Waarom en wanneer moet ik mijn kat laten steriliseren?

Waarom uw kat laten steriliseren? Is dit verplicht? Is dat goed voor mijn huisdier? Welke voordelen levert steriliseren of castreren op voor mijn huisdier? Er zijn heel wat vragen die u zich kan stellen vooraleer u uw huisdier laat steriliseren. Het steriliseren van katten is soms verplicht en soms sterk aangeraden, daarom is het belangrijk de voor- en nadelen te kunnen afwegen.

Is sterilisatie van katten verplicht?

In België is het verplicht om katten te laten steriliseren of castreren en dit voordat de kat 5 of 6 maanden oud is. De eerste krolsheid van een kat treedt gemiddeld op 9-10 maanden leeftijd op. Kijk hiervoor de regelgeving in uw gewest na. Deze ingreep is verplicht omwille van de overpopulatie van katten en om dus het aantal zwerfkatten te verminderen. De dierenarts kan u de maximumleeftijd voor sterilisatie of castratie ook vertellen. Een kat chippen is eveneens verplicht. Let wel, deze wet geldt zowel voor poezen (kattinnen) als voor katers.

In Nederland is de sterilisatie van katten niet verplicht, al gaan er wel steeds meer stemmen op om ook een dergelijke wet aan te nemen.

Waarom is sterilisatie van een kattin verplicht in België?

In België is de wet om sterilisatie van katten te verplichten aangenomen, simpelweg omdat er te veel katten zijn. Er zijn niet genoeg gezinnen om al de jonge (en ook oudere) katten op te nemen, de asielen zitten overvol en de katten komen op straat terecht. De vele katten in de asielen moeten uiteindelijk zelfs worden afgemaakt. Om een einde te maken aan de overpopulatie van katten is deze wet ingevoerd.

Welke kosten gaan gepaard met de sterilisatie van uw kat?

Als u uw kat laat steriliseren bij de dierenarts, komen daar uiteraard kosten bij kijken. Een klassieke sterilisatie kost gemiddeld 50 à 150 euro. Natuurlijk hangen de kosten af van waar u uw kat laat steriliseren en hoe groot uw kat juist is. De precieze kosten zullen dus afhangen van die factoren en van uw specifieke situatie. 

Castreren of steriliseren?

Castratie betekent dat de geslachtsorganen worden verwijderd, bij sterilisatie worden de geslachtsorganen (eileiders bij poezen, zaadleiders bij katers) onderbroken zodat de kat onvruchtbaar wordt. In de volksmond spreken we van castratie van een kater en sterilisatie van een poes, alhoewel de eileiders worden verwijderd en het dus eigenlijk castratie is.

Op welke leeftijd moet een kat gesteriliseerd of gecastreerd worden?

Katten kunnen vanaf 8 weken worden gesteriliseerd, en dit geldt voor zowel katers als poezen. Dit is eigenlijk voordat ze voor de eerste keer krols worden. Voor katertjes geldt dat de testikels wel al voelbaar moeten zijn. Meestal wordt er gewacht tot de kat zo’n vijf maanden oud is, en ideaal gesproken weegt de kat 1 kg en is hij ook gevaccineerd. Latere sterilisatie kan nog gedurende het hele leven, ongeacht of de poes al of geen dracht heeft gehad.

Een dracht is niet nuttig en ook niet noodzakelijk. Een poes die jongen ter wereld brengt, is niet noodzakelijk gezonder, noch lichamelijk, noch mentaal!

Het is in ieder geval nooit te laat om deze ingreep te laten uitvoeren. De ingreep om een kattin rond de leeftijd van 6 maanden te steriliseren, of om een kater te castreren, is routine voor een dierenarts. U kan er altijd met hem of haar over praten en advies vragen.

Hoe lang na de sterilisatie kan ik de kat ophalen?

Vaak blijft de kat nog een nachtje bij de dierenarts alvorens u het beestje kunt ophalen.

Welke goede redenen zijn er om een kat te laten steriliseren?

Naast het wettelijke aspect, vermijdt u natuurlijk heel wat problemen door uw kat te laten steriliseren. Katers gaan, als ze vruchtbaar zijn, sproeien, sterk ruikende urine loslaten, rondzwerven en vechten met andere katers. Castratie kan bijvoorbeeld het risico op verwondingen en ongevallen op de openbare weg beperken. Krolse poezen kunnen ook sterk ruikende urine sproeien en veel miauwen. Niet gesteriliseerde poezen zijn zo om de 3 weken een week lang krols.

Sterilisatie voorkomt ook ernstige ziekten zoals baarmoederontsteking of melkklierkanker (in 90% van de gevallen kwaadaardig). Als de poes voor de eerste krolsheid wordt gecastreerd, is de kans op baarmoederontstekingen en melkklierkanker bijna 0.

Wat verandert er na de sterilisatie van de kat?

Sterilisatie zorgt ook voor een beperking van virale of seksueel overdraagbare ziektes: Kattenleukemie (Leukemie-FeLV) en kattenaids (FIV). FeLV is een gevaarlijk virus dat direct wordt overgedragen tussen katten door contact via speeksel, bij bijten, maar ook via het delen van een etensbakje. De ziekte kan ook worden overgedragen door borstvoeding, bloedtransfusies en via de placenta. Een kat met leukemie zal niet langer dan 3 jaar te leven hebben. Kattenaids kan worden overgedragen door speeksel of sperma. FIV, de medische naam voor kattenaids, kan niet van katten op mensen worden overgedragen. Een kat met FIV heeft een lagere weerstand, zodat hij gevoeliger is voor ziektes. Kattenaids hoeft niet dodelijk te zijn.

Een gecastreerde kater of een gesteriliseerde kattin leeft twee keer zo lang bij zijn of haar baasje! Als dat geen goede reden is ...

Daarnaast zijn er natuurlijk de voordelen voor de samenleving: katten planten zich snel voort en er is een ‘kattenoverschot’ ontstaan. Steeds meer katten worden daarom zwerfkatten die op straat leven, met de bijbehorende overlast. Door katten (verplicht) te laten steriliseren kunnen we zorgen dat op termijn de katten die geboren worden, allemaal een liefhebbend gezin vinden om voor hen te zorgen.

Zo zijn er ook redenen om een hond te laten steriliseren. Bent u hondeneigenaar? Dan zult u daar uw antwoorden vinden.

De operatie: hoe gaat de sterilisatie van de kat?

Kittens herstellen snel van deze operatie. Enkele uren na de ingreep lopen ze weer levendig rond. De ingreep duurt ook minder lang bij een kitten dan bij een volwassen kat, ze hebben immers nog niet veel vet in de buik waardoor de organen goed zichtbaar zijn.

Moet de kat nuchter zijn voor de sterilisatie?

De operatie gebeurt onder narcose. De kat moet daarom nuchter zijn sinds de avond voor de operatie en mag pas de dag na de operatie weer eten (in de ochtend). Kittens mogen tot een paar uur voor de operatie en al vlak na de operatie, als ze weer goed wakker zijn, eten. Dit komt omdat kittens minder reserves hebben dan volwassen katten en omdat ze hun suikerspiegel nog niet kunnen reguleren.

Kan de ziekteverzekering voor huisdieren u helpen om deze ingreep te financieren?

Door gebruik te maken van het preventiebudget, zoals voorgesteld door SantéVet, kan u effectief de kosten voor deze ingreep financieren. Alle formules stellen dit type forfait voor, en u kan dit perfect gebruiken voor een dergelijke ingreep. Een tariferingsaanvraag voor uw kat doen, brengt geen enkele verplichting met zich mee.

Lees meer over onze kattenverzekering.

Als katteneigenaar en ongetwijfeld -liefhebber heeft u natuurlijk het beste voor met uw kameraadje. Santévet geeft u graag tips over een goed en lang leven met een kat.