Wat is obesitas?
Overgewicht bij een hond wordt vaak niet opgemerkt. Een actieve hond met een gezonde eetlust kan zich volgens hondenbaasjes heel normaal gedragen. Het probleem bestaat er echter in dat eigenaren van een hond niet altijd weten wat als normaal of juist kan worden beschouwd. Daarnaast onderschatten baasjes soms de hoeveelheid voeding die ze hun hond geven. Want naast de normale porties krijgen honden meer dan ooit snoepjes en tafelrestjes. Elk ras heeft zijn specifieke ideale gewicht en bouw. Wanneer een hond meer energie binnenkrijgt dan hij benut omdat hij te weinig beweging krijgt, dan wordt dat opgeslagen als vet. Honden die gevoelig zijn voor overgewicht:
- Cocker spaniëls
- King charles spaniëls
- Labrador retrievers
- Chihuahua's
- Kleinere, minder actieve rassen
Bij honden die van nature een wat zwaarder gestel hebben, zoals bijvoorbeeld een labrador, wordt dat overtollige vet niet altijd als overgewicht ervaren. Wanneer een hond 10 tot 20 procent zwaarder is dan zijn verwachte lichaamsgewicht spreken we van een hond met overgewicht. Wanneer dat percentage hoger dan 20 procent is, dan wordt een hond als obees beschouwd. Een voorbeeld: als een gezond gewicht voor een hond 20 kilo bedraagt, maar de hond weegt 12 procent meer (namelijk 22,4 kilo), dan zal dat niet meteen opvallen. Toch kan een dergelijk gewichtsverschil al voor kleine gezondheidsproblemen zorgen. Als dezelfde hond 25 kilo weegt, dan zal dat meteen een invloed hebben op gewrichten, ingewanden en algemene gezondheid. Kan een niet getraind baasje die vijf overtollige kilo's wel opmerken? Een jaarlijkse controle bij de dierenarts is dus geen overbodige luxe.
Wat zijn de risico's van obesitas bij honden?
Alle honden met overgewicht zijn vatbaarder voor ziektes en ongemakken dan honden met een gezond gewicht. Het risico bestaat dat ze minder lang leven en tijdens hun leven ook vaker met gezondheidsproblemen kampen. Overgewicht bij een hond kan in eerste instantie leiden tot gewrichtsproblemen, artritis en geven moeilijkheden bij bewegingen. Het overtollige vet zet een veel grotere druk op spieren, pezen en in het algemeen het bewegingsapparaat van een hond. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat vet niet enkel een dode massa overtollige cellen is. Vet op zich brengt ook ontstekingsproblemen met zich mee en kunnen de nieren, lever, blaas en andere vitale organen treffen. Het tast de immuniteit aan van het dier waardoor het vatbaarder wordt voor allerlei ziektes. Oudere honden met obesitas blijken ook vaker last te krijgen van kanker, diabetes en chronische ziektes.
Hoe krijgt een hond zijn gezonde gewicht terug?
In eerste instantie mag een hondenbaasje niet te snel gaan. Net zoals bij mensen is een crashdieet schadelijker dan positief voor de viervoeter. Overgewicht van een hond is niet iets wat in een paar dagen kan worden opgelost. Bij de dierenarts langsgaan is de beste eerste stap. Een dieet- en bewegingsplan dat per week nieuwe doelen stelt, moet worden opgebouwd. Een dierenarts kan per ras en geslacht het ideaal gewicht bepalen waar de eigenaar naar moet streven. Wetenschappers bepalen dat de juiste hoeveelheid voer belangrijker is dan beweging. Ongeveer 70 procent van het afslankingsplan van een hond moet bestaan uit de juiste voeding in de correcte hoeveelheid, 30 procent van het dieet bestaat uit extra beweging. De hoeveelheid voer speelt dus de belangrijkste rol bij het overgewicht van een hond. Ga niet af op de tabellen die vaak op de verpakking van hondenvoeding staat. Dit is opgesteld met een commercieel oogmerk en toont liever het maximale cijfer dan gemiddelden. Een hond die gesteriliseerd is, heeft gemiddeld wat minder energie nodig. De hond minder eten geven is een goede stap, maar de juiste voeding is minstens even belangrijk. Bepaalde merken bevatten hoofdzakelijk vulling, goedkope calorieën die een hond vooral een overschot aan energie geven maar niet alle voedingsstoffen bevat die hij nodig heeft. Belangrijk is om te kiezen voor evenwichtige voeding, wat een dierenarts perfect kan adviseren. Uiteraard is beweging ook belangrijk, en ook dat moet voorzichtig worden opgebouwd. Het valt absoluut te vermijden om met een hondje dat helemaal niet getraind is meteen grote wandelingen of trainingen te doen. Afwisselen van iets langere wandelingen met wat meer spelletjes thuis brengt op termijn betere resultaten met zich mee. Een hond kan namelijk op die manier verschillende spiergroepen trainen, zijn pezen en gewrichten weer versterken en het uithoudingsvermogen beter opbouwen.
Problemen bij overgewicht hond verdwijnen snel
Het goede nieuws is dat een hond een erg goed herstelvermogen heeft. Een paar kilootjes minder en wat extra beweging per week werpen al meteen hun vruchten af. De kwalen waarmee een hond kampt, kunnen erg snel afnemen wanneer er strikter op zijn gewicht wordt gelet. Uiteraard moeten zware chronische problemen nauwer worden opgevolgd. Deze kunnen nog langer nawerken, zelfs al zit de hond op een beter gewicht. Net zoals bij mensen geldt dus dat voorkomen beter is dan genezen. Regelmatige wandelingen en een afgemeten voeding zijn belangrijk voor een lang en gezond leven van de viervoeter en dat straalt ook af op zijn baasje!