Rijgedrag van een dominante hond

De aanschaf van een hond is een heuglijk moment in een mensenleven, maar het houden van een hond gaat niet altijd over rozen. Verschillende hondenrassen hebben verschillende gedragingen. Een veelvoorkomend probleem voor honden is het vertonen van rijgedrag, waarbij hij of zij een andere hond of een object bestijgt. Zo’n hond wordt dan vaak als dominant gelabeld. Maar is dat ook terecht?

Waarom vertonen honden rijgedrag?

Vaak wordt het rijgedrag van honden geassocieerd met dominantie. De hond zou hiermee willen aantonen de baas te zijn. Het verband tussen rijgedrag en dominantie is echter nog nooit wetenschappelijk aangetoond. Dat wil niet zeggen dat dominantie geen rol speelt, maar wel dat er ook andere redenen meespelen. We bespreken een aantal zaken die het rijgedrag bij honden kunnen verklaren.

 

Seksueel

Zeker ten opzichte van andere honden kan het rijgedrag (of met een ander woord: bestijgen) seksueel van aard zijn. Vooral bij honden die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, is er sprake van hormonen die dit gedrag in de hand werken.

 

Het is echter ook zo dat teefjes - en eigenlijk bijna alle honden in het algemeen - rijgedrag kunnen vertonen met zaken waar geen seksueel contact mee mogelijk is. Daarom kan het bestijgen van een object ook een vorm van zelfbevrediging zijn. Als honden dit gedrag al vertonen voordat ze gecastreerd of gesteriliseerd worden, kan het gedrag na de ingreep toch nog doorzetten.

 

Opwinding

De opwinding bij uw hond hoeft niet seksueel van aard te zijn als hij of zij rijgedrag vertoont. Het kan ook een manier zijn waarop een hond die emotioneel opgewonden is stress en energie kan kwijtraken.

 

Elke hond, of het nu om een jonge of volwassen hond gaat, heeft zijn eigen manier om hiermee om te gaan. Het is mogelijk om een training te volgen waarbij uw hond een andere manier aanleert om zijn of haar energie kwijt te raken.

 

Verveling en aandacht

Het bestijgen van het been van een mens is tamelijk onprettig, hoewel het in grotere mate onprettig is bij grote honden dan bij kleine honden. Maar het is ook een uitstekende manier voor een hond om aandacht te krijgen. Onderschat niet hoe gehaaid een verveelde hond met behoefte aan aandacht kan zijn.

 

De hond snapt dat er op deze manier geprovoceerd kan worden om aandacht te krijgen. Uw hond moet leren dat hij of zij niet altijd aandacht kan krijgen, wat u kunt forceren door alleen aandacht te geven wanneer de hond géén rijgedrag gebruikt. Daarnaast kunt u er ook voor zorgen dat hij of zijn voldoende beweging krijgt en mentaal gestimuleerd wordt.

 

Chronische stress

Honden die in een asiel hebben gezeten of zijn mishandeld, kunnen obsessief rijgedrag vertonen als gevolg van constante stress. Voor deze honden is het een soort overlevingsstrategie. Hoewel de stress kan afnemen wanneer de hond bij u een prettig plekje heeft gevonden, kan het rijgedrag aanwezig blijven omdat de hersenen erop ingesteld zijn geraakt. Zo is er dwangmatig gedrag ontstaan. In dit geval is gedragstherapie aan te raden.

 

Speelsheid

Tussen honden onderling kan het bestijgen van de andere hond een teken van speels gedrag zijn. Dit is geen probleem als de andere hond hierdoor niet van slag raakt. Vaak gebeurt het zelfs om de beurt.

 

Wanneer er wel irritatie ontstaat, is het verstandig om de honden uit elkaar te halen om escalatie te voorkomen. Als u uw hond zo traint dat hij of zij komt wanneer u hem roept, is dit een makkelijke manier om een einde te maken aan de confrontatie tussen de honden.

 

Medische redenen

Het rijgedrag kan ook iets zeggen over de gezondheid van uw hond. Er kunnen soms namelijk ook medische redenen aan ten grondslag liggen. Een infectie aan de urineweg of een constante erectie kunnen een reden zijn waarom uw hond rijgedrag vertoont. Ook huidallergieën, vlooien en teken kunnen dit soort gedrag veroorzaken.

 

Let om deze redenen goed op of uw hond bijvoorbeeld het schaamgebied likt of tegen meubels aan schuurt. In dat geval is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Via onze website kunnen honden en katten verzekerd worden voor dierenartskosten voor een vaste premie per maand of per jaar.

 

Wanneer is actie noodzakelijk bij rijgedrag?

  • Wanneer het bestijgen langer dan 20 seconden aanhoudt
  • Wanneer het meerdere malen per dag voorkomt
  • Wanneer uw hond niet in staat is zelf diens gedrag aan te passen
  • Wanneer het u niet lukt om het rijgedrag te onderbreken met een kort signaal

 

Puberteit van een hond

Rijgedrag ontstaat meestal als een hond in de puberteit zit. Dat geldt evengoed voor teefjes die voor de eerste keer loops zijn. De leeftijd waarop deze fase plaatsvindt is anders voor verschillende rassen.

 

Indien u de hond al heeft voordat deze fase aanbreekt, dan biedt u dat de beste gelegenheid om zelf het gedrag tijdig af te leren. Besteed hier dan ook zeker voldoende aandacht aan. Het is immers ook in uw eigen belang om ongewenst gedrag, zoals bestijgen, zo veel mogelijk te voorkomen.

 

Zelf het rijgedrag van uw hond afleren

Het is zeker een poging waard om zelf te proberen uw hond het rijgedrag af te leren. De beproefde manier daarvoor is hetzelfde als bij het aan- en afleren van andere gedragingen: beloon uw hond voor het gewenste gedrag. Dat kan met een snack, maar ook met positieve aandacht.

 

Let wel op dat u de beloning niet te vroeg geeft. Doet u dit meteen nadat uw hond gestopt is met rijden, dan kan uw hond denken dat hij juist beloond wordt voor het bestijgen. Beloon uw hond wanneer het hem of haar lukt om zich in te houden om opnieuw te bestijgen.

 

Lukt het niet om zelf het rijgedrag bij uw hond af te leren? Dan kunt u advies inwinnen bij een dierenarts. Deze zal u mogelijk adviseren om met uw hond deel te nemen aan een specifieke training waarbij speciale aandacht wordt besteed aan het afleren van rijgedrag. Buiten de trainingsmomenten om zult u dan moeten blijven oefenen met uw hond.