Je hond trainen om alleen te zijn

Een hond is een groepsdier, hij is van nature niet graag alleen, maar we kunnen hem wel leren om alleen te zijn. Een baasje moet immers ergens naartoe kunnen zonder zijn hond. Als de hond hier niet in wordt getraind, krijg je soms lastige situaties. Sommige honden vernielen dingen in huis of doen er hun behoefte. Andere honden blaffen, soms aan één stuk door, als hun baasje er niet is. Dit kan tot problemen met de buren leiden. Vervelend gedrag wanneer de hond alleen thuis is, kan er zelfs toe leiden dat je afstand moet doen van je hond, en dat willen we natuurlijk voorkomen. Train daarom je hond in alleen thuisblijven!

Waarom blijven honden niet graag alleen?

Honden zijn groepsdieren en ze kunnen zich enorm hechten aan hun baasje. Als dat baasje dan afwezig is, kan dit leiden tot verlatingsangst, wat zich kan uiten in janken, blaffen, bijten (bijvoorbeeld in de zetel of je pantoffels) en onzindelijkheid. Alleen zijn kan bij de hond ook leiden tot frustratie of simpelweg verveling. Je kan je hond van jongs af aan leren dat zijn baasje altijd terugkomt en dat er niet engs is aan alleen thuisblijven.

Waarom heeft een hond verlatingsangst?

Er kunnen meerdere redenen zijn die ervoor zorgen dat een hond verlatingsangst heeft, en daarom moeilijk alleen kan blijven. Hij gaat dan blaffen, janken of dingen in huis kapot maken, wat lastig is voor de eigenaar en vervelend voor de buren. De redenen voor die verlatingsangst hebben allemaal te maken met het baasje zelf, maar deze is zich daar vaak niet van bewust. Enkele redenen:

  • Veranderingen bij de eigenaar of het baasje. Honden hechten zich emotioneel enorm aan hun baasje. Plotseling alleen zijn, als een baasje na een tijd van werkloosheid een baan vindt, of als het baasje naar het ziekenhuis moet bijvoorbeeld, kan een emotionele schok veroorzaken bij de hond, en deze schok kan op zijn beurt verlatingsangst ontwikkelen.
  • Veranderingen in de routine. Honden zijn erg gewend aan hun vaste routine: als het baasje opstaat, drinkt hij eerst koffie en gaat hij vervolgens met de hond wandelen, of voordat het baasje gaat slapen ’s avonds gaat hij eerst nog een stukje lopen met de hond. Als om welke reden dan ook de routine verandert, kan dit bij honden leiden tot angstsymptomen.
  • De hond straffen of uitschelden. Als de hond alleen moet blijven, kan hij angstig worden, omdat hij daardoor van streek is. Hij probeert met zijn eigen stress om te gaan. Als hij daar bovenop ook nog wordt gestraft, maakt dit hem nog meer van slag en krijgt hij nog meer angst. Het maakt het dus alleen maar erger, en kan, in sommige gevallen, zelfs tot paniekaanvallen leiden.
  • Verwaarlozing. Een hond haal je in huis voor het leven, het is geen kerstcadeautje dat leuk is tot Pasen en daarna wordt vergeten. Dat is echter niet de enige reden waarom sommigen hun hond gaan verwaarlozen. Soms wordt leven gewoon erg druk en hebben we niet genoeg tijd te besteden aan onze trouwe viervoeters. Ook dit kan leiden tot angstaanvallen, waaronder verlatingsangst. Maak tijd voor je hond!
Je hond trainen om alleen te zijn © Shutterstock

Hoe lang kan je je hond alleen laten?

Natuurlijk moet je je hond wel eens alleen laten, en dat kan ook! Er wordt aangeraden een puppy (tot 6 maanden) hoogstens 2 uur alleen te laten. Een jonge hond, tussen 6 maanden en anderhalf jaar, kan ongeveer 4 uur alleen zijn en maximaal 6 uur. Een oudere hond kan in theorie tot 10 uur alleen gelaten worden. Houd er wel rekening mee dat een hond elke zes uur zijn behoefte doet! Senior honden kunnen tussen de 2 en 6 uur per dag alleen gelaten worden, afhankelijk van hun gezondheidstoestand en of ze eraan gewend zijn.

Een puppy alleen laten, begint met de training!

Hoe lang je een hond, van welke leeftijd dan ook, alleen kan laten is natuurlijk afhankelijk van de hond zelf, zijn karakter en waar hij voor getraind is en/of aan gewend is.

Als je een puppy in huis neemt, staan de eerste weken in het teken van leren wanneer hij moet slapen, eten, zijn behoefte doen ... Baas en hond moeten leren samenleven. Het moment waarop het baasje zijn pup alleen moet laten, komt echter hoe dan ook. Een hond leren om alleen te zijn hoort bij de opvoeding van de pup. Hoe pak je dit aan?

  • Begin met de pup korte momenten alleen te laten. Je hoeft je huis er niet voor te verlaten, als je een douche neemt, is de pup ook alleen. Het voordeel is dat je thuis bent en dus kunt zien en vooral horen hoe de pup reageert. Als het goed gaat, beloon je de hond met iets lekkers, een compliment of een speeltje. Als de hond begint te blaffen of te janken of vernielingen begint aan te brengen, is de afwezigheid waarschijnlijk net iets te lang geweest.
  • Als de korte momenten van afwezigheid goed verlopen, kan je de momenten verlengen. Indien mogelijk bekijk je je hond door een raam terwijl jij buiten bent, zonder dat hij je ziet. Ga na een tijdje weer naar binnen. Het gaat erom dat de pup weet dat wanneer je weggaat, je altijd weer terugkomt. Let wel dat een pup vrij ongeduldig is, verlaat het huis niet te lang.
  • Beetje bij beetje kan je de pup dan steeds langer alleen laten. Laat een hond van onder de zes maanden niet langer dan twee uur alleen!
Je hond trainen om alleen te zijn © Shutterstock

Tips om je hond makkelijker alleen te laten

Nadat je je hond hebt laten wennen aan alleen zijn met bovengenoemde stappen, zorg je allereerst dat de hond zich niet verveelt. Laat een bot achter waar hij aan kan kluiven, geef hem speeltjes. Een idee hiervoor is een Kong. Een Kong is een rubberen, onverwoestbaar speeltje waarin je snacks kan verstoppen.

Als je hond aan een bench gewend is, kan je hem daarin alleen laten. Als hij dit nog niet kent, laat hem dan eerst aan de bench wennen voor je hem alleen laat.

Ben je bang dat je puppy de gordijnen scheurt en de bank kapotbijt? Denk dan aan puppyhekken, waarmee je een zone afbakent waarin jouw hondje naar hartenlust kan spelen. Geef hem ook zeker zijn favoriete mand of kussen voor wanneer hij moe is van het spelen.

Zorg er ten slotte voor dat er altijd water klaarstaat om te drinken.

Een hond kan echt wel een paar uur alleen zijn, maar dit moet hem wel worden aangeleerd! Doe dit van jongs af aan, voor zijn eigen bestwil en ook voor de jouwe! Laat je een hond langer alleen dan bovengenoemde tijden? Zorg dan dat een buur, een vriend of een dogsitter bij hem langsgaat! Lees hier meer over een oppas voor uw hond. Of als u (ook) een kat heeft en voor de kat een oplossing zoekt: lees meer over de kattenoppas.

Santévet heeft nog veel meer nuttige informatie voor eigenaren van honden, kijk ook eens naar