Wat is agility voor honden?
Agility voor honden vindt zijn oorsprong in de springsport bij paarden. Bij agility, bij velen onder ons beter bekend onder de naam behendigheid, moet de hond zo goed en snel mogelijk een aantal hindernissen in een voorgeschreven volgorde zien af te leggen. De bedoeling is dat jouw trouwe viervoeter dit parcours foutloos en als snelste van alle honden aflegt.
Agility: vaardigheden
- Behendigheid
- Gehoorzaamheid
- Snelheid
- Wendbaarheid: training van de manoeuvrerende capaciteit van jouw hond
Waarom agility goed is voor jouw hond
Agility is goed voor jouw hond. Niet alleen heb je samen plezier, maar je werkt ook aan de conditie en het zelfvertrouwen van je viervoeter.
1) Samen plezier maken
Agility is dé ideale manier om samen met je hond op een leerzame manier plezier te maken. Want: net zoals dat geldt voor elke sport staat plezier ook bij agility voorop.
2) Perfecte lichaamstraining
Bij agility worden alle spieren getraind. Hierdoor zal de conditie van jouw hond aanzienlijk verbeteren en dat is bevorderlijk voor zijn/haar gezondheid en levensduur.
3) Meer zelfvertrouwen
Tijdens de behendigheidstrainingen wordt je hond voortdurend geconfronteerd met zijn/haar eigen kennis en kunnen. Door de verschillende vaardigheden op een professionele manier te trainen, wordt het zelfbewustzijn van je hond gestimuleerd. Dat komt omdat de zintuigen en het geheugen tijdens agility constant geprikkeld worden.
4) Band tussen hond en baas wordt versterkt
Als baasje leer je je hond beter luisteren door hem/haar specifieke commando’s en gebaren aan te leren. Daardoor wordt de band tussen hond en baas intensiever.
5) Socialer naar andere honden toe
De agility sport brengt honden samen. Hierdoor leert je hond beter en anders om te gaan met andere honden.
Hoe ziet een agility training eruit?
Hoewel agility voor honden gebaseerd is op de paardenspringsport zijn er toch aanzienlijke verschillen tussen de twee. Bij de paardenspringsport moet het paard enkel in de hoogte en in de breedte over de hindernissen heen springen. Agility gaat veel verder dan dat.
Verschillende soorten hindernissen
Omdat er vier diverse vaardigheden aan bod komen tijdens agility krijgt de hond te maken met meerdere soorten hindernissen. Hij/zij moet over paaltjes heen springen, tussen paaltjes slingeren, door tunnels rennen en over allerlei obstakels klimmen. Dit alles dient volledig foutloos en zo snel mogelijk te gebeuren.
Agility voor beginners
Net zoals dat bij mensen het geval is, heeft je hond tijd nodig om vertrouwd te raken met de verschillende hindernissen. Daarom is het belangrijk om je hond aan één toestel tegelijkertijd te laten wennen. Pas wanneer je merkt dat jouw viervoeter helemaal weg is met deze hindernis kan je beginnen met het volgende toestel. Van zodra hij/zij handig is met beide kan je overgaan tot de combinatie.
Agility voor gevorderden
Eens je hond weg is met de basis van agility komt het erop aan dat de samenwerking tussen hond en baas zo goed mogelijk is. Aan de hand van jouw gebaren en/of commando’s weet jouw hond na verloop van tijd precies of jij nu wilt dat hij/zij gaat rennen, zitten, wachten, et cetera. Beloningssnoepjes werken erg goed om je hond optimaal te motiveren.
Agility training: toestellen
Agility training is optimaal met toestellen. Daarbij is er een onderscheid tussen apparaten voor thuisgebruik en toestellen die je op de sportschool kunt gebruiken.
Agility toestellen om thuis te oefenen
Wil jij voordat je naar de hondenschool gaat thuis al rustig beginnen te oefenen met jouw hond? Dat kan perfect door gebruik te maken van een of meerdere van de volgende toestellen:
- Hondentunnel: cilindervormige tunnel van enkele meters lang met een diameter van ongeveer 60 centimeter
- Horde
- Loopplank
- Slalom
Agility toestellen aanwezig op de hondenschool
- A-schutting: schuttinghindernis met een hoogte van ongeveer 170 centimeter.
- Band: de hond moet op een bepaalde hoogte door een band springen.
- Slurf: tunnel voorzien van een slap en een stevig gedeelte. Het slappe gedeelte bevindt zich aan het uitende.
- Wipplank: speciale wipwap voor honden
Is agility geschikt voor elke hond?
Agility is een discipline die in feite probleemloos door iedere gezonde hond beoefend kan worden. Wel is het zo dat bepaalde hondenrassen door hun lichaamsbouw minder geschikt zijn voor het afleggen van bepaalde hindernissen. Het is tenslotte de bedoeling dat de hond zo snel als hij/zij kan over het hindernissenparcours manoeuvreert.
Vanaf welke leeftijd is agility training verantwoord?
Als vuistregel geldt dat agility mogelijk en veilig is vanaf het moment waarop de hond volgroeid is. In het geval van de meeste hondenrassen is dat vanaf eenjarige leeftijd.
Aandachtspunten tijdens de training
Opdat hond en baas zo lang mogelijk plezier kunnen beleven aan de agility sport is het essentieel dat de training op een veilige manier doorgaat. De toestellen zijn belastend voor de hond en precies om die reden dienen de regels strikt nageleefd te worden. Enkel zo kunnen blessures voorkomen worden.
Agility als wedstrijdsport
Hoewel de meeste honden en baasjes op een recreatieve manier aan agility doen, is het ook mogelijk om deze sport op professioneel niveau te beoefenen. Per jaar zijn er duizenden honden die samen met hun handlers (baasjes) deelnemen aan verschillende landelijke en regionale wedstrijden. Naast deze competitiegerichte wedstrijden worden ook geregeld teamwedstrijden en wedstrijden van rasverenigingen georganiseerd.