Lichaamstaal van je hond herkennen
Gedraagt je hond zich anders dan normaal? Of neemt je hond in bepaalde situaties altijd dezelfde houding aan, maar weet je niet waarom je hond dat doet? Dan ben je niet de enige. Honden en mensen verschillen veel van elkaar en daarom is het soms ook zo moeilijk om te bevatten wat je hond precies aangeeft met de houding van zijn lichaam. Gelukkig is het wel mogelijk om de lichaamstaal van je hond beter te leren begrijpen.
Dit kun je allemaal leren van de lichaamstaal van je hond
Om erachter te komen hoe je hond zich voelt, is het belangrijk om goed het gedrag van je hond te observeren. Je doet dit door regelmatig naar de lichaamshouding van je hond te kijken in verschillende situaties. Zijn er veranderingen aan de houding van je hond bij bepaalde omstandigheden? Gaat je hond bijvoorbeeld altijd liggen als er een andere hond voorbij komt? Of blijft het dier doodstil staan met de staart tussen zijn pootjes?
Dit zijn de kenmerken van een ontspannen hond
Ieder baasje ziet zijn of haar hond natuurlijk het liefst blij en ontspannen. Als je je hond goed kent, voel je meestal wel aan of je hond zich gelukkig en ontspannen voelt, maar je kunt dit ook zien aan zijn lichaamstaal. De volgende kenmerken duiden op een ontspannen hond:
- De oren van de hond staan in hun normale stand. Ze staan niet naar achteren en ook niet gespannen rechtop.
- Het oogwit bij de ogen is niet te zien en de ogen hebben een normale grootte en vorm.
- Als je hond volledig ontspannen is, hangt de bek iets open.
Wist je dat het gedrag van je hond regelmatig het gevolg is van de gesteldheid van het baasje? Als jij dus niet lekker in je vel zit, kan dit ook een effect hebben op de gemoedstoestand van je hond.
Wat betekent een kwispelende staart?
Honden hebben vaak een kwispelende staart en we zeggen dan vaak dat dit betekent dat de hond blij is. Toch klopt dat niet altijd, want een hond met een kwispelende staart kan net zo goed last van stress hebben of bang zijn. Om te achterhalen waarom je hond kwispelt, kun je letten op de hoogte en de snelheid van de staart. Ook aan de bewegingen van de heupen tijdens het kwispelen kun je aflezen hoe de hond zich voelt.
Dit zegt de hoogte van de kwispelende staart over de gemoedstoestand van je hond
De staart kwispelt laag of hangt tussen de achterpoten Honden die deze lichaamshouding aannemen voelen zich bang, maar kunnen zich ook onzeker voelen. Honden met deze houding zullen niet zelf contact maken en kun je beter met rust laten. Een kwispelende staart die middelhoog hangt Honden met een kwispelende staart met gemiddelde hoogte, ongeveer even hoog als de rug van de hond, voelen zich goed en ontspannen. Honden met deze vorm van lichaamstaal zijn benaderbaar om te aaien. Een hoge kwispelende staart Honden met een hoge kwispelende staart zijn klaar voor actie. Ze voelen zich opgewonden en stoer en zijn er klaar voor om lekker te gaan spelen. Let wel goed op bij deze houding. Als de haren op de rug van de hond rechtop gaan staan, dan betekent dit dat de hond zich klaar maakt om aan te vallen.
Naar welke richting kwispelt de staart?
Een staart die vooral naar links gaat tijdens het kwispelen, betekent dat de hond niet lekker in zijn vel zit en waarschijnlijk bang of boos is. Een hond met een staart die vooral naar rechts kwispelt, is juist blij en opgewonden. Bewegen de heupen van de hond mee met de staart? Dan betekent dit dat de hond zich ontspannen voelt. Staat het lichaam stijf en stil tijdens het kwispelen? Dan voelt de hond zich gespannen en is bang of boos.
Waarom doet een hond soms zijn oren naar achteren of helemaal plat?
In bepaalde situaties kunnen honden hun oren naar achteren of zelfs helemaal plat houden. Dit betekent meestal dat de hond het naar zijn zin heeft. Honden die de oren naar voren hebben staan, zijn vaak boos. Er zijn nog meer signalen om boosheid bij een hond te herkennen, denk aan grommen, tanden laten zien en je recht aankijken.
Betekent de lichaamstaal bij alle honden hetzelfde?
Veel mensen denken dat de lichaamstaal bij elke hond hetzelfde is en dat het niet uitmaakt of het om kleine honden of grote honden gaat. Toch klopt het niet helemaal dat de betekenis van de lichaamshouding bij verschillende rassen hetzelfde is. Net zoals dat verschillende hondenrassen divers zijn als het gaat om het uiterlijk van de hond kan ook de betekenis van de lichaamshouding van de hond bij sommige type honden verschillen. De bovengenoemde informatie over de lichaamshouding van honden kan zeker goed van pas komen, maar het is daarnaast toch belangrijk om altijd voorzichtig te zijn, zeker als het gaat om honden die je niet goed kent.
Waar kun je nog meer rekening mee houden
Non-verbale communicatie van de hond goed in de gaten houden is dus belangrijk om te weten hoe je hond zich voelt. Als je een goed inzicht hebt in de gemoedstoestand van je hond kun je hierop inspelen om je hond zo gelukkig mogelijk te houden. Behalve rekening houden met het gedrag van je hond kun je nog meer doen om de gesteldheid van je hond zo goed mogelijk te houden. Op onze website geven we verschillende tips over de beste verzorging van je hond. Zo kun je bijvoorbeeld lezen hoeveel keer per dag je je hond het beste naar buiten kunt laten gaan en hoe je je hond moet behandelen tegen vlooien en teken. Net een pup in huis gehaald? Ook dan geven we je informatie over uiteenlopende onderwerpen, zoals het vaccineren van puppy s als ze 6 tot 7 weken oud zijn. Vertrouw je het gedrag van je hond na het lezen van dit artikel nog niet helemaal of heb je andere vragen? Neem dan altijd contact op met de dierenarts.