincet dicht bij de huid van de kat. Draai de teek totdat hij loskomt, maar let erop dat u de teek niet plet of delen ervan in de huid achterlaat.
Maak na het verwijderen van de teek de plek van de beet schoon met water en zeep en desinfecteer daarna met een antisepticum.
Houd de plek van de beet en het algemene gedrag van uw kat in de gaten. Raadpleeg zo snel mogelijk een dierenarts als er ongewone symptomen optreden.
Is het ernstig als de kop van de teek in de huid van de kat achterblijft?
U voorkomt best dat de kop van de teek in de huid van de kat achterblijft, maar als dat toch gebeurt, is dat niet noodzakelijk een medisch noodgeval. Het is belangrijk om het gebied van de beet te controleren op tekenen van infectie. In de meeste gevallen zal het lichaam van de kat het resterende deel van de teek op natuurlijke wijze verwijderen.
Als u tekenen van een infectie opmerkt, zoals roodheid, zwelling, overmatige warmte, afscheiding met etter of abnormaal gedrag van uw kat, maak dan een afspraak voor een bezoek aan de dierenarts.
Hoe lang kan een teek op een kat blijven zitten?
Algemeen genomen kan een teek enkele dagen of zelfs enkele weken op een kat blijven zitten en zich voeden met bloed.
Kan een teek op een kat vanzelf weggaan?
Een teek kan de kat zelf loslaten zodra hij zich heeft volgezogen met bloed. Als hij genoeg heeft gegeten, kan hij gewoon van het gastdier afvallen. Dit kan echter enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van de teek en andere omgevingsfactoren.
Welke behandeling bestaat er om katten tegen teken te beschermen?
Uw dierenarts kan u enkele preventieve maatregelen voorstellen die zijn afgestemd op de levensstijl van uw kat. Er bestaan verschillende soorten antiparasieten : spot-on pipetten, halsbanden, tabletten, sprays, enz. Ze kunnen ook beschermen tegen vlooien en wormen.
Lees ook :
Samengevat:
Teken zijn potentieel gevaarlijke uitwendige parasieten voor zowel katten als mensen. Het is daarom erg belangrijk om uw huisdier goed te beschermen met de juiste antiparasitaire producten.
Santévet
Marktleider in verzekeringen voor dieren