Artrose bij katten

Minstens 26% en hoogstens 90% van de katten zou aan artrose lijden. Bij katten die 14 jaar of ouder zijn, heeft minstens 82% last van deze ziekte. Katten kunnen hierdoor veel pijn hebben en helaas worden de symptomen van artrose niet altijd herkend door de eigenaar, waardoor de pijn niet wordt bestreden. Katten kunnen bovendien hun pijn ook goed verbergen. Behandelingen, waardoor de kat minder of geen pijn meer heeft, bestaan wel degelijk en kunnen uw kat een onbezorgde oude dag bezorgen.

Wat is artrose?

Bij het ouder worden, kunnen zich veranderingen voordoen in de gewrichten, wat leidt tot slijtage van het kraakbeen. Het gebrek aan kraakbeen zorgt voor extra botvorming (botwoekeringen) waardoor het bewegen van het gewricht pijnlijker en moeilijker wordt. Er ontstaan pijnlijke ontstekingen in de gewrichten met artrose. Dit probleem kan in alle gewrichten van de kat voorkomen, maar artrose zit meestal in rug, knie, heup, schouder of elleboog. Een kat met artrose is veel minder soepel dan voorheen. Bovendien doen de gewrichten pijn, vooral bij bewegingen. Artrose wordt geleidelijk aan erger, en ook pijnlijker als er geen behandeling is.

Ook honden kunnen artrose hebben, lees ons artikel over artrose bij honden om daar meer over te weten.

Hoe kan u artrose bij katten herkennen?

Om uw kat te helpen, is het eerst noodzakelijk om artrose te herkennen. Als u de symptomen herkent kan u uw beestje meenemen naar de dierenarts die de artrose en vooral de pijn kan behandelen. De kat zal u er dankbaar voor zijn! Let wel, een kat verbergt vaak zijn pijn.

Als uw kat één of meerdere van onderstaande symptomen vertoont, raden we u dan ook aan naar de dierenarts te gaan:

  • Bewegen doet pijn. Uw kat beweegt dan ook minder, lijkt erg lui, gaat er minder vaak op uit, speelt minder, kortom, de kat is veel minder actief.
  • Uw kat beweegt ook minder soepel. Het meest opmerkelijke is dat hij niet meer graag springt, niet meer hoog kan springen en lang twijfelt voordat hij een sprong maakt.
  • Uw kat wil de trap niet meer op of af. Eigenlijk kan hij dit gewoonweg niet meer.
  • Uw kat kan onzindelijk worden, omdat hij ofwel niet meer naar de kattenbak kan lopen zonder pijn, ofwel omdat de rand van de kattenbak te hoog voor hem is.
  • Uw kat verzorgt zijn vacht minder goed, om de doodeenvoudige reden dat hij niet meer zo soepel is en dus niet meer overal bij kan.
  • Pijn kan bij katten leiden tot agressie. Aangezien aanraken op bepaalde plekken pijn doet, reageert hij agressief op oppakken of aaien.

Let wel, in tegenstelling tot mensen of honden gaat een kat met artrose niet mank lopen.

Als uw kat bovenstaande symptomen vertoont, raadpleeg dan een arts. Let bovendien goed op dat hij nog goed bij de kattenbak en de etensbak kan komen.

Wat is de oorzaak van artrose bij katten?

We spreken van primaire et secundaire artrose. Primaire artrose heeft geen onderliggende oorzaak, in dat geval gaat het om ouderdom of is het genetisch. Ook zijn bepaalde rassen vatbaarder voor artrose, zoals bv. Perzen, Siamezen, Noorse Boskatten, Bengaalse katten en Maine Coons.  Secundaire artrose kan ontstaan als gevolg van voedingstekorten. Ook ontwikkelingsstoornissen of aangeboren stoornissen (bv. heupdysplasie) kunnen leiden tot secundaire artrose. Tot slot kan een gewricht ook beschadigd zijn als gevolg van een ongeluk, en dit vergroot de kans op artrose.

Hoe stelt de dierenarts de diagnose artrose?

Als u uw kat meeneemt naar de dierenarts, kan deze vrij eenvoudig de diagnose artrose stellen.  De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek doen, ook wel orthopedisch onderzoek genoemd. De dierenarts voelt dan aan de gewrichten om te weten of er sprake is van verbreding, zwelling of warmte van de gewrichten. Ook kan hij voelen of er scheuren of barstjes inzitten (crepitatie). Hij kan natuurlijk zien of het aanraken van de gewrichten pijnlijk is voor de kat. Zo stelt de arts vast in welke gewrichten er sprake is van artrose, en hij zal dan met röntgenfoto’s bekijken wat precies het probleem is. Op deze röntgenfoto is extra botvorming rond de gewrichten in kwestie te zien, wat een gevolg van artrose is.

Kan een dierenarts artrose bij katten behandelen?

Artrose is niet te genezen. Wel kan de dierenarts een behandelplan opstellen zodat uw kat minder pijn heeft en nog een fijn leven kan leiden. De behandeling van artrose bij katten gaat gepaard met medicatie. De behandeling met medicijnen geneest niet, maar heeft wel vrij snel effect op de pijn. Een veelvoorkomend medicijn is Meloxicam. Dit is zowel een pijnstiller als een ontstekingsremmer, en dit kan indien nodig langdurig worden gebruikt. Het medicijn is vloeibaar, wat zowel dosering als inname makkelijk maakt. In sommige gevallen is het voldoende om enkele dagen medicijnen in te nemen, in andere gevallen wordt voortdurende medicatie voorgeschreven.

Hoe kan u uw kat met artrose helpen om een fijn leven te leiden?

Allereerst is het belangrijk dat uw kat afvalt als hij overgewicht heeft. Een kat die te zwaar is, heeft extra belasting op de gewrichten. Het is daarom een goed idee om een kat die artrose én overgewicht heeft te laten afvallen.  Let wel, u mag uw kat zeker niet laten vasten.

Zorg verder dat uw kat in beweging blijft. Dit is nodig om de gewrichten (met en die zonder artrose) soepel te houden. Beweging is moeilijk voor een kat met artrose, zoek daarom een rustige, makkelijk toegankelijke plek waar u rustig met hem kan spelen. Zo houdt u uw kat toch actief. Een fysiotherapeut voor dieren is ook een optie.

Let op dat zowel de kattenbak als de etensbak makkelijk toegankelijk zijn voor de kat, dus op de grond. Er bestaan kattenbakken met lage zijkanten, waar de kat makkelijker in kan gaan.

Kam of borstel uw kat regelmatig als hij effectief moeite heeft om zich te wassen.

De levensverwachting van een kat met artrose

Een kat gaat niet dood aan artrose, zijn levensverwachting is dezelfde als die van katten zonder artrose. Lees hier meer over de levensverwachting van katten.  In een aantal gevallen, waar de kat echt te veel pijn lijdt, kan euthanasie worden voorgesteld.

Wilt u wel eens weten hoe u kunt berekenen hoe oud uw kat is in mensenjaren?