Help, ik heb een agressieve kat!

Katten zijn vrij emotioneel en deze emoties kunnen zich soms uiten in agressief gedrag. Ook kunnen omgevings- of sociale veranderingen reacties opwekken die, alhoewel ze verrassend en soms extreem zijn, volkomen normaal zijn. Zo kan een verhuizing of de komst van een baby in het gezin flink wat stress teweegbrengen bij de kat, die dat soms in agressie uit. Lees hier meer over de verschillende vormen van agressie bij katten en wat u kan doen als uw kat agressief verdrag vertoont.

De vormen van agressief gedrag bij katten 

We onderscheiden verschillende vormen van agressief gedrag bij katten:

  • Territoriale agressie – dit is een agressieve houding die de kat heeft ten opzichte van anderen om zijn territorium te verdedigen. Katten zijn erg gesteld op hun eigen territorium en dulden daar geen vreemden. Ze kunnen bovendien erg bang zijn van de indringer (niet-gesteriliseerde katten reageren ook anders wanneer ze krols zijn). Deze anderen kunnen andere katten of honden zijn, maar soms ook mensen. Een kat die extreme angst voelt, kan sissen, blazen, uithalen, aanvallen of wegrennen. Katten die hun territorium verdedigen, kunnen op de loer liggen en een doordringend geluid maken of huilen, of zelfs op indringers springen. Angst en territoriumverdediging kunnen er zelfs toe leiden dat een kat bijt.
  • Roofzuchtige agressie - katten hebben soms "agressieve" uitbarstingen, alsof hun jachtinstincten weer de kop opsteken en hun baasje of een ander dier de prooi zijn. Meestal vallen ze dan de kalveren aan. Deze vorm van agressie komt vaak voort uit verveling, de kat wil spelen (en heeft dit nodig). Besteed in dit geval meer tijd om met hem te spelen, vooral als hij niet uit zichzelf speelt. Soms hebben deze aanvallen te maken met een probleem in de verdeling van of de toegang tot voedsel, bijvoorbeeld als de kat honger heeft of zijn etensbak deelt met andere katten.
  • Zelfverdediging – in dit geval verdedigt de kat zichzelf tegen een fysieke agressie, ofwel omdat hij wordt vastgehouden en daar absoluut niet van houdt, ofwel omdat hij pijn heeft. Dit kan pijn zijn die er al was of hij kan pijn hebben omdat hij bijvoorbeeld te hardhandig wordt vastgehouden. 
  • Aai en bijtsyndroom – soms verdragen katten geen lichamelijk contact en worden ze agressief omdat ze er na een tijdje niet meer tegen kunnen om geaaid te worden. Het irriteert hem en hij laat het u weten! U kan echter wel de waarschuwingssignalen herkennen, zoals ronddraaiende en wijdere ogen of een kwispelende staart, want een kat die kwispelt is geïrriteerd, in tegenstelling tot een hond. 
  • Gerichte agressie - uw kat haalt naar u uit wanneer u op geen enkele manier verantwoordelijk bent voor zijn irritatie. Als hij bijvoorbeeld een geluid hoort waar hij van schrikt terwijl u hem rustig aait, kan hij u meteen bijten of krabben.
  • Verwardheidstoestanden – uw kat kan zijn zelfbeheersing verliezen in verschillende situaties: bij plotseling ontwaken, na een zenuwcrisis of tijdens hallucinaties. 
  • Somatische problemen – het gaat hier om al dan niet zichtbare gezondheidsproblemen. Deze problemen kunnen pijn of verhoogde prikkelbaarheid geven. Als er geen duidelijke oorzaak is voor het agressieve gedrag van de kat, kan u het beste een dierenarts raadplegen. 
Help, ik heb een agressieve kat! ©Shutterstock

Hoe herkent u een agressieve kat? 

Katten kunnen bepaalde tekenen van agressie vertonen, tegenover u en uw omgeving, maar ook tegenover andere dieren. Agressie bij katten kan u herkennen aan dit specifiek gedrag:

  • De kat neemt een verdedigende houding aan: de rug is rond, de achterpoten zijn hoog geheven, de ledematen zijn stijf en de staart is borstelig en kwispelt schokkerig. Dit gedrag laat zien dat de kat zelfverzekerd is, indruk probeert te maken op zijn tegenstander en dat hij kan aanvallen.
  • De kat neemt een aanvallende houding aan: het haar is borstelig, de oren zijn tegen de kop geplakt. Hij kan sissen of blazen en zijn "wapens" (klauwen en hoektanden) laten zien.
  • De kat neemt een intimiderende houding aan: dit is wanneer de kat afstand wil nemen of de mogelijkheid heeft om zich aan de andere kat op te dringen. De rug is gebogen, de vacht is opgeblazen om imposanter te lijken, hij loopt als een krab, zijn oren staan rechtop en zijn staart is rechtop en warrig, hij laat vrij luide grommen horen.

Wat maakt een kat agressief? 

Als uw kat agressief wordt terwijl hij dat eerder niet was, moet u de oorzaak kunnen achterhalen. Agressie kan worden uitgelokt door een aantal gebeurtenissen:

  • Verhuizing
  • Verandering van dieet
  • De komst van een nieuw huisdier in huis
  • Geboorte van een baby
  • Niet voldoen aan basisbehoeften

Wat kan u doen als een kat agressief wordt?

Als de agressie door één van bovenstaande veranderingen wordt veroorzaakt, kan deze agressie tijdelijk zijn, omdat de kat zich aanpast aan de nieuwe situatie. Het is belangrijk om uw kat te observeren. 

Het raadplegen van een gedragsdeskundige dierenarts kan u echter helpen om gemakkelijker de juiste oplossing te vinden, maar als uw kat eenmaal volwassen is, zal dit veel tijd en geduld kosten!

Een kat die plotseling agressief is zonder duidelijke reden, kan agressie ontwikkelen die verband houdt met een gezondheidsprobleem. Aarzel daarom niet om een dierenarts te raadplegen.

Goed om te weten: een bezoek aan de dierenarts wordt vergoed als u een kattenverzekering heeft!

Als uw kat altijd al agressief is geweest, dan gaat het om een gebrek aan socialisatie. Hij is van jongs af aan niet goed opgevoed, gestimuleerd of behandeld en heeft een vorm van angst ontwikkeld. Ook hier kan de hulp van een gedragsdeskundige dierenarts u helpen om het gedrag van uw huisdier te verbeteren.

Help, ik heb een agressieve kat! ©Shutterstock

Middelen om uw kat te helpen

Er zijn ook middelen op de markt die uw kat kunnen helpen om rustiger te zijn en minder angst te hebben. Zo’n middel, in verschillende vormen (spray, diffuser), is gebaseerd op gezichtsferomonen waardoor de omgeving vertrouwder aanvoelt en dus minder angstig maakt. Een ander middel zijn Bachbloesems. Dit middel kan uw kat helpen om minder gestresseerd te zijn bij veranderingen (verhuizing, pasgeborene in huis of een nieuw huisdier). 

Santévet biedt naast verzekeringen voor uw huisdier ook veel informatie. Wilt u bijvoorbeeld weten hoe en hoe lang u een kat alleen thuis kunt laten? Lees dan het artikel! U bent een plantenliefhebber? HoJet is handig om te weten welke planten giftig zijn voor uw kat, zodat u uw huis veilig kunt maken voor uw viervoetertje. Maar ook als u denkt aan de adoptie van een raskat, kunt u handige informatie vinden. Over de Maine Coon, de lieveling van alle Belgen, bijvoorbeeld.