Kattenoppas tijdens je vakantie

Katten zijn geliefde huisdieren, om hun karakter maar ook omdat je ze makkelijker een tijdje alleen laat dan honden. Maar de kat moet natuurlijk wel eten en drinken, zelfs de meest onafhankelijke. En afhankelijk van hun karakter kunnen katten zich wel alleen voelen en daar angstig van worden. De hele dag op je werk zijn en de kat alleen achterlaten is natuurlijk heel iets anders dan drie weken op vakantie gaan. Er zijn oplossingen die zowel prettig zijn voor jou als eigenaar als voor de kat zelf. 

Welke kattenzorg is beschikbaar
De verschillende mogelijkheden van kattenopvang - Shutterstock

De verschillende mogelijkheden van kattenopvang 

De buren of vrienden kunnen een voor de hand liggende oplossing zijn om jouw kat eten en drinken te geven tijdens jouw vakantie. Maar, katten houden ook van aandacht, kies iemand die bereid is naast eten ook wat tijd te geven aan het beestje, om met hem te knuffelen of te spelen. 

Als je die iemand niet in je omgeving hebt, iemand die op jouw kat kan èn wil passen, of als je het niet prettig vindt een bekende te vragen de kattenbak schoon te maken, kun je een catsitter zoeken of de kat in een kattenpension of een kattenhotel onderbrengen. 

De voor- en nadelen van een kattenpension

Het kattenpension is niet geschikt voor alle katten. Het kan bij een kat flinke stress veroorzaken als hij bij andere katten wordt geplaatst. Een kater is vatbaarder voor stress dan een poes, is gebleken uit onderzoek. En hoe ouder de kat, hoe meer stress hij heeft. Als je kat thuis al vrij onzeker en bang is, is een pension misschien geen goede optie en als je kat absoluut niet gewend is aan andere katten in zijn omgeving, kan een pension te veel stress geven. 

Als je kat niet bang is voor andere katten of zelfs honden en als je kat erg graag in gezelschap is en niet graag alleen, kan een pension wel de oplossing zijn. 

Een kattenpension heeft veel voordelen. Als je kat speciale behoeften heeft, denk aan een dieet of medicatie, dan is dat daar geen probleem. Je kat wordt er goed verzorgd, en er is medische kennis ter plaatse, indien nodig. Voor katten die minder goed met andere katten samen kunnen zijn, zijn er pensions waar de kat zijn eigen kamer heeft. 

Welke garanties heeft een kattenpension? 

Je kat kan alleen in een kattenpension als hij gevaccineerd is! De kat moet ook gecastreerd of gesteriliseerd zijn, een hele geruststelling als je er een poes naartoe brengt. Ontworm de kat voor zijn verblijf in het pension en zorg ervoor dat hij geen vlooien heeft. Zo kan hij niet een ziekte, wormen of vlooien verspreiden in het pension. Dit werkt naar twee kanten toe, zijn medekatten zijn ook behandeld, zodat je kat er veilig is. 

Let wel, ondanks deze voorzorgsmaatregelen kan een pension je geen garantie geven dat de kat geen ziekte oploopt. Vaccins geven daar nu eenmaal geen 100% garantie op. 

Hoe kies je een kattenpension voor jouw kat?

Je kent je kat zelf het best. Als je kat bijvoorbeeld absoluut niet met honden kan zijn, kies dan geen pension voor honden èn katten. Heb je zelf ook een hond, en kunnen de twee prima overweg? Dan kun je ze juist samen in een honden- en kattenpension brengen. 

Is je kat eraan gewend veel alleen te zijn en er niet aan gewend met andere katten te zijn, kies dan een kattenpension waar de kat zijn eigen ruimte heeft. 

Bezoek de website van het pension en breng het pension zelf ook een bezoekje, na voorselectie op internet. Op de website kun je zien wat de katten er eten, welke voorzieningen er zijn voor je kat om zich lekker uit te leven en te spelen. Vergeet ook zeker niet de recensies van andere katteneigenaren te lezen. 

Tenslotte, als je het pension voor jouw kat hebt gekozen, vergeet niet een tijd van tevoren te reserveren om er zeker van te zijn dat er een plaatsje voor hem is!

Hoelang kan een kat in een kattenpension?

Een kat kan behoorlijk lang ondergebracht worden in een kattenpension, wat handig is als je bijvoorbeeld een aantal maanden ergens anders naartoe moet waar je de kat niet mee naartoe kan nemen, denk aan een stage of studie in het buitenland.

Sommige pensions bieden ook een dagverblijf aan, waar je de kat voor één dagje, zonder nacht, naartoe kan brengen.

Wat kost een kattenpension?

De prijzen per dag in een kattenpension verschillen nogal per pension. Dit is afhankelijk van de geografische ligging en de aangeboden diensten. Reken op zo’n 13 à 20 euro per dag. De aangeboden diensten, soms optioneel, betreffen bijvoorbeeld speciale diëten, medische behandelingen, speciale verzorging... maar ook van het aantal katten dat er wordt opgevangen, en het aantal katten dat één ruimte deelt. De prijs is vaak degressief als jer meerdere katten hebt. 

Zijn er alternatieven voor een kattenpension?

Een alternatief voor het kattenpension is een catsitter, een kattenoppas die in jouw huis kan komen. Je vindt vrij makkelijk een catsitter via internet of via de advertenties in de supermarkt, bij de dierenarts... Een catsitter is vergelijkbaar met een babysitter, het is iemand die in jouw afwezigheid op de kat past en deze verzorgt. De catsitter bezoekt jouw kat bij jou thuis, het beestje hoeft dus niet zijn vertrouwde territorium te verlaten. Hoe vaak de catsitter komt, hoelang hij blijft en wat hij precies doet spreek je van tevoren af. 

Dit is voor de kat zelf de minst stressvolle oplossing, aangezien de kat gewoon thuis kan blijven.

Hoeveel kost een kattenoppas?

Reken voor een kattenoppas tussen de 8 en de 18€ per bezoek aan huis. Ook hier is de prijs afhankelijk van de geografische ligging en de diensten die de catsitter aanbiedt. 

Welke kosten komen daar nog bij?

De catsitter geeft eten en drinken aan de kat, verschoont de kattenbak en geeft de kat de nodige aandacht. Soms zijn catsitters ook bereid andere dingen voor je te doen, zoals bijvoorbeeld planten water geven, vuilnis buitenzetten of de brievenbus leeghalen. Dat zijn dan natuurlijk extra kosten, maar het is wel prettig als iemand dat doet!

Over de auteur

Team Santévet