Wanneer is je hond oud genoeg of juist te oud om hem te trainen?
We raden aan om je hond te beginnen trainen wanneer hij nog een puppy is. Een puppy-cursus is dan een goed idee. Je hond kan een weekje na zijn komst in je gezin met deze training beginnen. Hoe vroeger je begint met je hond goed gedrag aan te leren, hoe sneller hij dit zal opnemen. Als je echter een al wat oudere hond adopteert, of als je hebt geprobeerd zelf je pup te trainen en je hond toch ongewenst gedrag vertoont, wanhoop dan niet. Een hond is nooit te oud om te leren, je zal alleen iets meer geduld moeten hebben!
Welk hondenras is het moeilijkst te trainen?
Men lijkt het erover eens te zijn dat de Afghaanse windhond, een trotse hond met een wat gereserveerd karakter, met een krachtig gebouwd lichaam en lange, zijdezachte haren, te onafhankelijk is om af te richten. Gelukkig is deze hond van nature gemakkelijk in de omgang, zolang je hem met respect behandelt. Wil je hem echter trainen, dan zal je je moeten bewapenen met een flinke dosis geduld! Andere moeilijk te trainen honden zijn de basenji, de basset en de beagle. Dit laatste hondenras is, als je geluk hebt, soms tijdelijk gehoorzaam, omdat beagles nu eenmaal erg onafhankelijk zijn. Maar ze zijn wel heel leuk!
Welke hond train je wel makkelijk?
De poedel is vaak de winnaar in een hondenshow, want hij is het makkelijkst te trainen. Poedels vinden het leuk om commando’s te krijgen en volgen deze ook op. Duitse herders, labradors en golden retrievers zijn andere voorbeelden van goed te trainen honden.
Hoe train je je hond?
Je kan je hond inschrijven voor een puppy-cursus of hem zelf trainen.
Tips om je hond zelf te trainen
- Hou de trainingen kort, want vooral puppy’s hebben een kort concentratievermogen. Laat je trainingssessies maar zo’n vijf minuten duren, en geef meerdere sessies per dag.
- Begin met trainen op een rustige plek, waar de hond weinig afleiding heeft en voeg beetje bij beetje mensen en andere afleidende elementen toe.
- Begin de training als je je zelf goed voelt, honden voelen jouw emoties en die wil je niet overbrengen.
- Geef beloningen zoals knuffels, speeltjes en natuurlijk snoepjes. Sluit elke trainingssessie ook af met een beloning door de hond iets te laten doen wat hij al kan. Belonen werkt, straffen niet! Pas wel op voor overgewicht.
Het gebruik van de clicker bij het trainen van honden
Een clicker is een klein doosje dat je kan kopen in dierenspeciaalzaken. Je houdt het in je hand, en door een simpele druk op het doosje maakt het een klikkend geluid. Je kan je hond aanleren dat de klik gelijk staat aan een beloning, simpelweg door elke keer als hij een snoepje krijgt omdat hij iets goed doet, te klikken. De clicker wordt veel gebruikt bij puppytraining, maar is niet noodzakelijk.
Welke commando’s kan je je hond aanleren? Welke woorden gebruik je?
Hondentraining wordt vaak begonnen met het commando “Zit!”. Hou de beloning, een snoepje, bij zijn neus en beweeg deze langzaam naar boven. Naarmate de kop van je hond omhooggaat om het snoepje te volgen, gaat zijn achterste automatisch omlaag. Als het achterwerk de grond raakt, beloon je je hond. Blijf dit herhalen, en maak het steeds iets moeilijker door verder van je hond af te staan, eventueel met een clicker. Een ander veelgebruikt commando is “lig!” of “af!”. Deze leer je de hond aan als hij luistert naar “zit!” Door een snoepje tussen de voorpoten van de zittende hond te leggen, gaat zijn kop naar beneden tot hij ligt. Als hij dan ligt, zeg je “lig!” en beloon je hem. Andere commando’s zijn bijvoorbeeld naar je toe komen (“hier!”) en ergens blijven staan/zitten (“blijf!”). Je kan de hond ook leren apporteren, hem leren wat “nee” is, hem leren aan de lijn te lopen, in zijn mand te gaan, iets los te laten dat hij in zijn bek heeft (de overbekende tak of bal, “los!”) of een pootje te geven (“poot!”)
Hoe kan je een ongehoorzame hond straffen?
Zoals hierboven werd beschreven, train je je hond door middel van beloningen te geven als hij iets goed doet. Hoe zit het dan met straffen als hij het niet goed doet?
Vanzelfsprekend straf je je hond natuurlijk nooit lichamelijk, een hond pijn doen kan natuurlijk nooit! Je kan je hond straffen (maar we gebruiken liever het woord “corrigeren”) door hem de beloning niet te geven. Blijf daar wel consequent in. Als de hond niet naar een commando luistert, krijgt hij geen beloning! Ook niet als hij je met zijn grote hondenogen zo lief aankijkt!
Net zoals een beloning van alles kan zijn, een aai over de kop, een snoepje, een speeltje ... kan de correctie ook iets zijn dat jouw hond niet prettig vindt. Een boze blik, het woord “foei!”, in je handen klappen. Je moet er wel zeker van zijn dat je hond het als niet leuk en dus als straf ervaart.