Mijn kat drinkt veel water
Katten zijn over het algemeen geen grote drinkers. Of katten veel of weinig drinken, hangt ook af van hun dieet. Een kat die natvoer (blikvoer) eet, drinkt minder, omdat zijn waterbehoefte deels wordt gedekt door zijn voedsel. Een kat die alleen droogvoer (kattenbrokken) eet, drinkt meer om zijn waterbehoefte te dekken.
Als algemene regel geldt dat een gezonde kat tussen de 50 en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht per dag drinkt. Dit komt overeen met ongeveer 275 ml water voor een kat van 5 kg.
Als je kat ineens veel meer drinkt, kan dat wijzen op een onderliggend medisch probleem, zoals nierproblemen of diabetes mellitus.
Oorzaken van veel drinken
Het voer
Droogvoer, zoals kattenbrokjes, bevat veel minder water (gemiddeld 5%) dan natvoer. Katten die enkel droogvoer krijgen, hebben daarom een hogere waterbehoefte.
Het zout in het voer of de kattensnoepjes kan de drinkbehoefte ook verhogen. Als je je kleine viervoeter koud vlees of gerookte zalm als snack geeft, zal zijn zoutinname te hoog zijn en kan hij uitgedroogd raken.
Wist je ook dat er bepaald voedsel giftig is voor katten?
Warmte
Hoge temperaturen kunnen leiden tot een verhoogde wateropname. Dit is volkomen normaal. Maar een gebrek aan hydratatie bij warm weer kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de kat. Het is belangrijk om je kat een rustige plek te geven, uit de zon, waar hij kan ontspannen.
Op warme dagen moet het water regelmatig worden ververst en koel (niet koud) worden gehouden. Wist je dat katten dol zijn op waterfonteinen? Het is zeker de moeite waard om er een aan te schaffen voor de zomermaanden. Een waterfontein motiveert katten om vaker te drinken, doordat het water voortdurend stroomt.
Lichamelijke activiteit
Katten die buiten leven, zijn actiever, omdat ze meer lichaamsbeweging hebben. Daarom drinken ze over het algemeen meer dan binnenkatten. Ze lopen, rennen en springen, dus hun hydratatiebehoeften zijn anders.
Als het erg warm is, beperk dan hun dagelijkse uitstapjes. Om aan hun fysieke behoefte te voldoen, kun je zorgen voor een koele ruimte met spelletjes, krabpalen, enz.
Moederpoes
Zogende poezen hebben een grotere waterbehoefte. Ze kunnen erg veel dorst hebben en dat is heel normaal. Het water dat de poes binnenkrijgt, gaat over in de melk die ze produceert. Daarom is haar behoefte tijdens deze levensfase groter. Je moet ervoor zorgen dat ze altijd goed gehydrateerd is.
Ziektes
Het is belangrijk om de algemene gezondheid en het gedrag van je huisdier in de gaten te houden. Een ziekte kan de reden zijn voor overmatige dorst en veel plassen.
Mijn oude kat drinkt veel
Een oudere kat die veel drinkt, kan een medische reden hebben. Oudere katten hebben vaker last van nierfalen. De nieren van een oudere kat werken minder goed, waardoor meer water nodig is om afvalstoffen af te voeren. Een overactieve schildklier versnelt de stofwisseling, waardoor de kat meer dorst krijgt. Ook kunnen medicijnen of een ander medisch probleem een rol spelen. Diabetes mellitus, of suikerziekte, zorgt ervoor dat de kat meer vocht nodig heeft, omdat suikers in de urine terechtkomen.
Mijn kat drinkt veel en eet weinig
Als je kat veel drinkt maar weinig eet, kan dit een teken zijn van een ziekte. Veel katten met deze symptomen hebben een onderliggend probleem, zoals nierfalen, diabetes mellitus of een ontsteking in het lichaam.
Mogelijke oorzaken:
- Nierproblemen: afvalstoffen worden niet goed uitgescheiden, wat misselijkheid en minder eetlust veroorzaakt.
- Leverproblemen kunnen de eetlust verminderen, terwijl de dorst toeneemt.
●Baarmoederontsteking: bij een niet-gesteriliseerde poes kan een baarmoederontsteking leiden tot veel drinken en minder eten.
Mijn kat drinkt ineens veel
Als je kat opeens veel meer drinkt dan normaal, is het verstandig om dit in de gaten te houden. Een verandering in drinkgedrag kan een symptoom zijn van een onderliggende ziekte.
Hoe herken je dit?
- Je vult de waterbak vaker bij dan normaal.
- Je kat zoekt vaker naar andere waterbronnen, zoals een kraan of vijver.
- De urine van je kat wordt wateriger en hij plast meer.
Mijn kat drinkt en plast veel
Veel drinken en veel plassen gaan vaak samen en kunnen wijzen op nierproblemen, diabetes mellitus of een schildklierprobleem.
Katten met nierproblemen drinken veel meer water, omdat hun nieren niet goed functioneren en afvalstoffen minder efficiënt filteren. Dit leidt tot verhoogde urineproductie (polyurie), waardoor de kat vaker moet plassen. Soms kan de kat de kattenbak niet op tijd bereiken en plast dan in huis. Ook kunnen pijn of blaasontstekingen (die vaker voorkomen bij katten met nierproblemen) ervoor zorgen dat de kat buiten de bak plast.
Wanneer ga je best naar de dierenarts?
- Als je kat binnen een paar dagen een duidelijke toename in drink- en plasgedrag vertoont.
- Als de urine een afwijkende geur heeft of er bloed in zit.
- Als de kat andere symptomen vertoont, zoals gewichtsverlies of braken.
Hoe kun je merken dat je kat ziek is?
Het is belangrijk om veranderingen in het gedrag en de gezondheid van je kat op tijd op te merken. Let op de volgende symptomen:
- gewichtsverlies
- veranderingen in vacht of huid
- verminderde activiteit
- braken of diarree
Waar krijgen katten dorst van?
Als je kat meer drinkt, betekent dat vaak dat hij meer dorst heeft. Katten krijgen dorst van bepaalde voeding, medicatie of door bepaalde ziektes. Katten die bijvoorbeeld alleen droogvoer eten, drinken vaak meer. Daarnaast kunnen sommige medicijnen ervoor zorgen dat de kat meer vocht nodig heeft. Sommige genetische of hormonale aandoeningen kunnen leiden tot meer dorst.
Wat betekent het als je kat veel water drinkt?
Als je kat meer drinkt (en plast) dan vroeger, is het belangrijk om te onderzoeken waarom. Een plotselinge toename van waterinname kan een teken zijn van een onderliggende aandoening. Houd bij hoeveel je kat drinkt en let op andere veranderingen in zijn gedrag. Raadpleeg bij twijfel een dierenarts voor de juiste behandeling.
Advies van Santévet: hoeveel drinkt een kat met nierfalen?
Een kat met nierfalen drinkt vaak veel meer dan een gezonde kat, omdat de nieren minder goed werken.
Naast veel drinken kunnen katten met nierfalen last hebben van gewichtsverlies, een doffe vacht en minder eetlust. Om nierproblemen te behandelen, is het belangrijk om een aangepast dieet te geven dat de nieren minder belast en de vochtbalans ondersteunt. Regelmatige controles bij de dierenarts zijn cruciaal om de voortgang van de ziekte op te volgen en tijdig in te grijpen wanneer nodig.
Een kattenverzekering bij Santévet is heel praktisch, aangezien behandelingen voor nierfalen langdurig en kostbaar kunnen zijn. Met een goede verzekering worden medische kosten gedeeltelijk of volledig vergoed, zodat je kat de best mogelijke zorg krijgt zonder financiële kopzorgen.