Een wond bij een hond of kat: reiniging en verzorging

Het kan alle honden of katten overkomen dat ze te maken krijgen met wonden. In veel gevallen hebben die wonden  reiniging en verzorging  nodig. Naast de dierenarts, speelt  de eigenaar  een belangrijke rol in een goede verzorging van een wond bij hun hond of kat. We geven daarom tekst en uitleg over de reiniging en verzorging van wonden bij honden en katten.

Oorzaken van wonden

Wonden ontstaan bij honden of katten op verschillende mogelijke manieren. Het dier kan zichzelf per ongeluk pijn gedaan hebben, maar er kan ook sprake zijn van  geweld van buitenaf  met wonden als gevolg. We spreken dan van een traumatische wond. Een wond kan ook ontstaan om medische reden, bijvoorbeeld in het geval van een diabetische voet of oncologische ulcera.

Gezien een ongeluk in een klein hoekje zit, is het verstandig om een hond of kat te  verzekeren voor dierenartskosten. Op onze website kan zo’n verzekering worden afgesloten.

Bijtwonden, abcessen en insectenbeten

Het is mogelijk dat de kat of hond een bijtwond oploopt als gevolg van  contact met een agressief dier.  Vanwege de bacteriën in de bek van het bijtende dier, ligt het risico van infectie van de wond op de loer. Daarom vraagt een bijtwond om controle van de dierenarts.

Bij abcessen is dat ook het geval. Deze zijn te herkennen aan de aanwezigheid van een bult of verdikking. Een insectenbeet kan bijvoorbeeld ook voor een allergische reactie zorgen. Ook dan is het noodzakelijk om een dierenarts te raadplegen.

Oncologische wonden

Bij de aanschaf van een hond of kat houden weinig mensen er rekening mee dat huisdieren net als mensen met kanker te maken kunnen krijgen. Bij verschillende hondenrassen is dit risico verhoogd.

Kanker kan onder andere resulteren in oncologische wonden. Bijvoorbeeld een oncologische ulcus, waarbij er sprake is van een onderhuidse tumor die door de huid groeit en een wond veroorzaakt. In dergelijke gevallen is het verstandig om voor de verzorging en reiniging van de wond begeleiding van een dierenarts te zoeken.

Het herstel van wonden bij katten duurt twee keer zo lang als bij honden. Dit komt omdat een kat minder bloedvaten heeft en minder snel nieuw weefsel aanmaakt, zeker in het geval van een volwassen kat die al uit de groei is.

De wond reinigen

De eerste stap in het verzorgen van een wond bij een hond of kat, is het  reinigen van de wond. Dit kan men doen door de wond uitgebreid te spoelen met water. Water is niet schadelijk voor de wond.

Oefen bij het spoelen lichte druk uit op de wond om ervoor te zorgen dat ook het wat dieper liggende vuil uit de wond gespoeld kan worden. Daarnaast kan ook de omliggende vacht verwijderd worden om te voorkomen dat er haren van de vacht in de wonden vast komen te zitten.

De wond verzorgen

Raadpleeg bij grote en diepe wonden de dierenarts. In het geval van simpele of ondiepe wonden, kan zalf aangebracht worden. Door zalf aan te brengen op de wond kan men de wond beschermen tegen infectie, maar ook tegen uitdroging of vochtophoping.

Het is hierbij belangrijk om geen zalven te gebruiken die de natuurlijke heling afremmen. Dit is het geval met isobetadine en trekzalf. Wel geschikt om de wond te laten genezen zijn honingzalf, wondzalf en antibioticazalf.

Het verwijderen van dood weefsel

Bij het genezen van de wond moet er zo snel mogelijk nieuwe huid worden aangemaakt door het lichaam. Om dit te bevorderen, is het verstandig om telkens dood weefsel te blijven verwijderen rondom de wond. Losse stukjes vel kunnen met een nagelschaartje verwijderd worden, waarbij men goed moet opletten dat er geen bindweefsel verwijderd wordt. Uiteraard moet het schaartje voor gebruik goed ontsmet worden.

Verband aanbrengen

Bij een kleine beschadiging van de huid is een verband niet noodzakelijk. Echter, in het geval van grotere wonden is het verstandig om zo snel mogelijk na de reiniging van de wond een verband aan te brengen. Zo voorkomt men ook dat het dier aan de wond gaat likken of krabben.

Voor de beste verzorging is drie lagen verband aan te raden. De tweede laag kan dan overtollig vocht uit de onderste laag opnemen. De derde laag dient voor extra bescherming, maar ook voor een nette afwerking.

Enkele aandachtspunten bij het aanbrengen van een verband zijn:

  • Span het verband niet te hard aan om te voorkomen dat er opzwelling plaatsvindt
  • Het verband moet wel stevig vastzitten, om te voorkomen dat het afzakt en geen bescherming meer biedt, in het bijzonder bij een ulcus cruris aan het scheenbeen
  • Het verband moet van beneden naar boven en tegen de wijzers van de klok in worden aangebracht. Dit is omdat bloed van het hoofd naar de poten stroomt en ook weer opnieuw omhoog gepompt moet worden.
  • Ververs het verband bij voorkeur minimaal één keer per dag om infectie te voorkomen

Ook voor een hond of kat komt een EHBO-doos van pas. Zeker in het geval van jonge, kleine honden die overenthousiast en onhandig kunnen zijn. Het is verstandig om zowel thuis als wanneer men met de hond of kat op stap gaat een EHBO-doos paraat hebt in het geval dat er wondverzorging moet plaatsvinden. Hierin moeten voor wondverzorging tenminste de volgende zaken zitten:

  • Honingzalf
  • Steriele kompressen
  • Rekverband
  • Tape en iets om dit mee te knippen
  • Fysiologisch water

SantéVet